[D3 06 3.0TDI ] Zmiana opcji dogrzewacza na pełne webasto.
[D3 06 3.0TDI ] Zmiana opcji dogrzewacza na pełne webasto.
Opiszę dla potomnych moją walkę z dogrzewaczem silnika, tak aby działało jak pełne ogrzewanie postojowe. Sprawa jest dość prosta jedynie dostęp utrudniony (można wyjąć piec od strony nadkola jeśli ktoś chce tylko piec wyciągnąć, do całej modyfikacji proponuję zdjąć zderzak, lampę i filtr powietrza). Kupiłem telestart T90 z pilotem audi, podłączamy pin 1 do +, pin 2 do pin 1 w gnieździe pieca x1, pin 6 do -. Pilocik już jest. Podłączamy zawór n279 do pin 4 w x1 pieca. Co do podłączenia przewodów wodnych narysowalem schemat. Zmieniamy kodowanie tak by aktywować zawór i telestart i gotowe. Po uruchomieniu pieca zawór dostaje napięcie i płyn krąży między nagrzewnicą a webasto dzięki czemu 5 minut i mamy gorąco.
-
- Super Klubowicz
Fakt, umknęło mi to, dokładamy pompke wody i podłączamy ją w fabryczne gniazdo pieca, i zmieniamy kodowanie:
000?112 - sterowanie radiowe - Telestart
1 - jest telestart
0- nie ma telestartu
0001?12 - blokowanie zaworu N279
0 - zawór nie jest blokowany (także gdy brak zaworu)
1 - blokada zaworu po włączeniu webasto
00011?2 - pompa cyrkulacyjna V55
0 - bez pompy
1 - z pompą
000?112 - sterowanie radiowe - Telestart
1 - jest telestart
0- nie ma telestartu
0001?12 - blokowanie zaworu N279
0 - zawór nie jest blokowany (także gdy brak zaworu)
1 - blokada zaworu po włączeniu webasto
00011?2 - pompa cyrkulacyjna V55
0 - bez pompy
1 - z pompą
Ja miałem piec 4e0815069D z 2004 roku nie dało sie go przestawić na pełne ogrzewanie wiec kupiłem taki co już miał pełne w zestawie była pompka i elektrozawór wystarczyło wpiąć się w obieg założyć telestart t90 i przekodować klimatronik by pokazywał timer.Pczester pisze:Opisuje swój konkretny przypadek :-) ale dobrze wiedzieć, a jaki miałeś piec i na jaki zmieniłeś?
W drugim samochodzie z 2007 roku spokojnie dało sie przekodować webasto lecz właściciel nie chciał rozbudowy i został dogrzewa
Moze sie to komuś przyda
Kanał 21 odpowiada tylko za to że w mmi pojawia się opcja DOGRZEWANIE SILNIKA ale ona nie dotyczy włączania się dogrzewacza w temp poniżej 5'C tylko w chwili uruchomienia pieca ręcznie, bądź z Timera możemy tą opcją wybrać czy ma grzać samą kabinę czy razem z silnikiem. Dzisiaj zmieniłem kodowanie w Climatroniku: ustawiłem że mam benzynę pomimo że mam diesel (webasta benzynowe nie mają opcji podgrzewacza silnika) zobaczymy co teraz będzie się działo :-D