Witam,
od pewnego czasu tj pierwszych większych mrozów usłyszałem dziwne dźwięki z dołu samochodu. Po pewnym czasie ustały lecz teraz znów się nasiliły. Chcąc sprawdzić co jest powodem wjechałem na kanał i zdiagnozowałem metaliczny hałas połączony ze zgrzytaniem z prawego katalizatora. Nie wiem jakim sposobem został uszkodzony ale cóż stało się. W dodatku od ostatnich dwóch dni wali strasznie mocno. Moje pytanie do klubowiczów i znawców tematu jest takie. Czy mogę tak po prostu usunąć jeden katalizator? Czy nie zaburzy to pracy silnika, wystarczy wyciągnąć go i wyczyścić z całości ze środka? Jest on wspawywany czy przykręcany? Dodam że moja jednostka to 4.2 ABZ z dwiema sondami lambda przed katalizatorami. Na rynku wtórnym używany kat. mają cenę a pewności nie ma, o nowych nawet nie myślałem.
Proszę o pomoc ww temacie, z góry dzięki.
[D2 preFL ALL ] Problem z katalizatorem
-
- Forum Audi A8
[D2 preFL ALL ] Problem z katalizatorem
Ostatnio zmieniony 09 mar 2016, 09:25 przez SirSkradicz, łącznie zmieniany 1 raz.
wywalić od razu 2 szt. Są 3 opcje - wspawać rurkę zamiast katalizatorów (ja tak mam), kupić tłumiki w obudowie katalizatora (pewnie długo nie pożyją ), lub kupić uniwersalne katalizatory jak dbasz o środowisko i hałas z wydechu
jak zostawisz puste puszki po katalizatorach będziesz miał niemiły metaliczny podźwięk...
jak zostawisz puste puszki po katalizatorach będziesz miał niemiły metaliczny podźwięk...
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8