Problem zaczął się od tego ze auto samo ściemniało lusterka boczne jak było bardzo zimno i aku był słaby to przy rozruchu oodcina napięcie w sterownikach dacchu (gasła ta żółta lampka ktora się świeci tam na górze i już się w ogóle nie paliła, nie było też podświetlenia na całym panelu a lusterka były ciemne.
postanowiłem wymienić to wszystko tam i mam nadzieję że problem tym rozwiążę.
A przy okazji zayważyłęm pewne różnice w panelach jak
różne lampki (moja ma taką chropowatą powierzcnię a ta nowsza z 2005r już jest gładka świecąca) wydaje mi się ze nawet lepiej świeci ((ta z prawej))
2 sprawa to u mnie w aucie jak go otworzyłem np z kluczyka to zapalało mi się tylko podświetlenie (te 2 białe lampki + ambiente)
teraz jak go otworzę to zapala się podświetlenie, ambiente oraz podświetlają się wszystkie przycisski na panelu (co uważam za lepsze)
foto:
3 sprawa to u mnie, pokrętło od otwierania sszyberdachu goniło w każdą stronę, w lewo w prawo, kreciło się do okoła, często moja Żona np przekręciła w 2 stronę do połowy i mi poźniej mówi że szyberdach nie działa

a tutaj da się go obrócić tylko w 1 strone, w tą gdzie narysowany jest zakres otwarcia

a tak poza tym wymieniłem sobie jeszcze przyciski, znaczy te ich mechanizmy bo u mnie było blaszki pozrywane i chodziło to jak stara q....

foto poniżej o co mi chodzi:
i pytanie od czego są te dziwne prostokątne badziewie do których idą te jasno szare kable ?
to jest umieszczone po rogach sterownika i u mnie były 3 czarny niebieski i białynie widać go bo on jest z tyłu sterownika a w nowym były tylko 2, zielony i czarny
przełożyłem swoje

no to tyle.
jak komuś się nudzi może sprawdzić u siebie i porównać jak ma:
a i zauważyłem jeszcze 1 rzecz, jak włączam światło z tyłu z panelu przedniego (naciskając 2 razy na przycisk) to tak samo mogłem je wyłączyć (naciskając 2 razy na przycisk wyłączenia)
ale już nie mogłem ustawić by zapalało się przy otworzeniu drzwi a teraz mogę.