[S8 D2 FL] gałka manual + mieszek
[S8 D2 FL] gałka manual + mieszek
Witajcie,
czy poniższa gałka i mieszek mogą być ori S8 po ostatnim lifcie (foto 2)? Do myślenia mi dało iż ma delikatny luz na trzpieniu.
Zacząłem przeglądać internety i wszędzie raczej trafiam na takie (foto 1) .
Pozdrawiam
czy poniższa gałka i mieszek mogą być ori S8 po ostatnim lifcie (foto 2)? Do myślenia mi dało iż ma delikatny luz na trzpieniu.
Zacząłem przeglądać internety i wszędzie raczej trafiam na takie (foto 1) .
Pozdrawiam
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Ta górna ma już nowy typ kiery i licznika, ale stary typ gałki, rok 99-00, w tym czasie były także jeszcze stare typy znaczków S8 (takie jak miał preFL). Ciężko powiedzieć po 1 zdjęciu czy wymieniany licznik i kiera, czy gałka.
Nowszy typ gałki miał ring w chromie podobnie jak kiera, zaraz przy skórze.
Poniżej zupełnie pierwszy typ gałki, rok 96, 97:
Przy okazji, FL miał zawsze wokół mieszka ramkę chrom, preFL nie.
Nowszy typ gałki miał ring w chromie podobnie jak kiera, zaraz przy skórze.
Poniżej zupełnie pierwszy typ gałki, rok 96, 97:
Przy okazji, FL miał zawsze wokół mieszka ramkę chrom, preFL nie.
Black Cars Matters
Dzięki za info Panowie.
Poszedłem jeszcze zrobić dodatkowe fotki.
Mam rok modelowy 2001 już z ostatnim znaczkiem S8.
Więc troszeczkę mnie zmyliło zdjęcie z neta furki Adriana bo też ma ostatnie zegary i kierę (wygląda na to że zmieniał) a gałkę miał rok 99-00
W sumie dalej pytanie czy ten sprzęt który mam jest ori czy ktoś już tu fantazjował ?
PS. Adrian od jakiego modelu masz tą drewnianą ?
Poszedłem jeszcze zrobić dodatkowe fotki.
Mam rok modelowy 2001 już z ostatnim znaczkiem S8.
Więc troszeczkę mnie zmyliło zdjęcie z neta furki Adriana bo też ma ostatnie zegary i kierę (wygląda na to że zmieniał) a gałkę miał rok 99-00
W sumie dalej pytanie czy ten sprzęt który mam jest ori czy ktoś już tu fantazjował ?
PS. Adrian od jakiego modelu masz tą drewnianą ?
-
- Super Klubowicz
Tak jest ok , gałki z rocznika 99-00 i przedliftowe - były wkręcane na gwint , te nowsze mają już inny sposób mocowania
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
Dziękuję Panowie za rozwianie wątpliwości
Ale żeby nie było za kolorowo byłem właśnie w ASO i info że mieszek i gałka wycofane z produkcji parę lat temu; na magazynach pustki.
Pozostaje obszycie na nowo lub ewentualnie coś alternatywnego.
Może gałka drewniana od A3 jak u Adriana ? Zadowolony jesteś ?
Może polecicie coś alternatywnego co by pasowało P&P ?
Pozdrawiam
Ale żeby nie było za kolorowo byłem właśnie w ASO i info że mieszek i gałka wycofane z produkcji parę lat temu; na magazynach pustki.
Pozostaje obszycie na nowo lub ewentualnie coś alternatywnego.
Może gałka drewniana od A3 jak u Adriana ? Zadowolony jesteś ?
Może polecicie coś alternatywnego co by pasowało P&P ?
Pozdrawiam
-
- Super Klubowicz
Dokładnie Mateusz - TT 8N - w zimę trochę zamarza
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne
Dziękuję za podpowiedź, przyznam się że nawet nie wiedziałem o tej stronie przyda się na pewno .dice111 pisze:Twoje gałki i mieszki akurat są na Audi Tradition, do preFL późniejsze także, niestety tej z mojego postu nie ma
Pomęcze Was jeszcze.
Mam trochę dylemat gdyż ta ori gałka jakoś szczególnie piękna nie jest i się tak rozglądam za czymś OEM ale z innych modeli. Niemal identycznie na zdjęciach wygląda ta z Q5. Mieszek może jakimś cudem naciągnie się na ori ramkę (przerabiałem to w A3 8L; do preFL z dużą ramką kupiłem mieszek FL Sline z małą ramką; trochę kombinacji domowymi sposobami i wyszło extra ). A jak nie to się zregeneruje stary mieszek albo uszyje nowy. Gałka dla mnie najważniejsza. Czy poniższe gałki będą pasować P&P na trzpień lewarka ? Na chwile obecną najbliżej mi chyba do tej drewnianej z C6 gdyż chyba najbardziej pasuje do wnętrza i charakteru auta. Pozdrawiam
[ Dodano: 2019-03-26, 10:01 ]
Między czasie wybór padł na gałkę drewnianą z A3.
Żeby wyciągnąć dekor z mieszkiem trzeba rozbierać boczki tunelu środkowego i są tam jakieś śrubki? Czy w poliftowym manualu wystarczy go wytargać do góry ? Będę wdzięczny za inf.
Tak, trzeba ściągnąć boczki tunelu, a potem wykręcić po jednej śrubce z każdej strony, która mocuje podstawę (dekor) mieszka zmiany biegów.qruku pisze:Żeby wyciągnąć dekor z mieszkiem trzeba rozbierać boczki tunelu środkowego i są tam jakieś śrubki? Czy w poliftowym manualu wystarczy go wytargać do góry ? Będę wdzięczny za inf.