[D2 95 4.2PB/LPG ] Wentylator dmuchawy
[D2 95 4.2PB/LPG ] Wentylator dmuchawy
Urodził mi się problem, jak odpalę auto to wentylator dmuchawy włącza się bez zarzutów i pracuje w pełnym zakresie ale po ok 5 min jak jest np. ustawiony na max dmuchanie zaczyna coraz wolniej się obracać aż po jakimś czasie staje i już nie ruszy, od czasu do czasu na zakręcie dmuchnie i koniec. Podpinałem Vaga i błędów nie ma, bezpieczniki OK, może przekaźnik ale nie wiem gdzie jest no chyba że coś jeszcze może być przyczyną. Miał ktoś taki problem?
Ostatnio zmieniony 02 sty 2012, 22:13 przez riki76, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
instrukcja naprawy wentylatora http://www.audipages.com/Tech_Articles/ ... place.html
Witam ponownie, jestem już po wymianie szczotek silnika dmuchawy bo to one były przyczyną usterki. Koszt szczotek 30zł oryginał bosch i własne umiejętności, czas naprawy ok 3 godz razem z wyjściem do sklepu po szczotki. A i przestroga jak będziecie kiedyś wymieniać szczotki uwaga na demontaż starych które zabezpieczone są takimi blaszkami zatrzaskami pod nimi jest sprężyna, jedna blaszka poleciała mi w kosmos i musiałem dorobić nową. Zamykam temat.
[ Dodano: 2010-09-27, 09:54 ]
Temat powrócił, tylko że diagnoza wytarte listki komutatora da się to jakoś zregenerować, wlutować czy jak?
[ Dodano: 2010-09-27, 21:22 ]
Komutator wymieniłem na nowy z przewinięciem silniczka włącznie. Dużo dłubania było. Ale czy ktoś rozbierał ten silnik bo interesuje mnie jakie łożyska są w silniku dmuchawy. Rozebrałem wszystko na części pierwsze i widać że jest tam jakiś koszyk ale nie ma kulek tak z jednej strony jak i z drugiej, czy to jest takie łożysko ślizgowe???. Może ktoś już wałkował ten temat. W załączeniu foto łożyska od strony wewnętrznej wirnika
i zewnętrznej
[ Dodano: 2010-09-27, 09:54 ]
Temat powrócił, tylko że diagnoza wytarte listki komutatora da się to jakoś zregenerować, wlutować czy jak?
[ Dodano: 2010-09-27, 21:22 ]
Komutator wymieniłem na nowy z przewinięciem silniczka włącznie. Dużo dłubania było. Ale czy ktoś rozbierał ten silnik bo interesuje mnie jakie łożyska są w silniku dmuchawy. Rozebrałem wszystko na części pierwsze i widać że jest tam jakiś koszyk ale nie ma kulek tak z jednej strony jak i z drugiej, czy to jest takie łożysko ślizgowe???. Może ktoś już wałkował ten temat. W załączeniu foto łożyska od strony wewnętrznej wirnika
i zewnętrznej