![]() |
![]() |
[S8 D2 98 LPG ] przednie lampy
[S8 D2 98 LPG ] przednie lampy
witam.czy aby wyjąć przednią lampę w przedlift to trzeba ściągać zderzak?i mam jeszcze drugie pytanko o regulację ręczną lampy-jak stoję przodem do auta to na górze lampy po obu stronach są takie plastikowe śrubki do regiulacji,która śrubka jest do czego?
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Nie trzeba. Odkręcasz akurat dolne listwy. Po jednej stronie regulacja reflektora, po drugiej (bliżej błotnika) wajcha "dla anglików". Btw, 98r więc już powinieneś mieć samopoziomowanie (jak masz ksenon), wcześniej nie było i mogłeś sobie regulować ręcznie wysokość świateł (ze środka), ale tak czy tak pozycje zerową (czy to na SKP, czy sam) robisz "pod maską".
Black Cars Matters
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
A silniczki na pewno sprawne ? W sumie w preFL powinno być analogicznie:
https://www.a8team.pl/d2-all-ustawienie ... htm#135394
https://www.a8team.pl/d2-all-ustawienie ... htm#135394
Black Cars Matters
Ja to rozumiem tak, że fabryka ustawiła lampy na jakimś bliskim środka poziomie i jest to skalibrowany punkt centralny, od którego działa samopoziomowanie. Jeśli zmienimy ustawienie np. w dół, to komp tego nie wie i nadal będzie poziomował jak do tej pory, tylko punkt centralny będzie faktycznie niżej. Jeśli mocno przesadzimy z regulacją, to podczas pracy samopoziomowania może dojść do sytuacji, gdzie zabraknie zakresu pracy mechanizmu (ciekawe co wtedy).
Czyli po uruchomieniu vagiem kalibracji (czyli ustawieniu zakresu pracy regulacji na środku) powinniśmy przede wszystkim ustawić lampy przy pomocy śrub mocujących, a dopiero potem korzystać z regulacji w lampie, żeby dokładnie ustawić odpowiedni poziom.
Dobrze myślę?
Czyli po uruchomieniu vagiem kalibracji (czyli ustawieniu zakresu pracy regulacji na środku) powinniśmy przede wszystkim ustawić lampy przy pomocy śrub mocujących, a dopiero potem korzystać z regulacji w lampie, żeby dokładnie ustawić odpowiedni poziom.
Dobrze myślę?