części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 ALL ] Domykanie tylnej klapy

simon11
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 ALL ] Domykanie tylnej klapy

Post autor: simon11 » 02 wrz 2010, 14:39

Mam taki problem - po naciśnięciu przycisku od elektrycznego zamykania klapy bagażnika, opuszcza się ona do poziomu tak 10 cm przed całkowitym zamknięciem - zatrzymuje się - po czy po sekundzie otwiera się spowrotem. Jeżeli w tej ostatniej fazie docisnę ją ręcznie do prawie pełnego zamknięcia wszystko ładnie się zamknie i klapa zostaje automatycznie dociągnięta.

Czy jest w tym aucie konieczna jakaś mechaniczna regulacja/krańcówka działania silniczka otwierani/domykania klapy czy też trzeba to skalibrowac z komputera (analogicznie jak np domykanie szyb po odpięciu aku poprzez przytrzymanie przycisku zamykania okien przez kilka sekund)?
Dodam, że klapa otwiera się automatycznie bez najmniejszego problemu.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2012, 16:24 przez simon11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
daro72
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: daro72 » 02 wrz 2010, 20:22

Może tam być zamontowany jakiś włącznik przeciążeniowy. Podczas opuszczania klapy może mieć moment w którym ciężej idzie i dlatego odbija z powrotem. Myślę, że takie rzeczy da radę zrobić tylko urządzeniem w serwisie. Może jeszcze przez kodowanie na Vagu ale nie jestem pewien.
Dążenie do doskonałości.

tobi
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: tobi » 04 wrz 2010, 08:29

Z tego co wiem tego się nie kalibruje.
Jak dla mnie to zaczyna się coś dziać z mechanizmem otwierania/zamykania klapy
Ponieważ do budowy tego auta użyto tylko dwóch materiałów czyli aluminium i plastiku to nie powinno cię to bardzo denerwować ;-)
Masz Etkę ?
Jak będę wieczorem w domu to zobaczę w Etce gdzie siedzi to ustrojstwo.

Awatar użytkownika
daro72
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: daro72 » 04 wrz 2010, 10:05

Według mnie można to jakoś zaprogramować. Etka pokazuje sterownik z oprogramowaniem.
Obrazek
Obrazek
Dążenie do doskonałości.

simon11
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: simon11 » 04 wrz 2010, 18:01

Dzięki Darek - tak właśnie myslałem, fizycznie nie ma dostępu (łatwego) do silnika w nadkolu więc to był jedyny logiczny sposób - muszę podjechać do kogoś z VAGiem i wiedzą bo muszę jeszcze zrobić adaptację zawieszenia pneumatycznego - tylny prawy czujnik pokazuje wartość o 15mm wyższą od pozostałych i czasami świruje podnosząc tylne prawe koło na maxa i utwardzając.
Kogo możecie polecić w regionie Bielsko, Tychy lub Katowice (ewentualnie Gliwice)?

[ Dodano: 2010-09-09, 17:26 ]
Update: Udało się problem rozwiązać - sterownik zamykania klapy ma ustalony czas pracy (na zamknięcie klapy) i jeżeli zostaje przekroczony to zatrzymuje się - wystarczyło potraktowac wszystkie tulejki w ramionach klapy wd40 i całość zaczęła pieknie działać.

Awatar użytkownika
PABLO200
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: PABLO200 » 25 wrz 2010, 21:22

jak cos to zapraszam do mnie pod vasa :-D

Awatar użytkownika
robertas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: robertas » 26 wrz 2010, 00:03

simon11, a jednak okazała sie to być pierdółka. Czekam aż sie pochwalisz Twoją małą A8 :-P

JIMM

Post autor: JIMM » 01 paź 2010, 10:16

a trochę z podobnej beczki.................czy ktoś wie jak ustawia się dociąganie klapy?
Ja nie mam elektrycznego zamykania ale jest domykanie i problem mi się pojawił gdy żona dwa razy klapnęła z całej siły bagażnikiem.Kiedyś wystarczyło ,że położyłem klapę a ona się sama dociągnęła i było słychać silniczek a teraz...............trzeba trzaskać i też się dociagnie jak się walnie bo inaczej bagażnik nie chce się zamknąć............co robić?
Dodam ,że po zamknięciu szczeliny,ustawieni są idealne , żadnych usterek i odstępstw od normy.

Awatar użytkownika
daro72
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: daro72 » 01 paź 2010, 18:59

zanjac pisze:a trochę z podobnej beczki.................czy ktoś wie jak ustawia się dociąganie klapy?
Ja nie mam elektrycznego zamykania ale jest domykanie i problem mi się pojawił gdy żona dwa razy klapnęła z całej siły bagażnikiem.Kiedyś wystarczyło ,że położyłem klapę a ona się sama dociągnęła i było słychać silniczek a teraz...............trzeba trzaskać i też się dociagnie jak się walnie bo inaczej bagażnik nie chce się zamknąć............co robić?
Dodam ,że po zamknięciu szczeliny,ustawieni są idealne , żadnych usterek i odstępstw od normy.
Jeśli miałeś tyko domykanie to po chlapnięciu mógł się zamek przestawić. Może trzeba będzie tylko wyregulować i po problemie. Jest to dość częsta przyczyna w zamkach samochodowych.
Dążenie do doskonałości.

JIMM

Post autor: JIMM » 01 paź 2010, 19:20

ale z zamkiem musi być ok , bo po zamknieciu są idealne szczeliny i nic nie odstaje

Awatar użytkownika
daro72
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: daro72 » 01 paź 2010, 19:34

Ale mógł ci się delikatnie opuścić. On jest regulowany bodaj na dwóch śrubach. A szczeliny i tak będą równe bo on poszedł tylko do dołu. Nie znam zasady działania zamka klapy w D3, ale zamek jest podobny do innych tylko ma dołożony silniczek domykania. Postaram się wrzucić coś z etki to może coś ci rozjaśni.
Obrazek
Dążenie do doskonałości.

JIMM

Post autor: JIMM » 01 paź 2010, 19:48

Coś popróbuję.......ale według mnie powinno być tak , że położysz klapę a ona sama powinna się dociągnąć , bez klapania czy trzaskania :-/

[ Dodano: 2010-10-06, 19:51 ]
No i dzisiaj sytuacja opanowana............po rozebraniu i odsłonięciu zamka na pasie tylnym i przeanalizowaniu działania..............okazało się ,że od trzaskania pękła sprężynka przytrzymująca trzpień zamka w górnym położeniu.............dobrałem jakąś sprężynkę i działa jak nowe :mrgreen: ...........teraz wystarczy położyć klapę a ona się sama dociągnie idealnie :-D

Bartek87
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Bartek87 » 28 lis 2012, 13:27

odgrzeję kotleta... mam problem z klapą, po naciśnięciu przycisku zamykania klapa opuszcza się normalnie po czym po 1-2 sek znowu się otwiera i tak ciągle. Jedyny sposób na zamknięcie klapy to ręcznie jednak na wyświetlaczu komputera cały czas pokazuje klapę otwartą. Co może być nie tak ?

Awatar użytkownika
labas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: labas » 28 lis 2012, 14:09

Pewnie padła sprężynka.

JIMM

Post autor: JIMM » 29 lis 2012, 21:05

labas pisze:Pewnie padła sprężynka.
no dokładnie tak , zamek z klapy nie sięga trzpienia z zamka/mechanizmu na pasie tylnym...i się po prostu otwiera..........naprawiałem to u kolegi "Wisnia69"kilka dni temu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl