Sęk w tym, że sondy są już nowe, oscylują super, korekta krótkoterminowa ustawiła się na -7,5 %, a auto na obu paliwach jak było słabe tak jest dalej.mysticK pisze:25% na plus to jest uboga mieszanka,a czas wtysku 8ms mowi tylko to potwierdza,co moze znaczyc ze samochod przez niesprawna sonde jest tak zalewany paliwem,ze nie moze juz bardziej jej zubozyc. po bledach wychodzi ze faktycznie 2 sonda nie zyje a lewa jest ciagle w petli. wymien sonde zeby zaczelo normalnie regulowac paliwo,a dla pewnosci to obie.majkel_majki pisze:Wczoraj jeszcze skasowałem błędy i wybrałem się na przejażdżkę, błąd czujnika przepustnicy już się nie pojawił, błędy sond lambda wróciły. Teraz jestem po szybkim vagowaniu na jakie pozwoliła temperatura na dworze i bateria w laptopie. Z tego co widziałem w blokach pomiarowych silnik cały czas jest zalewany paliwem:
- sondy stoją, lewa cały czas 25%, czasem się ocknie i pokaże przez chwilę 0,3-0,4 V, prawa trup 0%, 0V
- czasy wtrysku na wolnych obrotach ok. 8 ms
- spalanie na biegu jałowym ok. 6 l/h
Gdzie są umiejscowione wtyczki od sond? Doraźnie spróbuję je odpiąć i zobaczyć jak zachowuje się silnik.
[D2 98 4.2PB/LPG ] Brak mocy, telepie i źle reaguje na gaz
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
Nie mam pewności na 100%, w każdym razie na vagu błędów synchronizacji wałków nie wyrzucił mi nigdy.mysticK pisze:A z rozrzadem napewno jest wszystko ok?
[ Dodano: 2017-12-18, 18:14 ]
Wymienię przepływomierz, jeżeli nadal nie będzie poprawy to wstawiam go do warsztatu, niech szukają, sprawdzą rozrząd itp.pepi pisze:dla mnie to usterka mechaniczna akaś
Spotkalem sie z sytuacja gdzie przy wymianie rozrzadu nikt nie wymienil tlumika drgan paska rozrzadu bo jest drogi i przy gaszeniu silnika przeskoczyl rozrzad, bo nie utrzymywal juz cisnienia. Bledow synchronizacji czy zlego polozenia walu czy walkow nie wywalal a samochod chodzil strasznie kulawo,podobnie jak twoj. Widzialem tez ze po takiej akcji rozrzad poskladal sie tez calkowicie,wiec to na pewno jest sytuacja do sprawdzenia i to w pierwszej kolejnosci moim zdaniem. Mialem kiedys poliftowa wlasnie 4.2 kgora kupilem z problematycznym rozrzadem.
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
Dzięki Wam wszystkim za pomoc przy metodycznym szukaniu usterki, eh w aucie które stało 3 lata nie ruszane wszystko mogło się zdarzyć, ale ogólnie spodziewałem się gorszego stanu niż faktycznie zastałem.
Teraz pozostało dalej odchwaszczać, z około silnikowych spraw już tylko niedziałający tempomat. Pompa paliwa jest jak się okazało oryginalna i sprawna, ale nieszczelny jest kosz i przy połowie baku auto kiepsko odpala.
Teraz pozostało dalej odchwaszczać, z około silnikowych spraw już tylko niedziałający tempomat. Pompa paliwa jest jak się okazało oryginalna i sprawna, ale nieszczelny jest kosz i przy połowie baku auto kiepsko odpala.