[S8 D2 FL] Spalanie... Jakie jest Wasze ?
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8
[S8 D2 FL] Spalanie... Jakie jest Wasze ?
Witam...
Jak wiecie od niedawna jestem uzytkownikiem s8
i stad moje pytanie... ile to powinno palic ? jakies ramki pewnie sa prawda ?
ja zaobserwowalem, ze moja pali okolo 24 w miescie... to miescie sie w widelkach czy za duzo ? i jak mozna zmniejszyc spalanie (o ile mozna) PS: nie mowie o zmianie auta na 1.9tdi
Pozdrawiam serdecznie
Jak wiecie od niedawna jestem uzytkownikiem s8
i stad moje pytanie... ile to powinno palic ? jakies ramki pewnie sa prawda ?
ja zaobserwowalem, ze moja pali okolo 24 w miescie... to miescie sie w widelkach czy za duzo ? i jak mozna zmniejszyc spalanie (o ile mozna) PS: nie mowie o zmianie auta na 1.9tdi
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony 13 gru 2010, 02:37 przez JuniorPoznan, łącznie zmieniany 1 raz.
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8
Re: [S8 D2] Spalanie... Jakie jest Wasze ?
Normalnie, u mnie to samo.JuniorPoznan pisze: ja zaobserwowalem, ze moja pali okolo 24 w miescie... to miescie sie w widelkach czy za duzo ? i jak mozna zmniejszyc spalanie (o ile mozna) PS: nie mowie o zmianie auta na 1.9tdi
Obniżyć raczej Ci się nie uda, ale zawsze możesz doprowadzić do odpowiedniego stanu pewne detale (nowe świece, sprawdzenie całego układu zapłonowego, czysty filtr powietrza, odpowiednie ciśnienie w kołach) Na pewno nie zaszkodzi a kto wie, może coś poprawi
Marcin
4WD + 1WD
4WD + 1WD
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8
nie, nie tak wlasnie myslalem sobie czy to normalne czy nie... bo jak kupowalem i bylem na jezdzie probnej we wrocku testowalem to autko 30min na wylocie na autostradę to srednie spalanie na fisie bylo 15,2 i pomimo testów o wiele nie wzroslo... a teraz tylko w sumie poruszam sie po miescie... wiem wolalem zapytac
Spalanie było 15,2 bo dawno nie był komp resetowany. Jak nie będziesz kasował przez dłuższy czas kompa to średnie spalanie się będzie uśredniać i wtedy nawet jak będziesz butował to niewiele wzrośnie. Wracając do spalania to na początku będziesz takie miał. Dopóki nie nauczysz się jeździć automatem i ze smokiem pod maską. Ja na początku miałem podobnie. Z biegiem czasu spalanie na mieście spadło. Jak jeździć bardzo spokojnie to można zejść do 17/20 l przy średnim 15/16 l. Najpierw postaw sobie pytanie (tylko po co). Kupując takie auto z takim silnikiem nie powinno dziwić spalanie w granicach 15/30 l.
Kiedyś ktoś powiedział że będąc na torze i pełnym bucie dochodząc tylko do 3 biegu S8 spaliła mu na około 80 km jazdy 56l. Więc w tej bryczce spalanie nie powinno dziwić. Po prostu trzeba z tym żyć.
Kiedyś ktoś powiedział że będąc na torze i pełnym bucie dochodząc tylko do 3 biegu S8 spaliła mu na około 80 km jazdy 56l. Więc w tej bryczce spalanie nie powinno dziwić. Po prostu trzeba z tym żyć.
Dążenie do doskonałości.
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8
Operowanie gazem w automacie to sztuka której nawet moja żona na prawie 3 lata użytkowania nie potrafi się nauczyć. Jej zawsze się spieszy. Jazda po mieście automatem to sztuka myślenia. Po co dla przykładu ciągnąć auto na gazie jeśli za 200/300 m jest światło czerwone. Lepiej odpuścić, a spalanie chwilowe może spaść do 0 l zamiast kilkunastu litrów.
Podczas ciągnięcia auta na gazie to nie tylko paliwo bo przed światłami będziesz jeszcze musiał użyć pedału hamulca, a co za tym idzie szybsze zużycie klocków i tarcz. To też są koszty eksploatacji.
Podczas ciągnięcia auta na gazie to nie tylko paliwo bo przed światłami będziesz jeszcze musiał użyć pedału hamulca, a co za tym idzie szybsze zużycie klocków i tarcz. To też są koszty eksploatacji.
Dążenie do doskonałości.
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8