![]() |
![]() |
[S8 D2 97 LPG ] Ciężko chodzą biegi 1 i 2
Przepraszam za offtopic, ale jak się już tu manualne towarzystwo zebrało, to zapytam.. Jaką macie długość skoku pedału sprzęgła na półsprzęgle, tzn. ile cm ruchu ma pedał sprzęgła od momentu jak sprzęgło zaczyna łapać do jego pełnego spięcia? U mnie jest bardzo krótki, ok 2cm (przy całym zakresie ruchu pedału wynoszącym jakieś 15cm). Powoduje to wrażenie działania sprzęgła w trybie 0-1 i przy dynamicznym ruszaniu spod świateł zdarza się zrobić 'kangura' 

Four rings to rule them all
U mnie sprzęgło fajnie "bierze" bardzo łatwo jest wyczuć samochód, każdy kto wsiada bardzo chwali pracę sprzęgła tzn bierze mniej więcej od połowy i bardzo stopniowo w miarę puszczania przenosi coraz więcej momentu. Wracając do skrzyni z dizla. Jak jest z przełożeniami? Czy mógłby ktoś opisać mniejwięcej prędkości i obroty na pierwszych 3 biegach i na 6? u mnie wygląda to mniejwięcej tak 1-ok70km/h 2-120kmh 3-ok 160km/h na 6 biegu przy 90km/h mam 2000rpm. Temat mnie bardzo zaciekawił bo w sumie manuali jest bardzo mało a jak padnie to nie chciałbym pół roku szukać skrzyni.
Dodam jeszcze, że moim zdaniem między 1 a 2 jest zbyt duża różnica przełożeń co też ma negatywny wpływ na synchronizatory (różnice prędkości kół zębatych) i fajnie by było gdyby ta dizlowska miała trochę mniej
Dodam jeszcze, że moim zdaniem między 1 a 2 jest zbyt duża różnica przełożeń co też ma negatywny wpływ na synchronizatory (różnice prędkości kół zębatych) i fajnie by było gdyby ta dizlowska miała trochę mniej

Ostatnio zmieniony 02 kwie 2016, 15:55 przez nosmaster, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja mam skrzynię o oznaczeniu DQT z 2.5TDI, 1 i 2 ma identyczne przełożenia jak w S8, od 3 dopiero zaczynają być dłuższe. Na 6 przy 2tys. obrotów mam 110km/h licznikowe (105km/h wg GPS).
Fizyczne podejdzie każda skrzynia 6-biegów z rodziny 01E, czyli praktycznie ze wszystkich audi z roczników 95-02. Różnice są w przełożeniach, średnicy flansz przednich półosi i obecności pompy oleju.
Fizyczne podejdzie każda skrzynia 6-biegów z rodziny 01E, czyli praktycznie ze wszystkich audi z roczników 95-02. Różnice są w przełożeniach, średnicy flansz przednich półosi i obecności pompy oleju.
Four rings to rule them all