[S8 D2 '97] Hamulec ręczny
[S8 D2 '97] Hamulec ręczny
jak dziala hamulec reczny w s8 podciagnalem go na lince ale dalej nieciagnie popatrzylem dalej i widze ze na jednej stronie rusza sie jakas dzwignia a na przeciwnej nie.jak on wogole dziala i jak go naprawic czy sa tam jakies klocki czy cos???
Ostatnio zmieniony 30 lis 2010, 10:46 przez sempu8, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: hamulec reczny
Kolego co do regulacji to sam to muszę zrobic ale nie wiem jak, a to że z jednej strony linka ci nie porusza tej dzwigni to prawdopodobnie uszkodzony samoregulator w zacisku (zapieczony) . Tłoczek wypychający klocek hamulcowy jest z gwintem, wykręca sie w zależnosci od zużycia klocka hamulc. tak aby cały czas klocek prawie że dolegał do tarczy i jak sie zapiekł to sie nie wykręca i to koło nie hamuje bo klocek sie częsciowo zdarł a nie jest wypchnięty do tarczy (prawdopodobnie to koło też nie hamuje na hamulcu nożnym)
To jest tylko moje przypuszczenie, też tak mam. Zaciski da się zregenerowac :mrgreen: Pozdrawiam
To jest tylko moje przypuszczenie, też tak mam. Zaciski da się zregenerowac :mrgreen: Pozdrawiam
Automatycznie Uwikłany Dodatkowymi Inwestycjami
A u mnie dzwigienka chodzi tylko ze jakby linka była za długa bo jak zaciagam "łyche to na obydwu kołach linka sie porusza tylko ze własnie z jednej strony nie dochodzi do tej dzwigienki. Co do tego hamulca roboczego to ja sprawdziłem po krutkiej przejażdżce, podotykałem koła i trzy były ciepłe od chamowania a to jedno akurat nie!rufus666 pisze:kolego miałem podobny problem i wymieniłem klocki (chyba że masz tarczobębny)i pomogło,a jeżeli chodzi o tą dzwigienkę to też miałem zapieczoną spryskałem kilka razy wd40 ręcznie ją obruszałem i jest ok,spróbuj może Ci się uda naprawić...pozdr...
A tak na marginesie to gdzie sie reguluje linke? pod podłokietnikiem gdzis czy od spodu auta?!
Automatycznie Uwikłany Dodatkowymi Inwestycjami
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Są zestawy narzędziowe do tłoczków hamulcowych, pierwszy z allegro: http://allegro.pl/klucz-pneumat-do-tloc ... 32190.html
Black Cars Matters