Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D3 ALL ] wyciek plynu z spryskiwaczy reflektorow

brzozek91
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 ALL ] wyciek plynu z spryskiwaczy reflektorow

Post autor: brzozek91 » 04 lut 2017, 18:16

Problem jest taki że w momencie działania spryskiwaczy reflektorów psika z nich bardzo słabo, a od spodu spryskiwaczy leje się płyn. Ktoś może to reanimował? Domyślam się ze wytarły się jakieś oringi wewnątrz spryskiwacza. Macie jakiegoś manualna jak to rozebrać?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 lut 2017, 20:44 przez brzozek91, łącznie zmieniany 1 raz.

Motostacja

Post autor: Motostacja » 04 lut 2017, 19:00

Zdjąć zderzak wymienić węże na nowe z ASO albo dorobić z odpoweidnia średnica, przed założeniem zderzaka sprawdzic poprawnośc działania, czesta awaria.

brzozek91
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: brzozek91 » 06 lut 2017, 22:22

pioter, ok

nie leci mi wezem tylko z spodu spryskiwacza poloaczenie wszedzie jest szczelne :/

leci z miejsc zaznaczonych strzałka

[ Dodano: 2017-02-06, 22:22 ]
I co nikt nie rozbierać spryskiwaczy? Bo nie mogę nigdzie nic znaleźć;/

Motostacja

Post autor: Motostacja » 07 lut 2017, 10:23

Wątpię aby spryskiwacz był przewidziany jako część do naprawy więc manula bym się nie spodziewał, ew możesz przetrzeć szlaki.

W sumie mam kilka spryskiwaczy, jeden jest uszkodzony gdybym miał chwile mógłbym go z ciekawości rozebrać, na logike musisz wyczepić białe zatrzaski i dół powinien wyjść ale czy nic nie uszkodzisz to nie wiem.

brzozek91
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: brzozek91 » 07 lut 2017, 20:00

No też tak wnioskuję. Raczej wytarły się jakieś oringi. Do zdjęcia spryskiwaczy trzeba ściągać zderzak czy dojdę jakoś bez ściągania?

Motostacja

Post autor: Motostacja » 07 lut 2017, 23:44

Trzeba zdjąć zderzak.

Dualframe :

-odkręcasz górny grill pod maską 5-6 srubek + 2 srubki między żebrami grilla wychodzi na zatrzaski ale nie trzeba go separowac od zderzaka
-2 śruby od góry trzymające zderzak do pasa przedniego
-zdjąć nadkola
-6 śrub po 3 na strone pod nadkolem, mocowanie zderzaka do błotników nasadka długa 10mm
-wyczepić ze ślizgów i gotowe

Składać odwrotnie.

czaruś
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: czaruś » 08 lut 2017, 21:29

Przed zciągnięciem zderzaka proponuję koledze wymienić oringi na spryskiwaczach. Oczywiście - zderzak zawsze można zciągnąć z auta ale żeby dostać się do oringów wystarczy wyciągnąć ze zderzaka kratki halogenów. I na wprost mamy wężyki doprowadzające płyn do spryskiwaczy. Wystarczy wyciągnąć WSÓWKĘ ZABEZPIECZAJĄCĄ z końcówki wężyka i ten wężyk zciągnąć - wypiąć w dół ze spryskiwacza. Oring jest cieniutki N90303801 i kosztuje w serwisie 4,34zł - za szukę - lewy i prawy są takie same. Wymieniamy oringi i wpinamy z powrotem końcówki wężyków spryskiwaczy na swoje miejsce pamiętając o WSÓWKACH ZABEZPIECZAJĄCYCH. Powinno pomóc - osobiście przerobiłem ten problem i u mnie wymiana oringów pomogła - teraz nic nie leci. Byłem skłonny kupić dwa nowe spryskiwacze lecz wymiana oringów w pełni załatwiła problem. Wymiana oringów to ok 30min pracy.

brzozek91
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: brzozek91 » 09 lut 2017, 21:25

te oringi juz wymienialem bo na poczatku one mi przyszly do glowy lecz to nie to ;/

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl