[D4 ALL ] Spalanie silników wysokoprężnych
To ja też wtrącę swoje trzy grosze do spalania.
Wpisuje każde tankowanie do specjalnego kalkulatora - liczba zatankowanych litrów + aktualny przebieg.
Zacząłem od przebiegu 78.000 km obecnie mam 113.700 km.
Spalanie średnie z tego okresu to 10,5. Około 20% miasto, 50% autostrady ( prędkość od 140 do 200) i drogi szybkiego ruchu. Jeżdżę czasem bardzo dynamicznie, a nie raz spokojnie - ot tak normalnie.
Wpisuje każde tankowanie do specjalnego kalkulatora - liczba zatankowanych litrów + aktualny przebieg.
Zacząłem od przebiegu 78.000 km obecnie mam 113.700 km.
Spalanie średnie z tego okresu to 10,5. Około 20% miasto, 50% autostrady ( prędkość od 140 do 200) i drogi szybkiego ruchu. Jeżdżę czasem bardzo dynamicznie, a nie raz spokojnie - ot tak normalnie.
2012 3.0 TDI. Przejechane od nowośći 130 000 km. Średnie spalanie z mieszanego trybu jazdy wychodzi koło 9 litrów. Zakorkowane miasto 12, luźniejsze miasto 10. Autostrada przy tempomacie na 180 wychodzi najczęściej 9.2. Wyjazd do Chorwacji w 4 osoby plus bagaż, jazda 120-150 wyszło 7.5 l. Ogólnie auto oszczędne, na autostradzie pali może 1.5 l więcej niż A3 2.0 TDI z zeszłego roku, a przy 200 nawet podobnie.
Witam wszystkich,
Ja również jestem na etapie poszukiwań A8 D4 - na razie próbuję sprzedać A6 C6 w Avancie lub zamiana z dopłatą.
Jednakże nie wiem do końca który silniczek wybrać.
3.0 czy 4.2 Tdi - teoretycznie skłaniam się ku 4.2.....
Czytając opinię silnik ten uchodzi za bardzo fajny. Co z przebiegami ? Czy należy się bać przebiegów około 200 k km ??
Co z osprzętem 4.2 TDi ? Tzn czy ma 2 filtry cząstek stałch, 2 egr, 2 turbiny ??
Czy ktoś może poinstruować ??
Pozdrawiam
Łukasz
Ja również jestem na etapie poszukiwań A8 D4 - na razie próbuję sprzedać A6 C6 w Avancie lub zamiana z dopłatą.
Jednakże nie wiem do końca który silniczek wybrać.
3.0 czy 4.2 Tdi - teoretycznie skłaniam się ku 4.2.....
Czytając opinię silnik ten uchodzi za bardzo fajny. Co z przebiegami ? Czy należy się bać przebiegów około 200 k km ??
Co z osprzętem 4.2 TDi ? Tzn czy ma 2 filtry cząstek stałch, 2 egr, 2 turbiny ??
Czy ktoś może poinstruować ??
Pozdrawiam
Łukasz
Spalanie 4.2 tdi - miasto 11-14l/100km, autostrada 7-8l/100km do 150km/h i 10l/100km przy predkosciach w okolicach 200km/h. Jest spoko.
Dodac warto, ze padla mi turbina jedna, wymienilem obie bo koszt samej robocizny wyszedl mnie ponad 2.5k i nie chcialem sie zastanawiac kiedy to samo cwiczenie wykonac bedzie trzeba ponownie:)
Polecam 4.2 tdi, sam teraz sprzedaje swoj ale D4 bedzie niestety 3.0 tdi (kwestia braku wyboru)
Dodac warto, ze padla mi turbina jedna, wymienilem obie bo koszt samej robocizny wyszedl mnie ponad 2.5k i nie chcialem sie zastanawiac kiedy to samo cwiczenie wykonac bedzie trzeba ponownie:)
Polecam 4.2 tdi, sam teraz sprzedaje swoj ale D4 bedzie niestety 3.0 tdi (kwestia braku wyboru)
Potwierdzam w 100% 3.0 TDI 2014 mnie trasa wychodzi 8.8 L tak przy 160-200 km/hhitch5 pisze:2012 3.0 TDI. Przejechane od nowośći 130 000 km. Średnie spalanie z mieszanego trybu jazdy wychodzi koło 9 litrów. Zakorkowane miasto 12, luźniejsze miasto 10. Autostrada przy tempomacie na 180 wychodzi najczęściej 9.2. Wyjazd do Chorwacji w 4 osoby plus bagaż, jazda 120-150 wyszło 7.5 l. Ogólnie auto oszczędne, na autostradzie pali może 1.5 l więcej niż A3 2.0 TDI z zeszłego roku, a przy 200 nawet podobnie.
Ja mam super lekka noge w dieslu, na razie srednia z 12tys km od nowosci to 7.5l, A8 D4 3.0 TDI.
https://www.spritmonitor.de/en/detail/871075.html
Rekord to 6,35l/100km zima przez Europe i Polske, a najgorsze wyniki rzedu 8l/100km to jazda po miescie, ale to oznacza tak z 20-30% miasta/korka i autostrada na pozostalym odcinku. Szybko po autostradach nie jezdze, bo nie mam gdzie. Akurat wszystkie wycieczki do Niemiec byly na poludnie i jazda przez odcinki z limitami. A u mnie standardowe ograniczenie 115km/h.
Rekord to 6,35l/100km zima przez Europe i Polske, a najgorsze wyniki rzedu 8l/100km to jazda po miescie, ale to oznacza tak z 20-30% miasta/korka i autostrada na pozostalym odcinku. Szybko po autostradach nie jezdze, bo nie mam gdzie. Akurat wszystkie wycieczki do Niemiec byly na poludnie i jazda przez odcinki z limitami. A u mnie standardowe ograniczenie 115km/h.
NIEMOŻLIWE ...................mnie zawsze wychodzi powyżej 9L , niestety mam ciężką nogę i uzależnienie od prędkości , dlatego 3.0 TDI a nie 4.0 Bi-TUnseen pisze:Ja mam super lekka noge w dieslu, na razie srednia z 12tys km od nowosci to 7.5l, A8 D4 3.0 TDI.
Niskie ograniczenia predkosci na autostradach i rekreacyjna jazda przez Europe oznacza, ze nie cisne. A w miescie jak stoje w korku, to start/stop. Ja mam taki jeden korek na swojej trasie, gdzie 1 mile jedzie sie nawet 1h, wiec tak naprawde to stoi sie. Szkoda tylko, ze trzeba trzymac noge na hamulcu, zeby silnik byl wylaczony. W Mercu mozna zrobic Hold i silnik nie wlacza sie. Poza tym nie jezdze po 5 minut do sklepu za rogiem, tylko dluzsze przejazdy.
Do cisniecia mam drugi samochod.
Jaki? Bo s8 oddana jak pamietam.Unseen pisze:
u mnie spalanie roznie od 9l w dlugich trasach a jak do pracy jade 30km to i 15l/100km jak sie podjaram manetkami.
Ogolnie moim zdaniem ten motor bardzo bardzo malo pali. Zona jezdzi honda crv i ma spalanie 9 - 10l i koni chyba 120. Wiec bez porownania.
Jak spalanie podajecie to warto wwspomniec tez o oponach (szerokosc i marka).Unseen pisze:V8 AMG, ale ono tez w miare oszczedne od 8l do 14l, przecietnie 10l, bo ma wylaczane 4 cylindry.
Ja niedawno w D3 235mmm zamienilem na 255mm (Bridgestone -> Goodyear) i spalanie w trasie o ok 1l spadlo! Wiec przeszlo to moje oczekiwania.