Witam. Mam założony zderzak z polifta z otworami na czujniki parkowania ( tj czujniki tez były ale z połamanymi mocowaniami ) . Chce dodać zestaw czujników przeznaczony na tył z przodu. Jak najlepiej podpiąć to. Ideałem byłoby na full automacie i mam takie opcje jak mi sie wydaje:
1. Plus stały i załączanie i wyłączanie guzikiem
2. Podpięcie pod wsteczny plus opóźnienie po wyłączeniu wstecznego o 15-20 s.
3. metoda 1 i 2 razem tj jeżeli dojeżdżam tylko do przeszkody przodem to załączane ręcznie, jeżeli parkuję np. w zatoczce to odpalane po wstecznym. W związku z powyższym zestaw zasilany by był 2 plusami jednocześnie.
Jakieś sugestie co do miejsca podłączenia + z przodu, co do miejsca montażu centralki ?
Tył juz mam podpiety od roku zestawem z olx z wyswietlaczem małym który zamontowałem jak w mercu clk czyli pod lewym przednim słupkiem, wyświetlacz od przedniego byłby na srodku ( jak w clk ) lub symetrycznie pod prawym słupkiem. Ostatecznie wystarczy zam buzzer podciągnięty gdzieś do skrzynki z przekaźnikami w nogach pasażera.
mam juz taki jak na zdjęciu, drugi byłby taki sam.
[ Dodano: 2016-10-24, 22:29 ]
nikt nie pokoże ? Nikt nie zakładał ?
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Jak najlepiej podpiąć czujniki parkowania
Ja u siebie dokładałem czujniki parkowania, kupiłem zestaw 8 czujników 4x przód 4x tył z jedną "centralką" na 8 wtyczek, tył wpinałem w wiązkę żarówki wstecznego - przy wrzuceniu biegu wstecznego uaktywniają się tylko tylne czujniki. Przód czujniki działają cały czas (poza wrzuconym wstecznym). Czujniki przód dobierałem z krótkim zasięgiem łapią od 1-1,2 metra, więc w przy postoju np na światłach nie potrzebny jest (wyłącznik).
Mam "centralkę" schowaną w bagażniku z lewej strony we wnęce, "buzzer" z przodu z lewej strony na dole (w schowku kierowcy)
Mam "centralkę" schowaną w bagażniku z lewej strony we wnęce, "buzzer" z przodu z lewej strony na dole (w schowku kierowcy)

Mam nie ori tylko z allegro. Moge za 150 dokupić taki zestaw na przód i tył tylko że za 40 mam zestaw tylko na tył i taki planuje z przodu użyć i 100 w kieszeni by zostało na inne cele. Mógłym użyć przkażnik plus układ u55 tak aby po nacisnięciu guzika na konsoli podtrzymał + przez 30 sekund. Lub prosiej z użyciem guzika od parktronica z polifta lub guzik asr z przedlifta, tyle ze wtedy musze ręcznie włączyć i wyłączyć system. Chociaż faktycznie użycie czujek i ustawienie ich aby łapały z 1 metra to też rozwiązanie. Czekam na dalsze wasze pomysły.