![]() |
![]() |
[D4 ALL ] Pobieranie celów nawigacji online z myAudi
[D4 ALL ] Pobieranie celów nawigacji online z myAudi
Serwer myAudi naprawiony i działa ponownie pobieranie celów z konta myAudi.
Poprzedni temat zamknięty i musiałem otworzyć nowy. Może admin połączyć.
Re: Pobieranie celów nawigacji online z myAudi
na jakiej zasadzie masz transmisje dancych , podłączenie auta do internetu?gekon111a pisze:Serwer myAudi naprawiony i działa ponownie pobieranie celów z konta myAudi.
za pomocą osobnej SIM czy udało Ci się udostępnić internet z telefonu za pomocą bluetooth?- tej drugiej opcji nie mogę zrobić...
jaki masz kod wyposażenia dla Telefon/Telematik? 9Z.....?walus30 pisze:za pomocą osobnej SIM czy udało Ci się udostępnić internet z telefonu za pomocą bluetooth?- tej drugiej opcji nie mogę zrobić...
by zrobić to o czym piszesz musisz mieć wyposażenie - 9ZC Telefon Komfort z zewnętrzną anteną i (rSAP)
mam 9ZW..panton pisze:jaki masz kod wyposażenia dla Telefon/Telematik? 9Z.....?walus30 pisze:za pomocą osobnej SIM czy udało Ci się udostępnić internet z telefonu za pomocą bluetooth?- tej drugiej opcji nie mogę zrobić...
by zrobić to o czym piszesz musisz mieć wyposażenie - 9ZC Telefon Komfort z zewnętrzną anteną i (rSAP)
Karizmo, by udostępnić internet to trzeba go w aucie mieć...
i z tym kolega walczy
a można go mieć na dwa sposoby
1. Karta SIM do czytnika w aucie
2. Bluetooth i karta SIM z telefonu GSM przez rSAP (remote SIM access profile)
W momencie parowania telefonu komórkowego z autem po bluetooth powinny być dwie opcje
![Obrazek]()
wybierając 1 opcję Autotelefon samochód przejmuje kartę SIM z telefonu w taki sposób jakby była zainstalowana w aucie (rSAP) i wtedy możemy korzystać z internetu.
Posiadając już "internet" w aucie możemy go udostępnić konfigurując hotspota... wtedy w aucie pojawia nam się sieć WiFi do której logując się z np. urządzeń mobilnych jak tablet mamy internet.
Kolega ma problem polegający na tym, że w momencie parowania telefonu z autem ma tylko jedną dostępną opcję (Tryb głośnomówiący) przez którą nie będzie miał internetu w aucie.
Wydaje mi się, że nie wszystkie modele modułu bluetooth miały obsługę rSAP lub soft w aucie jest za stary i dopiero po wykonaniu aktualizacji pojawi się opcja rSAP.

a można go mieć na dwa sposoby
1. Karta SIM do czytnika w aucie
2. Bluetooth i karta SIM z telefonu GSM przez rSAP (remote SIM access profile)
W momencie parowania telefonu komórkowego z autem po bluetooth powinny być dwie opcje
wybierając 1 opcję Autotelefon samochód przejmuje kartę SIM z telefonu w taki sposób jakby była zainstalowana w aucie (rSAP) i wtedy możemy korzystać z internetu.
Posiadając już "internet" w aucie możemy go udostępnić konfigurując hotspota... wtedy w aucie pojawia nam się sieć WiFi do której logując się z np. urządzeń mobilnych jak tablet mamy internet.
Kolega ma problem polegający na tym, że w momencie parowania telefonu z autem ma tylko jedną dostępną opcję (Tryb głośnomówiący) przez którą nie będzie miał internetu w aucie.
Wydaje mi się, że nie wszystkie modele modułu bluetooth miały obsługę rSAP lub soft w aucie jest za stary i dopiero po wykonaniu aktualizacji pojawi się opcja rSAP.
IOS brak tej opcji nie ma możliwości udostępnienia zdalnego sim
Tylko android ale nie wszystkie
http://www.android-rsap.com/compatibility.html
Tylko android ale nie wszystkie
http://www.android-rsap.com/compatibility.html
tego właśnie nie mogę ogarnąć, może dlatego , że mam IOS?panton pisze:wybierając 1 opcję Autotelefon samochód przejmuje kartę SIM z telefonu w taki sposób jakby była zainstalowana w aucie (rSAP) i wtedy możemy korzystać z internetu.
Co do karty sim można oczywiście, ale nie chcę utrzymywać kolejnego numeru .
Muszę zobaczyć w ustawienia , ale chyba nie mam takiego czegoś jak Ty pokazałeś na zdjęciu..
No więc tak,panton pisze:oczywiście telefon musi mieć wsparcie dla rSAP więc jeżeli IOS nie wspiera tego to masz odpowiedź dlaczego nie widzisz pierwszej opcji
na Samsungu S7 Edge śmiga bardzo ładnie
IOS jest w połączonych urządzenia Bluetooth, ale w "rozpoznanych" już go nie ma... ( czyli w tym miejscu gdzie Ty pokazujesz swój telefon mojego już nie ma. Rozumiem , że połączenia od rozpoznania różni się tym, że jak nie rozpozna to nie udostępni neta?
Ostatnio zmieniony 30 paź 2018, 22:23 przez walus30, łącznie zmieniany 2 razy.
ps: https://discussions.apple.com/thread/7956836 jak widać jest pupa blada 
walus30, kurde a czy karta WLAN w Audi może pracować w trybie client (?) jakiś mądry walnie bzdurę a Ty to podłapujesz i chcesz się z tego doktoryzować....

walus30, kurde a czy karta WLAN w Audi może pracować w trybie client (?) jakiś mądry walnie bzdurę a Ty to podłapujesz i chcesz się z tego doktoryzować....

panton pisze:a Ty to podłapujesz i chcesz się z tego doktoryzować....
panton pisze:a Ty to podłapujesz i chcesz się z tego doktoryzować....
ale co podłapuje ? udostępnienie internetu z telefonu? przecież to normalne.panton pisze:a Ty to podłapujesz i chcesz się z tego doktoryzować....
Audi nie rozpoznaje widać tych telefonów, może z góry założyli, że użytkownicy Audi będą mieli Samsungi

To tak samo jak założyli, że użytkownicy wersji Long nie pojadą z bagażnikiem dachowym ... a ja mam

walus30, posłuchaj ja nie należę do ludzi cierpliwych ale postaram się wyjaśnić łopatologicznie
wiesz pewnie co to jest język? jest to sposób komunikacji ... znasz język Polski i ja znam język Polski więc możemy się dogadać (wymieniać informacje)
protokół taki jak rSAP to taki język komunikacji jak Polski.... w samochodzie Audi A8 jest wykorzystany protokół rSAP.... urządzenie które ma się komunikować z samochodem czyli telefon GSM również musi obsługiwać ten protokół... jak widać oprogramowanie w Twoim telefonie (iOS) nie posiada wsparcia dla protokołu rSAP....dla tego protokołu posiada wsparcie Android, który jest telefonach takich jak Samsung, LG itp. (i to nie wszystkie modele tych producentów z Androidem posiadają wsparcie dla rSAP)....
Jeżeli dany telefon nie posiada wsparcia dla rSAP to nie połączysz go w tym trybie (po tym protokole) i nie będziesz mógł wykorzystać karty SIM w telefonie do transmisji danych.
To tak jak byś pojechał do Chin i chciał się dogadać w sklepie po Polsku... Ty znasz Polski ale nie znasz Chińskiego - oni nie znają Polskiego tylko Chiński. Nie będzie możliwości nawiązania komunikacji.... dogadania się ponieważ nie posiadasz wsparcia dla języka Chińskiego.
Weź jakiegoś Szajsunga od żony/kolegi/kochanki i sparuj z samochodem. Jeżeli pojawi się opcja, którą wyżej opisałem to masz 100% pewności gdzie leży problem. (Twój telefon)
wiesz pewnie co to jest język? jest to sposób komunikacji ... znasz język Polski i ja znam język Polski więc możemy się dogadać (wymieniać informacje)
protokół taki jak rSAP to taki język komunikacji jak Polski.... w samochodzie Audi A8 jest wykorzystany protokół rSAP.... urządzenie które ma się komunikować z samochodem czyli telefon GSM również musi obsługiwać ten protokół... jak widać oprogramowanie w Twoim telefonie (iOS) nie posiada wsparcia dla protokołu rSAP....dla tego protokołu posiada wsparcie Android, który jest telefonach takich jak Samsung, LG itp. (i to nie wszystkie modele tych producentów z Androidem posiadają wsparcie dla rSAP)....
Jeżeli dany telefon nie posiada wsparcia dla rSAP to nie połączysz go w tym trybie (po tym protokole) i nie będziesz mógł wykorzystać karty SIM w telefonie do transmisji danych.
To tak jak byś pojechał do Chin i chciał się dogadać w sklepie po Polsku... Ty znasz Polski ale nie znasz Chińskiego - oni nie znają Polskiego tylko Chiński. Nie będzie możliwości nawiązania komunikacji.... dogadania się ponieważ nie posiadasz wsparcia dla języka Chińskiego.
Weź jakiegoś Szajsunga od żony/kolegi/kochanki i sparuj z samochodem. Jeżeli pojawi się opcja, którą wyżej opisałem to masz 100% pewności gdzie leży problem. (Twój telefon)
chyba mógłbyś w szkole tłumaczyćpanton pisze:posłuchaj ja nie należę do ludzi cierpliwych ale postaram się wyjaśnić łopatologicznie

P.S zrozumiałem już z tym rSAP 2 linijki wyżej, ale dzięki za tłumaczenie.
Nie przywiązuje wagi do gadżetów elektronicznych, byłem jedynie ciekawy podłączenia neta do auta