[D3 08 3.0TDI ] webasto
Miałeś dogrzewacz i zmieniłeś kodowanie tak że możesz je uruchamiać? Jeśli tak to musisz dołożyć pompke wody, fabrycznie jest przymocowana do pieca. Jeśli chcesz wykorzystać możliwości pieca i cieszyć się ciepłem w środku, proponuję dołożyć telestart i zawór N279. Dopiero wtedy się przydaje i daje oczekiwany efekt moim zdaniem. Bez Zaworu musi chodzić 30-40 minut żeby trochę nagrzać wnętrze (akumulator przy tym ma ciężko), bez telestartu możesz tylko ustawić czasy w aucie, a nie zawsze wiesz kiedy będziesz wychodził. Jak jest zawór i telestart, uruchamiasz pilotem kiedy chcesz i max 10 minut (jak jest silnik zimny) masz gorąco w aucie.
Tu masz trochę informacji, na drugim schemacie element nr5 to pompka wody
http://www.a8team.pl/d3-06-30tdi-zmiana ... t21707.htm
Tu masz trochę informacji, na drugim schemacie element nr5 to pompka wody
http://www.a8team.pl/d3-06-30tdi-zmiana ... t21707.htm
Panowie, mam u siebie dogrzewacz zuheizer i udalo mi sie wlaczyc vcdsem sterowanie nim z klimatronika. Czy to oznacza ze wystarczy ze dokupiensobie pompe wody i zawor i t90 i to wszystko moge podpiac p&p do pieca ktory mam?
Pozniej kodowanie i mam pelne ogrzewanie?
Cos oprocz powyzszego jest jeszcze potrzebne? Mocowanie, przewody etc? ...
Pozniej kodowanie i mam pelne ogrzewanie?
Cos oprocz powyzszego jest jeszcze potrzebne? Mocowanie, przewody etc? ...
Ok, czyli rozumiem ze skoro udalo sie zakodowac i uruchamiac dogrzewacz z klimatronika to znaczy ze sterowanie bedzie wspieralo pompe, telestart i n279.Pczester pisze:Pawelpaw, potrzebujesz jeszcze ok 2m przewodu fi 20 albo 18mm (musiałbym zobaczyć bo został kawałek w garażu), kolanko 90', podstawa od wersji pełnego ogrzewania bo tam jest miejsce na zawór n279, pompa wody, telestart i jeden dzionek wolnego żeby wszystko poskładać ;-)
Ten przewod to myslisz tu o przewodzie cieczy wodnej tak?
Masz numer tej podstawy i zaworu n279 ktore beda mi potrzebne?
Pompa wody i zawór N279 jest sterowany bezpośrednio z pieca, po zmianie kodowania będą aktywne i działać wtedy kiedy będzie to potrzebne. Telestart podobnie prosta sprawa bo tylko zasilanie (+,-) i kabel sygnałowy do webasto, plus antena. Przewód wodny oczywiście, bo będziesz musiał się wpiąć w układ wodny (tak aby zawór n279 sterowal odpowiednio przepływem). Zawór mam do sprzedania jak byś chciał. Przerabialem u siebie całkiem nie dawno taką operacje i nie ma wielkiej filozofii jeśli masz trochę pojęcia. Możesz odezwać się na priv to podam Ci nr i podpowiem co i jak.
Poki co zbieram info, a przy odrobinie czasu bede sie za to zabieral - wtedy pewnie sie odezwe i w razie potrzeby poprosze o rade (z gory dzieki za chec pomocy). Teraz jeszcze musze sie uporac z samym dzialaniem pieca i znalezc przyczyne sporadycznego bledu brak plomienia i dymieniem na niebiesko... wymienilem swiece, nagaru w srodku brak, a objawy i tak wystepuja. W serwisie webasto doradzili mi wymiane calego palnika, ale musze sie jeszcze upewnic ze to nie jest szukanie winnych po omacku.
[ Dodano: 2017-02-25, 00:04 ]
Tak jak mi zasugerowales kupilem caly piec wraz z pompa wody i zaworem. Pompa jest podlaczona do pieca, ale przy zaworze nie ma kabla - i tu pytanko. Czy wystarczy zakupic wtyczki i podpiac go w wolne miejce w piecu tam gdzie pompa wody?
[ Dodano: 2017-02-25, 00:04 ]
Tak jak mi zasugerowales kupilem caly piec wraz z pompa wody i zaworem. Pompa jest podlaczona do pieca, ale przy zaworze nie ma kabla - i tu pytanko. Czy wystarczy zakupic wtyczki i podpiac go w wolne miejce w piecu tam gdzie pompa wody?
Zmieniałes pompke paliwa? Moim zdaniem na 99% to przyczyną problemów z tym że piec gaśnie. Zawór n279 podlaczasz do masy i do pinu nr 4 we wtyczce z 6 pinami (i zmiana kodowania), musisz kupić wtyczkę do zaworu, oraz piny i gumki do wtyczki przy piecu. Wyciagssz zaślepka gumowe we wtyczce i wkładasz te nowe zarobione na kabelku. Proponuję odrazu wypuścić do telestartu kabelek, z tej samej wtyczki pin 1.
Zmienilem w sobote. Na poczatku efekt byl taki ze blad pt. Brak plomienia nadal wystepowal i nawet nie dalo sie go skasowac. Wczoraj w koncu udalo mi sie uruchomic webasto, ruszylo z chmura dymu. Blad skasowany.
Co ciekawe tej nowej pompki wogole nie slychac, nie puka. Robiac test vcdsem nie wiem co z tego testu moge odczytac - przy tescie pompki jest info OFF i w jednym z pol ppojawiaja sie procenty do ok 50%. Reszta 0.
Napewno uklad paliwowy sie zapowietrzyl przy wymianie. Poprobuje jeszcze kilka razy odpalic i zobaczymy.
[ Dodano: 2017-03-08, 21:49 ]
No i poki co zero bledow. Po kilku uruchomieniach pelna moc!
Co ciekawe tej nowej pompki wogole nie slychac, nie puka. Robiac test vcdsem nie wiem co z tego testu moge odczytac - przy tescie pompki jest info OFF i w jednym z pol ppojawiaja sie procenty do ok 50%. Reszta 0.
Napewno uklad paliwowy sie zapowietrzyl przy wymianie. Poprobuje jeszcze kilka razy odpalic i zobaczymy.
[ Dodano: 2017-03-08, 21:49 ]
No i poki co zero bledow. Po kilku uruchomieniach pelna moc!