części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 ALL ] Audi A8 D3 ogrzewanie foteli + pamiec via CANBUS

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: maciu » 01 lis 2017, 14:48

mozliwe, zapiecie pasów wtedy decyduje o odpalaniu poduszek
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

KotekBury
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: KotekBury » 02 lis 2017, 10:42

ah to nie dobrze. Mialem zamiar podpiac czujnik pod arduino i wlaczac grzanie tylko przy zajetym fotelu.

a czy ktos moze pomoc z pamiecia fotela przec [CANBUS] ?

przy ustawianiu fotela na CAN widze ramki ID=0x515 0 80 x x x x i w zaleznosci od przyciskow wartosci x sie zmieniaja. np, ID 0x515 0 80 2 1 0 0 przy nacisnieciu przycisku wysokosci pasow.
wyglada to tylko no identifikator przycisku i wartosci sie nie zmieniaja przy ustawieniach w dol i w gore. Wyslanie takiej samej 0 80 2 1 0 0 wiadomosci do fotela nie ma zadnego efektu.

dodatkowe widze ID=0x415 ale te sie nie zmieniaja przy ustawieniach fotela.

mam nadzieje, ze ktos mial okazje podpiecia sie pod CAN w drzwiach i sprawdzenia jakie wartosci ida na fotel w przypadku programowania pamieci.

Awatar użytkownika
VanDyke
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VanDyke » 02 lis 2017, 19:22

Nadzieja matką głupich.Tutaj nikt się w takie rzeczy nie bawi <jezyk2> Pytaj o rozmiar felg albo kolor lakieru a nie o jakiś CAN <jezyk2>

Ja bym napisał program "pingujący" w pętli identyfikatory, np od 0x0000 do 0xFFFF i w momencie odpowiedzi zwrotnej zapisał dany identyfikator. Potem bawiłbym się parametrami identyfikatorów z tej puli i w końcu zidentyfikował pełną postać komunikatu sterującego.

No i czujnik zajętego fotela moim zdaniem musi być. W fotelu nie ma airbagu? Może szukać w jego obwodzie?

KotekBury
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: KotekBury » 03 lis 2017, 09:46

jak juz sobie kupie kola i zderzaki to zapytam o kolor lakieru. Na razie mam tylko fotel :P

pomysl tez taki mialem. niestety malo praktyczny.

xFFFF = 65535 i dla kazdej kombinacji przetestuj dodatkowe dwa nastepne bajty w zakresie 0-xff.

czyli mamy 65535^2= 4294836225.

testowalnie potrzebuje okolo 0.5sec zeby arduino zarejstrowalo jedna odpowiedz z can.

czyli bede porzebowal okolo 70 lat

jesli sie nawet ogranicze do id i 1 bajta to bede potrzebowal okolo 100dni.

oczywiscie, mozna zalozyc ze ID powyzej powiedzmy 5000 nie sa uzywane i wtedy petla staje sie mniejsza

Awatar użytkownika
VanDyke
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VanDyke » 03 lis 2017, 12:29

No ale nie musisz dla każdego identyfikatora testować bajtów sterujących i robić z tego złożoności O^3 <jezyk2> Ustaw 0xFFFF na bajtach sterujących i leć pętlą po identyfikatorach. Być może odpowie.

0,5s na odpowiedź?! <jezyk2> Weź się nie wygłupiaj i kup coś na 32bit ARMie np zegarem 72MHz. Mamy 2017 rok <jezyk2>

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: maciu » 03 lis 2017, 12:52

VanDyke pisze:0,5s na odpowiedź?! <jezyk2> Weź się nie wygłupiaj i kup coś na 32bit ARMie np zegarem 72MHz. Mamy 2017 rok <jezyk2>
co konkretnie polecasz?

chciałbym miec cos ala
http://www.modernsoft.pl/index.php?site=oferta&p=23

czyli podsłuch i emulacja - możliwość oprogramowania
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

KotekBury
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: KotekBury » 03 lis 2017, 14:57

VanDyke pisze:No ale nie musisz dla każdego identyfikatora testować bajtów sterujących i robić z tego złożoności O^3 Ustaw 0xFFFF na bajtach sterujących i leć pętlą po identyfikatorach. Być może odpowie.
problem ze fotel odpowiada caly czas na kazde zapytanie niezaleznie od ID, wiec wartosci musza byc bardziej uscislone.

Awatar użytkownika
VanDyke
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VanDyke » 04 lis 2017, 21:16

maciu pisze: co konkretnie polecasz?

chciałbym miec cos ala
http://www.modernsoft.pl/index.php?site=oferta&p=23

czyli podsłuch i emulacja - możliwość oprogramowania

Osobiście wolę sobie cały soft napisać samemu i dostosowywać go do swoich potrzeb więc raczej z gotowych rozwiązań nie korzystam.
Do protstych zabaw z CANem zestaw z linku, który podałeś jest ok. Ja do zabawy ze sterownikiem zawieszenia, rok temu, użyłem płytki Arduino opartej na procesorze 32bit ARM 72MHz. Jest tego obecnie od zatrzęsienia w znacznie lepszej specyfikacji, np: https://www.ebay.com/itm/DUE-R3-Develop ... 2510982188

Do tego jakikolwiek kompatybilny CAN shield, parę linii kodu i masz sprzęt o praktycznie nieograniczonyh możliwościach w cenie poniżej 100zł.
Mój układ (15% wolniejszy niż ten z linku) obsługuje w czasie rzeczywistym komunikację WiFi, komunikację CAN (500kbit/s), 4 sprzętowe przerwania co 100ms, 4 timery (50ms) i całą logikę aplikacji.
KotekBury pisze:problem ze fotel odpowiada caly czas na kazde zapytanie niezaleznie od ID, wiec wartosci musza byc bardziej uscislone.
Nie podglądałem ramek z fotela ale w przypadku sterowników wygląda to tak, że wysyłając komunikat z id xxxx sterownik, po przyjęciu sterowania odpowiada takim samym komunikatem z id xxxx jako potwierdzenie sterowania. Dzięki temu wiadomo, że komunikat dotarł do odbiorcy oraz wiadomo w jakim stanie znajduje się wysterowane urządzenie. Nie wiem jak to jest w przypadku fotela. Jeżeli w VCDS, w blokach pomiarowych, istnieje możliwość odczytu aktualnego położenia uwzględniający każdu stopień swobody fotela to logika , którą podałem musi być zachowana

KotekBury
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: KotekBury » 18 lis 2017, 23:15

w miedzy czasie dostalem kilka innych informacji i byc moze pamiec fotela da sie zaprogramowac przez CAN

czy ktos moglby mi pomoc i sprawdzic jakie jest napiecie na brazowej kostce pod siedzeniem pasazera na pinie 12 (filetowo-bialy) ? fotel z pamiecia.

Jest to wejscie od przycisku ON-OFF w drzwiach w panelu pamieci fotela.
Poniewaz kabelek terez wisi w powietrzu fotel prawdopodobnie dlatego nie przyjmuje programowania pamieci.

p.s. tak przy okazji, ogrzewanie na mosfecie+arduino dziala idealnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl