potrzebuję waszej pomocy
nabyłem moduł marki LEPARD model AM.010.3 który posiada dodatkowo czujnik zmierzchu
oczywiście przestudiowałem forum i doczytałem że wszystkie potrzebne napięcia oraz kable które biegną do zarówek znajdę po stronie pasażera na dole w skrzynce z bezpiecznikami
tam też się powpinałem
głowne zasilanie kolor czerwony kabelka modulu (stały + ) podpiołem do bezpiecznika nr 51 60A od wentylatora , kabelek pomaranczowy modułu ( + po przekręceniu stacyjki) znalazłem pod bezpiecznikiem nr 35 od systemu nawigacji , masę przykręciłem do jednej ze śrubek którą to przy okazji przykreca się skrzynkę bezpieczników i działa jest - , do DRL chciałem wykorzystac swiatła drogowe dlatego dwa kabelki koloru fioletowego podpiołem pod bezpieczniki nr 5 i 6 od swiateł drogowych , kolor zielony kabelka z modułu ( swiatło pozycyjne) podpiołem pod bezpiecznik nr 1
Wszystko działą jak należy pomimo tego zę mój alternator a może regulator napięcia saam jeszcze nie wiem po zapaleniu auta ładuje akumulator z napięciem bez obciązenia 13,9v apod największym obciązeniem (wszystko wlączone na maxa) 13,4v
Wpiołem też do zasialania dodatkowy przekażnik który znajduje się w zestawie (rownież pod bepiecznik nr51) i po zakryciu fotodiody slychać jak się zalącza i gasną światla drogowe
Niestety nie wiem gdzie podlączyć kabelek od przekaznika nr 87 który to wpina sie do obwodu swiatel tak samo jak byśmy wlączali swiatla mijania manetką
uruchamia się wtedy rownież podsiwtlenie wnętrza auta
w/w rozwiązanie eliminuje całkowicie konieczność "wachlowania" manetką od swiatel i swiatla powinny wlączac się automatycznie po zmierzchu
jakies konkretne wskazówki podpowiedzi?
[ Dodano: 2017-02-09, 10:07 ]
czy ktoś jest na forum kto potrafi dobrze "czytać" schemat elektryczny?
Pomoże mi ktoś czy mam jechać do elektryka?
dowiedziałem się, ze wlącznik swiateł wlącza kilka obwodów na raż i podpiecie się pod jeden kabel z plusem nie zalączy wszystkich swiatel ... podobbno
schematy mam jak by ktos potrzebował