części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 10 4.2TDI ] Lejące się paliwo

Glac
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 10 4.2TDI ] Lejące się paliwo

Post autor: Glac » 14 lis 2015, 13:26

Cześć.

Wczoraj miałem niemiłą przygodę. Piątek 13go tfu

Obrazek

Sztywny przewód (nr 15) zaznaczony strzałką rozszczelnił się przy nakrętce od pompy i paliwo się lało.

Jechałem w trasę 140 kilometrów i już na początku coś mi zaśmierdziało jakby pastą do czyszczenia butów, ale myśląc, że to z zewnątrz jechałem. Dopiero pod koniec hamuję jadąc powoli, bo zwężenie drogi, a tu ABS i jakbym jechał po lodzie... a sucho na drodze! Ledwo wyhamowałem przed gościem z przodu i od razu na pobocze.

Wychodzę i śmierdzi paliwem, prawa przednia opona cała mokra. Na odpalonym silniku otworzyłem maskę i zdjąłem osłonę - i dostałem po oczach ropą. Silnik cały zalany, aż właśnie ściekało na oponę. Masakra.

Ale ok - zgasiłem silnik, i sprawdzam czy nakrętka dokręcona - i była dokręcona, ale na siłę z naprawdę dużą siłą bojąc się, że coś ukręcę dokręciłem jeszcze z pół obrotu.
Odpalam silnik i ok nie leci. Dojechałem tą końcówkę trasy i też nie leci. Niby jest ok.

Jak myślicie, dlaczego się to rozszczelniło? Nic tam nie było grzebane. Jaki powinien być moment dokręcenia tych śrub?

Na wszelki wypadek od razu zamówiłem a aso nowy przewód, ale nie ma w kraju i 7-14 dni czekania.

PS, jak spojrzałem na wskazówkę od baku to spokojnie z 20 litrów poszło

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 14 lis 2015, 22:27

Glac pisze:Jak myślicie, dlaczego się to rozszczelniło? Nic tam nie było grzebane. Jaki powinien być moment dokręcenia tych śrub?
Zdarza się w dieslach ...zazwyczaj od wibracji. Dobrze, że zamówiłeś nowy, moment dokręcenia 30Nm.

Glac
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Glac » 15 lis 2015, 08:17

danishow, konkretnie i na temat - dzięki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl