Kiedys spotkalem sie z teza ze 1kg masy bezwladnej na kole to tak jakby 4kg wiezione w srodku... Zatem rachunek jest prosty 1 felga z opona 25kg, x4 =100kg na kolach... Czyli jakbys wozil 400kg w srodku A to juz te 1,5l paliwa weznie wiecej
Wazyłem koła rożnica była teraz tez 18" wazy więcej a 15" w nexii względem 13" to tez róznica i spalanie identyczne. Kilka osob znam tez co ma nawet w D2 21" i jakos im nie spala niewiem ile-zwykle te same wartości co każda.
Koledzy przymierzam sie rownież do zmiany kołek na lato jak to wyglada 9Jx20 ET50 i drugie 10Jx20 ET40 czy trzeba będzie jakieś dystanse zastosować i jaki rozmiar oponki do tego byłby odpowiedni
255/35 przód i 265/35 tył powinny leżeć najlepiej, tył idealnie by pasował 275 na szerokość ale nie dobrałbyś chyba opony aby z przodem pasowały. Co do dystansów to nie wiem...
yasio, u siebie mam 10Jx20 ET40 z oponami 275/35/20
Szerokie kapcie z tyłu wyglądają super. Dystansów brak i jest prawie na równo z nadkolami przód i tył - może z 1 cm są schowane.
Czytając to ponownie sam się zastanawiam ja zrozumiałem, że przody węższe a tyły szersze jak inaczej to przepraszam... A8 na 275/35 z lekkimi dystansami (tył szczególnie) wygląda bosko
Wiec na 9' powinny 255 a na 10' 275 ale będzie trochę licznik przeklamywal bo obwód się będzie trochę różnić. 265 można dobrać w odpowiedniej wysokości.