[D3 06 4.2MPI] Wymiana oleju w skrzyni na maszynie.
[D3 06 4.2MPI] Wymiana oleju w skrzyni na maszynie.
W mojej okolicy jest "stara szkoła", samochód na kanał, odkręcają korek spustowy, ile wyleci tyle nalewają z wymianą filterka, uszczelek, magnesów i śrub. Na alledrogo jest zestaw za 1080 zł, znajomy wspomniał, że za 100 zł mi to zrobi na kanale. Robił to kilka razy w A6, twierdzi, żę nigdy cały olej nie wyleci, litr zostanie...
Ostatnio natrafiłem na ogłoszenie, żę taką też podmianę wykonuje się na maszynie. Trwa to ok 4-7 godzin, stary olej jest ściągany, pod ciśnieniem zapodają jakieś środki myjące i na końcu dają nowy. Brzmi fajnie, ale usługa kosztuje już 2000 zł.
Macie jakieś doświadczenia z tą maszyną ? Czy nie jest tak że ściągnie tyle samo co wyleci jak się odkręci z korka, a ktoś zrobił kolejną maszynkę do wyciągania z nas złotówek ?
Ostatnio natrafiłem na ogłoszenie, żę taką też podmianę wykonuje się na maszynie. Trwa to ok 4-7 godzin, stary olej jest ściągany, pod ciśnieniem zapodają jakieś środki myjące i na końcu dają nowy. Brzmi fajnie, ale usługa kosztuje już 2000 zł.
Macie jakieś doświadczenia z tą maszyną ? Czy nie jest tak że ściągnie tyle samo co wyleci jak się odkręci z korka, a ktoś zrobił kolejną maszynkę do wyciągania z nas złotówek ?
Tak o taką maszynę właśnie chodzi. Mam już info z dwóch firm.pebo pisze:Może cuś takiego: http://slusarczyk-auto.pl/oferta/dynami ... iana-oleju
Może mi ktoś wyjaśnić po jakiego kija w obydwu firmach na podmianę im trzeba 10-12 litrów oleju ? Przecież w firmowym secie od ZF tym za 1000 zl, prócz filterków, magnesów uszczelki i śrubek jest tylko 7 litrów oleju. Co oni robią z tymi 5-cioma litrami ?
Mam też info od jednego kolegi z pw na forum, podczas wymiany zwykłej na kanale spływa ok 5-6 litrów oleju - i to by pasowało jeżeli ZF daje 7 l w pakiecie.
andy79, <table align="center" width="350" cellpadding="8" border="1" bgcolor="239DFA"><tr><span class="postbody"><td align="center" style="font-size: 11; color: #000000; font-family: Tahoma, Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><b>Uzupełnij proszę swój profil z
Na wymiane dynamiczna się zuzywa więcej oleju jak ma sama skrzynia na statyczną tylko to co zleci.
Poczytaj o rożnicach miedzy wymianami dynamiczną i statyczną.
Na wymiane dynamiczna się zuzywa więcej oleju jak ma sama skrzynia na statyczną tylko to co zleci.
Poczytaj o rożnicach miedzy wymianami dynamiczną i statyczną.
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Re: [D3 06 4.2MPI] Wymiana oleju w skrzyni na maszynie.
Płacić połowę wartości remontu ASB tylko za wymiany eksploatacyjne to trzeba by mieć faktycznie coś z głową.andy79 pisze:Ostatnio natrafiłem na ogłoszenie, żę taką też podmianę wykonuje się na maszynie. Trwa to ok 4-7 godzin, stary olej jest ściągany, pod ciśnieniem zapodają jakieś środki myjące i na końcu dają nowy. Brzmi fajnie, ale usługa kosztuje już 2000 zł.
Za chwilę co 10k km będziemy w ten sposób płukać silniki
Black Cars Matters
Jutro oddaję lalunię na warsztat, zrobię statyczną, zobaczymy ile zleci. Ciekaw jestem niezmiernie jak będzie wyglądał ten stary olej ze skrzyni, nalatane mam 180 tkm, żuru tam raczej myślę nie będzie.
W tym zestawie od ZF jest 7 litrów oleju, jak coś zostanie tak jak było pisane wyzej wykorzysta się na następną podmianę. Litr oleju w zakupie osobno to widzę ok. 70 zł.
Po ilu kilometrach zrobili byście te drugie podejście ?
W tym zestawie od ZF jest 7 litrów oleju, jak coś zostanie tak jak było pisane wyzej wykorzysta się na następną podmianę. Litr oleju w zakupie osobno to widzę ok. 70 zł.
Po ilu kilometrach zrobili byście te drugie podejście ?
Za 4k zrobisz remont skrzyni w D3 ???dice111 pisze:Płacić połowę wartości remontu ASB tylko za wymiany eksploatacyjne to trzeba by mieć faktycznie coś z głową.
Za chwilę co 10k km będziemy w ten sposób płukać silniki
Za 4k to zalejesz olej, wymienisz filtr, elektrozawory, separator mechatronika, zaworki, uszczelki i wyczyścisz mechatronik. I to można dopiero nazwać wymianą eksploatacyjną.
Ile tu jeszcze elementów i siana do remontu brakuje
2k za wymianę dynamiczną to podejrzanie mało. Sam olej to koszt około 100zł/litr.
-
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
Jaki olej do skrzyni kupiłeś ?
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044