części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 ALL ] Smarowanie i zabezpieczanie podwozia.

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D3 ALL ] Smarowanie i zabezpieczanie podwozia.

Post autor: pebo » 22 lip 2018, 20:54

Panowie (i Panie) temat taki:
- czym i jak zabezpieczać podwozie auta?

Jak podaje producent, ponad 32 % składu A8 D3 to stopy aluminium i ponad 32 % to stopy stali. Nie jestem zwolennikiem smarowania połączeń smarem miedzianym, gdyż miedz w kontakcie z aluminium ulega korozji elektrochemicznej. Ale dobrze jest zabezpieczyć pewne połączenia aby kiedyś móc je ponownie odkręcić lub rozłączyć (np. szpilki w kołach, felgi do tarcz hamulcowych), czy też niektóre śruby odkręcić (śruby w zaciskach na rurach wydechowych, na sankach), a do tego np. zabezpieczyć przed brudem, błotem i solą oraz korozją np. śruby podwozia. Jakie są wasze praktyki? Wiem, że niektórzy masowo wręcz stosują wysokotemperaturowy smar miedziany, inni ŁT-40, WD-40, CX-80 (post może zawierać lokowanie produktu) ceramiczny lub litowy.
Wszelkie uwagi mile widziane. Zapraszam do dyskusji.
Bądź dobry jak chleb.

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 22 lip 2018, 23:49

Poruszasz tu dwie kwestie, konserwacje podowzia a zabezpieczanie gwintow srub to rozne rzeczy.
Do srub pisalem nie raz tu na forum najlepiej smary ceramiczne, ja uzywam Textar Cera Tec
Black Cars Matters

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 24 lip 2018, 19:27

dice111 pisze:Poruszasz tu dwie kwestie, konserwacje podowzia a zabezpieczanie gwintow srub to rozne rzeczy.
Do srub pisalem nie raz tu na forum najlepiej smary ceramiczne, ja uzywam Textar Cera Tec
Tak, piszę co najmniej o dwóch kwestiach. O smarze, o którym wspominasz czytałam w Twoich postach - zamówiłem i stosuję np. na styku felga/tarcza hamulcowa. Do klocków hamulcowych i prowadnic używam wysokotemperaturowego smaru miedzianego. Ale np. co z łbami śrub wystającymi z podwozia? Czym je pokryć/zabezpieczyć aby sól ich nie niszczyła i nie korodowały?
Bądź dobry jak chleb.

Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Przemek

Post autor: Pepek » 24 lip 2018, 19:51

pebo pisze:Ale np. co z łbami śrub wystającymi z podwozia? Czym je pokryć/zabezpieczyć aby sól ich nie niszczyła i nie korodowały?
Tym samym. Oczyścić, wymazać łepek, a jak imbus/torx/spline zapchać miejsce gdzie wchodzi klucz. Potem najlepiej przejechać po zapiaszczonej drodze.
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

AdiA8
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: AdiA8 » 25 lip 2018, 13:51

A nie jest możliwe zastosowanie dodatkowo plastikowych kapturków na łeb śruby? posmarować smarem i założyć dodatkowo kapturek. Taki luźny pomysł :D Zastanawiam się czy w zwykłym metalowym nie można by dostać takich kapturków.

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 28 lip 2018, 17:12

AdiA8 pisze:A nie jest możliwe zastosowanie dodatkowo plastikowych kapturków na łeb śruby? posmarować smarem i założyć dodatkowo kapturek. Taki luźny pomysł :D Zastanawiam się czy w zwykłym metalowym nie można by dostać takich kapturków.
Dobry pomysł. Michał W. powinien mieć takie zestawy kapturków do D2/D3, ewentualnie jakiś smar. Michał - kompletuj zestawy ;-)
Bądź dobry jak chleb.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl