[D3 06 4.2TDI ] Kontrolka dpf na desce
[D3 06 4.2TDI ] Kontrolka dpf na desce
Witam dziś dość nieoczekiwanie zaświecila mi się kontrolka dpf. Auto mam od prawie 3 lat i nigdy się nie zapalila.Vcds nie wyrzuca błędów z dpf-em. Kontrolka zapala się teraz zaraz po przekrecemiu kluczyka. Jest tyko jeden błąd który ujawnił się wczesniej swiecaca kontrolką silnika na desce. Jest to control module defective w grupie ABS. Czy błąd dpf może wynikać z błędu ABS. ??? Dodam że próbowałem procedury wypalenia dpf jadąc na s i 3 biegu ok 15 km . Pomimo tego ikona nie znika . Czyżby był jakiś inny powód tego podpowiedzieć coś, boszykuje mi się wyjazd za granicę autem i niestety nie celu turystycNym
ceemack pisze:Witam dziś dość nieoczekiwanie zaświecila mi się kontrolka dpf.
Właśnie, w zależności od drogi ja wypalam na 5 lub 6 biegu, prędkość pow. 100 km/h i chyba nie musi być powyżej 2500 obr, u mnie jest 2200-2400 i też działa. Przed wypalaniem daję ostro w palnik żeby mocniej rozgrzać dpf, później b. ważne JEDNOSTAJNA JAZDA Z ZADANĄ PRĘDKOŚCIĄ. Podobno jeśli użyjesz hamulca procedura rozpoczyna się od nowa (nie wiem ile w tym prawdy). Po potencjalnym wypaleniu dostaje jeszcze na koniec kilka razy do czerwonego pola. Przed wypaleniem dobrze jest dodać jakieś śmierdzidło pomocne w wypalaniu.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2017, 01:34 przez stan, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzis odpaliłem furę i znikła kontrolka od dpfa i teraz nie wiem już co mam robić. Czy oddać dpfy na czyszczenie czy porostu je wyciąć koszta podobne w mojej okolicy. Jak wcześniej wspominałem smigam za granicę na dłuższy okres czasu i nie chciałbym żeby mi się tam fura rozkraczyla. Bo koszty to pewnie byłyby nieciekawe. Dodam że dzisiaj w engine 2 wyskoczyła błąd przepustnicy 004204 i p106c . Pisze ze utknął bądź jest ja ciężko ruszyć. Może to ma jakiś związek z moim dpfem???
Trochę teraz dygam wycinać te dpf nie chciałbym trafić na jakiegoś diagnostyka służbiste a wtedy po dowodzie pewnie by było. Nie mniej jednak problem się rozwiązał wymieniłem przepustnice (wpomniany błąd właśnie jej dotyczył, skończyły się w niej obie zebatki) i dpf znikły jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżkiMastero85 pisze:Wyłaczyć w sofcie i fizycznie wyciać ja tak w 4,2 mam zrobione i nie ma zadnych problemow