części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 95 ] Woda w tunelu pod nogami

Ukaniu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ukaniu » 06 maja 2016, 21:50

Kochani a czy ktoś miał problem z przeciekiem po słupku przednich drzwi kierowcy.
Widzę, że najprawdopodobniej przecieka poprzez gumy z miejsca obok silnika wycieraczek w stronę błotnika. Tam stoi woda i nijak nie widzę jak ona ma stamtąd inaczej spłynąć? Są jakieś dziurki?
Kot też jest Quattro

kmicic-lt
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: kmicic-lt » 06 maja 2016, 22:00

Tam gdzie masz zawiasy drzwi przednich to tez sa odplywy (pomiedzy zawiasami) - sprawdz je moze sa zatkane.

Ukaniu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ukaniu » 07 maja 2016, 00:09

W słupku jest tylko gumowa zaślepka, nie mam szybra.
Przeciek wytropiłem wstępnie do tego miejsca w którym stoi woda. Ono jest troszkę niżej niż reszta. Z obu stron tam jest mokro z tym, że z tej cieknie przez uszczelkę przewodu podciśnienia. Przynajmniej bez demontowania połowy samochodu na to wygląda.
Kot też jest Quattro

kmicic-lt
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: kmicic-lt » 07 maja 2016, 08:12

Slabo szukales tego tematu, ja myslalem, ze Ci w kabine cieknie. Za wode deszczowa odpowiadaja: dwa odplywy nad skrzynia i dwa odplywy w nadkolach. Sprawdz sobie te linki:
http://www.audipages.com/Tech_Articles/ ... rains.html
http://www.a8team.pl/d2-all-odpychanie- ... htm#113299

Ukaniu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ukaniu » 13 maja 2016, 00:57

Wszystkie odplywy drożne, te z klimy też . Leci do środka od góry po lewym przednim słupku drzwi. Sączy sie przez uszczelkę przewodu który stoi w wodzie stojącej w miejscu na zdjęciu. Tam jej dużo nie ma ale nie spływa wszystko. Profilaktycznie zakituje ale takie bajorko jest dziwne.

[ Dodano: 2016-05-13, 00:57 ]
Sprawca zalewania. Piękna dziurka mająca za zadanie zatapianie wnętrza.
Kot też jest Quattro

adrian949

Post autor: adrian949 » 13 maja 2016, 07:20

Co to za skorupa w rogu?

Ukaniu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ukaniu » 13 maja 2016, 08:06

Pod warstwą poliuretanowej jasnej mastyki w samym rogu występowało jakieś czarne wypełnienie. Jak zacząłem tam grzebać to się wykruszyło.
Kot też jest Quattro

Awatar użytkownika
Daro_stg
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Daro_stg » 17 cze 2017, 20:49

a co powiecie na wode w tunelu nawiewu w nogach u pasazera z tyłu?
Wczoraj mocno padało, jak zaparkowałem patrze pelno wody caly tylny dywanik zalany.
Filtr kabinowy jest pod maską? Ta pokrywa w kratke jest od filtra? ta cala uszczelka piankowa na okolo mam mokra
http://static.pokazywarka.pl/i/5517694/ ... 102723.jpg

ernesto

Post autor: ernesto » 18 cze 2017, 09:09

Sączki do czyszczenia. Na sto procent zapchane te w podszybiu.
Przeczytaj temat i bedziesz wiedział co i jak.

Awatar użytkownika
Daro_stg
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Daro_stg » 18 cze 2017, 11:18

ernesto pisze:Sączki do czyszczenia. Na sto procent zapchane te w podszybiu.
Przeczytaj temat i bedziesz wiedział co i jak.
saczki mam wyczyszczone 2x nadkole i jeden duzy jak na zdjeciu ten kolo silnika

Awatar użytkownika
karol208
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D2
Rocznik: 1994
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Karol

Post autor: karol208 » 18 cze 2017, 12:44

Saczki Ale z parownika klimatyzacji te pomarańczowe po zdjęciu boczków tunelu środkowego

Awatar użytkownika
Daro_stg
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Daro_stg » 19 cze 2017, 21:22

karol208 pisze:Saczki Ale z parownika klimatyzacji te pomarańczowe po zdjęciu boczków tunelu środkowego
Sprawa jest poważniejsza, bo te saczki tez wyczyściłem. Efektem już było to, że cała wykładzinę miałem wyjętą i wysuszoną. Jedyne co zlokalizowałem to przeciek z spod maski z lewej stronykoło mechanizmu wycieraczki jest uszczelka z kabelkiem i idzie do wnętrza auta w miejscu gdzie jest linka od otwierania maski. Całe miejsce uszczelniłem i przetestowałem wieloma wiadrami wody.
https://zapodaj.net/fe618d56ffae5.jpg.html

Ostatnio dość padało i po przejażdżce mam pełno wody z tylu za kierowcą w miejscu gdzie nawiew dmucha na nogi. Tam gdzie jest wylot od tunelu nawiewu. Jak auto stało było sucho, jak ruszyłem woda wypłynęła. I teraz pytanie, którędy woda może tam się dostac spod maski bo tak obstawiam, że stamtąd. Uprzedzam, że pod maska mam saczki w nadkolach wyczyszczone a ten główny na środku za silnikiem za wlotem powietrza mam usunięty dla pewności. Wrzuce jedno zdjecie spod maski takiej puszki z czyms tam i prosze powiedzcie mi czy to normalnie powinno być zawsze otwarte i co to jest:
https://zapodaj.net/e77b8c427b612.jpg.html

Truten
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Truten » 22 cze 2017, 17:26

Podepnę się pod temat, bo też mam problem z wodą tyle, że stoi ciągle w tych nieckach pod maską blisko podszybia, co z resztą mnie wybitnie wkurza bo po ostatnim deszczu miałem też wodę w tym pojemniku gdzie są sterowniki i musiałem je suszyć. Nie wiem czy winą jest brak odpływu wody czy niewielkie pęknięcie/nieszczelność pokrywy.
Z tego co wyczytałem w temacie i na stronach audipages to przetykam/przedmuchuję ten odpływ w nadkolu i problem powinien zniknąć?
Czy dobrze myślę, że trzeba się do tego odpływu zabrać od dołu? Bo od góry to nawet nie mogę tego odpływu zlokalizować pod obudową sterowników.

Ukaniu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ukaniu » 22 cze 2017, 17:31

Daro_stg pisze:Jedyne co zlokalizowałem to przeciek z spod maski z lewej stronykoło mechanizmu wycieraczki jest uszczelka z kabelkiem
Popatrz na kilka postów w górę, opisywałem problem ze zdjęciem, w tym miejscu to nie leci z uszczelki a z dziury. Może nie uszczelniłeś tego do końca jednak?

Klapy obiegu zamkniętego masz ustawione na pobieranie świeżego powietrza, zupełnie normalne.

Woda w nawiewie to raczej z klimy ale może po podłodze z przodu jeszcze coś płynie.
Zdaje się w okolicach pedałów są też takie technologiczne otwory jak ten w okolicy wycieraczek.
Kot też jest Quattro

Awatar użytkownika
Daro_stg
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Daro_stg » 10 lip 2017, 22:31

Ukaniu pisze:
Daro_stg pisze:Jedyne co zlokalizowałem to przeciek z spod maski z lewej stronykoło mechanizmu wycieraczki jest uszczelka z kabelkiem
Popatrz na kilka postów w górę, opisywałem problem ze zdjęciem, w tym miejscu to nie leci z uszczelki a z dziury. Może nie uszczelniłeś tego do końca jednak?

Klapy obiegu zamkniętego masz ustawione na pobieranie świeżego powietrza, zupełnie normalne.

Woda w nawiewie to raczej z klimy ale może po podłodze z przodu jeszcze coś płynie.
Zdaje się w okolicach pedałów są też takie technologiczne otwory jak ten w okolicy wycieraczek.
u mnie akurat lecialo z tej uszczelki bo w niej były dwa kabelki i było nacięcie nożem. Problem mokrego dywanika u kierowcy rozwiązany. Problemem jest woda w tylnym tunelu nawiewu nóg za kierowca i szukam drogi jak woda może tam sie dostac spod maski

[ Dodano: 2017-07-10, 22:31 ]
Ukaniu pisze:Pod warstwą poliuretanowej jasnej mastyki w samym rogu występowało jakieś czarne wypełnienie. Jak zacząłem tam grzebać to się wykruszyło.
Napisz jak sprawa ma sie teraz bo jest okres deszczowy. po tym jak zalepiłeś to miejsce masz sucho?
U mnie dzis padało intensywnie i cala lewa strona auta mam zalana i to grubo. W tym rogu pod maska musi mi tez woda sie dostawać, ale skad woda jest z tylu nie mam pojecia ;(

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl