[D3 06 W12 ] Podczas jazdy wieje zimnym powietrzem na post
[D3 06 W12 ] Podczas jazdy wieje zimnym powietrzem na post
Witam. Od zakupu auta ( sierpień tego roku ) borykam sie z problemem ogrzewania. Wygląda to tak: auto stoi leci ciepło, ruszam zimno.
Wymieniłem:
- termostat główny (nowka aso 1800)
- termostat skrzyni (aso 200zł)
- elektrozawory na podszybiu ( uzywka 100)
i nadal to samo. Temperatura silnika waha sie od 85 do 100 podczas jazdy ( jak jest chłodniej to tak 88c )
Ida mrozy a ja jaetsm w czarnej du..e. Proszę o jakieś sugestie
Wymieniłem:
- termostat główny (nowka aso 1800)
- termostat skrzyni (aso 200zł)
- elektrozawory na podszybiu ( uzywka 100)
i nadal to samo. Temperatura silnika waha sie od 85 do 100 podczas jazdy ( jak jest chłodniej to tak 88c )
Ida mrozy a ja jaetsm w czarnej du..e. Proszę o jakieś sugestie
ja może podpowiem mega banalne rozwiązanie ale kiedys w innym aucie mialem podobny problem, narozbierałem sie wszystkiego powymienaiel termostat ( naszczescie nie takie koszta ) ale ciagle to samo wszystkie klapy wszystkie weze jak trzeba a problemem okazał się zakamieniony układ chłodzenia i tu mi pomógł ocet, tak ocet złałem cały płyn bo wcześniej ktoś przyoszczędził i woda w układzie była litr octu reszta zalana zwykła woda i póki jeszcze nie ma mrozów to dzień pojeździć i zlać później przepłukać czystą woda zlać i dopiero płyn , ( w moim przypadku po pierwszym czyszczeniu szedł taki szlam że wyglądał jak z kałuży po 3 razie juz czysta woda ) i ogrzewanie było tak mocne że ręki nie mogłem utrzymać przy kratce, kiedyś jeszcze wcześniej miałem żle wpięty reduktor w układ chłodzenia ale widze Ty nie masz lpg więc raczej to nie to bo ponoć jest problem z tym w w12
-
- Super Klubowicz
witam, wczoraj się zabrałem za czyszczenie nagrzewnic i ... były czysciutkie. Nic dosłownie nic z nich nie wypłynęło.
Kolego ahadam piszesz o węzach przy grodzi. Miałes tyak w w12 ? Mógłbyś przybliżyć temat ?
aha zapomniałbym znalazłem takie cudo ale nie znam angielskiego na tyle, żeby przetłumaczyć wszystko.
Translator google tłumaczy tak troszkę kiepsko techniczny język.
https://ufile.io/xhnzz
Kolego ahadam piszesz o węzach przy grodzi. Miałes tyak w w12 ? Mógłbyś przybliżyć temat ?
aha zapomniałbym znalazłem takie cudo ale nie znam angielskiego na tyle, żeby przetłumaczyć wszystko.
Translator google tłumaczy tak troszkę kiepsko techniczny język.
https://ufile.io/xhnzz
Miałem tak w 3,3tdi ale sama zasada ogrzewania jest podobna , radzę Ci na próbę zamienić węże przy grodzi , nic Cię to nie kosztuje a możesz się zdziwić . U mnie na postoju i do prędkości 120 km/h wiało normalnie , dopiero po przekroczeniu 130 leciało zimne powietrze i wariował klimatronic , po zamianie węży wszystko wróciło do normy , grzeje tak jak ustawię niezależnie od prędkości .Też byłem pewny że węże są dobrze podłączone a jednak nie były .
Witam wszystkich klubowiczów , mam nadzieję że będzie miło w tym gronie i dowiem się coś więcej na temat mojego złotka
-
- Super Klubowicz
u mnie na postoju bylo cieplo tak samo ale w czasie jazdy bylo juz tylko zimno nie byly przytkane tylko mocno zasyfione no ale skoro czysciles to raczej to odpada w tymi wezami moze byc dobry trop a juz wczesniej pytalem lpg nier masz??Marcin2013 pisze:To też jest problem z zsyfionymi nagrzewnicami, ale napisał że jak auto stoi to leci ciepłe tak więc to chyba wyklucza zatkane nagrzewnice, jakieś błędy VCDS sprawdzałeś ??marcin85 pisze:pomógł ocet
Wlasnie skonczylem i mam problem rozwiazany ;-) teraz jest skwar w srodku juz przy temp 70C. Problemem byl przekaznik sterujacy dodatkowa pompka wymuszajaca obieg. Wsadzilem uniwersalny ( od swiatel z fiata 126p ) i pompka odpala.
[ Dodano: 2017-11-25, 03:10 ]
Aha zqpomnialbym. Moze sie przyda komus taka wiedza. Jest pompka przy webasto. Generalnie ona nie dziala bez uruchomionego silnikq w wersjach PB. W w12 wlasnie wg ELSY musi dzialac. Podmienilem kodowanie w stwrowniku webasta.
Bez tej ingerencji i tak bylo cieplo
Aha zqpomnialbym. Moze sie przyda komus taka wiedza. Jest pompka przy webasto. Generalnie ona nie dziala bez uruchomionego silnikq w wersjach PB. W w12 wlasnie wg ELSY musi dzialac. Podmienilem kodowanie w stwrowniku webasta.
Hej, powiedz mi proszę który to przekaźnik i gdzie go mogę znależć.lucki pisze:Wlasnie skonczylem i mam problem rozwiazany ;-) teraz jest skwar w srodku juz przy temp 70C. Problemem byl przekaznik sterujacy dodatkowa pompka wymuszajaca obieg. Wsadzilem uniwersalny ( od swiatel z fiata 126p ) i pompka odpala.