[D3 07 ] Zakup opon - dylemat
Zatem pojawia się kolejne pytanie. Polecane opony do A8 D3 przedLiftem to 255x35 R20. Sporo ludzi na forum jeździ na takich oponach ale ta opona nie jest robiona na nosność 99. Wystarczy wejść na oponeo (pokazane w mojej poprzedniej wiadomości) lub allegro z ustawionym filtrem:
https://allegro.pl/kategoria/do-samocho ... &stan=nowe
Wyskakuje mi jakiś chińczyk...
Czy ja robie coś źle czy osoby jeżdzące na tej oponie jeźdzą na nieodpowiednio dobranych?
Mamy osobny temat: https://www.a8team.pl/all-na-jakich-opo ... 65,195.htm
Jedna z odpowiedzi:
Jakie zatem opony mam kupić bo już się pogubiłem w temacie...
https://allegro.pl/kategoria/do-samocho ... &stan=nowe
Wyskakuje mi jakiś chińczyk...
Czy ja robie coś źle czy osoby jeżdzące na tej oponie jeźdzą na nieodpowiednio dobranych?
Mamy osobny temat: https://www.a8team.pl/all-na-jakich-opo ... 65,195.htm
Jedna z odpowiedzi:
Ta opona występuje na 97Y, nie widzę 99.Lato opony Sava Intensa UHP 2 (produkcja DE) z koncernu Goodyear 255/35/20.
Zima Dunlop WinterSport M3 245/40/19
Jakie zatem opony mam kupić bo już się pogubiłem w temacie...
-
- Super Klubowicz
Rzeczywiście, może Michelin Crossclimate nie należą do najtańszych opon, ale z drugiej strony gdybyśmy podsumowali zakup opon letnich, zimowych + 2x w roku trzeba je wymienić. Pytanie czy wymiana z felgami czy bez felg. Krótko mówiąc wychodzi dużo drożej.
Jeżeli chodzi o koszta, to CrossClimate taniej wychodzi, pytanie jak z przyczepnością. Przy łagodnych zimach moim zdaniem jest to całkiem dobra opcja. Informacje na temat CrossClimat masz np tutaj
Jeżeli chodzi o koszta, to CrossClimate taniej wychodzi, pytanie jak z przyczepnością. Przy łagodnych zimach moim zdaniem jest to całkiem dobra opcja. Informacje na temat CrossClimat masz np tutaj
Ostatnio zmieniony 15 mar 2020, 13:23 przez jazzm, łącznie zmieniany 1 raz.
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Ja używam od nowości Pirelli P6 FOUR SEASONS na zimę i jestem bardzo zadowolony. Cicha, nie zżera ich szybko, w deszczu czy śniegu dają radę. Minus, nie ma na niej śnieżynki co niby wg np CZ prawa nie zalicza ich do opon, na których mogę się poruszać po CZ drogach gdy leży na nich śnieg.
Nowy model P7 już ponoć ma.
Jak na to co się aktualnie od paru lat w PL dzieje coraz częściej przekonuję się do tego by latać na całorocznych. Problem jednak z nimi taki, że żadna mi z wiadomych nie ma indeksu prędkości do 300km/h
Jak na to co się aktualnie od paru lat w PL dzieje coraz częściej przekonuję się do tego by latać na całorocznych. Problem jednak z nimi taki, że żadna mi z wiadomych nie ma indeksu prędkości do 300km/h
Black Cars Matters
Mam P7, nie ma śnieżynki jest tylko M+S ale na całorocznych możesz tak jak na zimowych jeździć w Austrii itddice111 pisze:Ja używam od nowości Pirelli P6 FOUR SEASONS na zimę i jestem bardzo zadowolony. Cicha, nie zżera ich szybko, w deszczu czy śniegu dają radę. Minus, nie ma na niej śnieżynki co niby wg np CZ prawa nie zalicza ich do opon, na których mogę się poruszać po CZ drogach gdy leży na nich śnieg.
Przy aucie tej klasy i z taką mocą opony całoroczne nie są dobrym rozwiązaniem, szczególnie że część z nich ma bieżnik kierunkowy. Jeśli ta opona będzie asymetryczna to nie sprawdzi się dobrze zimą. Jeśli będzie kierunkowa to rewelacja zimą, ale latem będzie sprawdzała się nieco gorzej. Crossclimate są świetnymi oponami, na podstawie opinii znajomego, który ich używa mogę powiedzieć, że jest z nich zadowolony dopóki nie zrobi się na prawdę zimno. Kiedyś wspomniał, że auto stało przez cały weekend kiedy temperatury były blisko -15. W poniedziałek wyjeżdżając do pracy jechał jak na kołach kwadratowych. Opony mocno stwardniały. Umówmy się więc, że są to opony - fakt - na zimę, ale na delikatną. Zawsze lepszym rozwiązaniem będzie podział na LATO i ZIMĘ, a jeśli zdecydujesz się na zimowe opony to Hankooki są rewelacyjne.