części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 01 2.8PB ] Odpowietrzanie układu chłodzenia

matimumi
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 01 2.8PB ] Odpowietrzanie układu chłodzenia

Post autor: matimumi » 24 lis 2015, 16:31

Witam mam problem z odpowietrzaniem. Jednak proszę nie odpowiadać ze temat był poruszany milion razy i abym użył opcji szukaj. Ponieważ czytałem wszystkie watki i żaden z nich nie pomaga w moim przypadku.
Mianowicie z autem było wszystko ok rozgrzewało sie bez problemu do 90* jak i ogrzewanie było w pełni wydajne. Problem pojawił sie gdy wymieniając sondy lambda odłączyłem przewody nagrzewnicy by mieć lepsze dojście. Po wszystkim podłączyłem przewody odkręciłem odpowietrzniki uzupełniłem płyn do pełna i odpaliłem samochód, gdy na odpowietrznikach pokazał sie płyn zakręciłem je jeden po drugim, uzupełniłem płyn do poziomu max zakręciłem korek rozgrzałem auto do 90* i nic, ogrzewania brak lub jest bardzo słabe. Chłodnica gorąca wiskoza włącza i wyłącza sie. Ani jazda z wyższymi obrotami ani palowanie na obrotach w trakcie postoju nie pomaga, fakt na wyższych obrotach temperatura z nawiewów delikatnie wyższa. Mało tego silnik delikatnie spuchł od palowania na postoju przy obrotach 6tys i po zejściu na wolne obroty zgasł, gdy wystygł wszystko jes ok.
Co moze byc nie tak lub co robię zle w trakcie odpowietrzania.
Zaskakujące jest ze wcześniej było ok i dopiero gdy odłączyłem nagrzewnice i podłączyłem ponownie pojawiły sie problemy, co innego gdyby objawy były cały czas wtedy obstawiał bym zakamieniona nagrzewnice, pompę lub termostat ale wszystko było ok wcześniej :(

Dziękuje za pomoc i sugestie
Ostatnio zmieniony 25 lis 2015, 07:29 przez matimumi, łącznie zmieniany 1 raz.

matimumi
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: matimumi » 24 lis 2015, 17:53

Przed chwila zrobiłem jeszcze taki test ze odkręciłem odpowietrznik który znajduje sie delikatnie wyżej jak obstawiam jest to wyjście płynu z nagrzewnicy. Pojechałem sie przejechać ogrzewanie zaczęło działać wiec zatrzymałem auto i zakręciłem odpowietrznik, po chwili ogrzewanie znowu znikło. :/

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 25 lis 2015, 05:46

u mnie też takie cyrki sie działy jak miałem nieszczelny układ, miałem pęknięty ten kruciec z odpowietrznikiem i łapało powietrza, ogrzewanie było znikome, posprawdza na początek dokręcenie węży , no i oczywiście mam nadzieje że nie pomyliłeś węży, tzn - zasilanie i powrót?????? zmień miejscami i zobacz
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

longd2
Forum Audi A8
Forum Audi A8

ogrzewanie

Post autor: longd2 » 25 lis 2015, 22:04

Panowie jak tak mialem po wymianie plynu i jak sie okazalo potem po padla pompa ogrzewania wraz z zaworami steujacymi sprawdz na krutko czy pompa sie oddydzwa

matimumi
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: matimumi » 29 lis 2015, 23:16

Witam, pompa jest na pewno dobra byla wymieniana przy zmianie rozrzadu w zeszlym roku, ale fakt jedna rurka gdzie odpowietrzniki ma pekniecie, zamowilem juz nowa i zobaczymy

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 30 lis 2015, 05:41

zamień jeszcze miejscami węże przy podszybiu te co do nagrzewnicy idą, może omyłkowo żle podłączyłeś
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

matimumi
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: matimumi » 07 gru 2015, 23:16

Juz po ptokach silnik sie zatarl, kiedy wystygl odpalil ale panewki stukaja, po swietach zabieram sie za wymiane silnika

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl