[D2 ALL ] Problemy z domykaniem drzwi kierowcy na drugi ry
[D2 ALL ] Problemy z domykaniem drzwi kierowcy na drugi ry
Sprawa dotyczy zwyklego zamykania drzwi rękoma, co jest upierdliwe, ze względu na kilkakrotne "trzaskanie" drzwiami.
Czy jest jakaś możliwość regulacji?
Czy jest jakaś możliwość regulacji?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2018, 10:11 przez kubaziel, łącznie zmieniany 1 raz.
Da się regulować, ale trzeba sprawdzić przyczynę, bo punktów regulacji jest sporo, a może się okazać, że problem leży gdzieś indziej. U mnie na ten przykład odstaje (pęknięte mocowania wewnątrz) tapicerka drzwi bliżej zawiasów i tak sprężynuje, że drzwi się zamykają tak, jak opisujesz. Po zdjęciu tapicerki miód malina. Ale oczywiście może być tak, że źle są ustawione zawiasy, zamek, ramka lub wszystkie te elementy razem.
W większości przypadków wyrobiony już jest rygiel drzwi.
Regulacja może pomóc ale nie zawsze.
Dla testów spróbuj owinąć rygiel drzwi taśmą izolacyjną, ze 2x i zobaczy jak się zamykają drzwi.
Jeśli zamkną się bez problemu to wina siedzi w wyrobionej już gumie rygla.
Jest już tak wybita, że nie napiera dostatecznie na zamek i się nie zamyka. Drzwi się tylko przymykają.
Regulacja może pomóc ale nie zawsze.
Dla testów spróbuj owinąć rygiel drzwi taśmą izolacyjną, ze 2x i zobaczy jak się zamykają drzwi.
Jeśli zamkną się bez problemu to wina siedzi w wyrobionej już gumie rygla.
Jest już tak wybita, że nie napiera dostatecznie na zamek i się nie zamyka. Drzwi się tylko przymykają.
Dokładnie wybija się w tych miejscachkrisker pisze:Jak owinąć taśmą taki rygiel? W którym miejscu jest w nim guma, która się wyrabia?
Dla testu owiń to dokoła to miejsce taśmą izolacyjną i zobacz co się stanie.
Oczywiście drzwi muszą być ustawione tak by zamek nachodził idealnie na rygiel.
Jeśli będą się zamykać bez problemu i nie będą odbijać to oznacza, że rygle do wymiany.
Można to wyregulować ale nie zawsze zdaje rezultat gdyż, drzwi mogą odstawać, mogą się nie domykać itp
Ta guma w ryglu jest po to by wyciszyć zamykanie się drzwi w dodatku działa też jako element napierający na ucho zamka by się zamknęło. Jeśli tego nie będzie robić to w efekcie drzwi się nie zamkną, będą odbijać itp.
Ja to Cinkowi robiłem na zlocie bo też miał problemy z drzwiami.
Też dobre rozwiązanie, bo zazwyczaj mniej są używanepb41ns pisze:Ja patrzyłem przed chwilą i te rygle są identyczne, może jak by zakupić z tylnych drzwi