![]() |
![]() |
![]() |
[D2 99 4.2PB ] Stukot koło alternatora
[D2 99 4.2PB ] Stukot koło alternatora
Witam mam problem bo spod silnika po rozgrzaniu zaczyna się straszny stukot i już ręce opadają bo cały internet przejrzany, znalazłem nawet ludzi co również mają ten problem i udostępniają filmy z tym hałasem , pierwszej myśli po zakupie byłem szczęśliwy bo mechanik jako 1 rzecz jaką wykonał zdjął pasek z osprzętu i sprawdził czy nadal puka okazało się że cisza więc zaczęliśmy wymieniać po kolei co było najbardziej zużyte w osprzęcie np. regeneracja alternatora, nowy napinacz , nowy sprzęgło od wisko , nowy wiatrak od klimy i pewnie inne pierdoły o których już nie pamiętam ale nadal to słychać jedyne co to zmniejszył się dźwięk na mniej intensywny nawet chwilowo zanika jak jazda jest spokojna i nie ma "pałowania albo intensywnego użycia osprzętu" lecz cały czas wkurwia strasznie .. niżej podaje filmik kogoś kto ma to samo i szuka on wydał przeszło 10k ja też nie długo się zbliżę bo były różne diagnozy i wymiany typu sprzęgło hydrokinetyczne i takie tam inne wymiany
proszę o pomoc jeśli ktoś ma pojęcie skąd to się bierze osłuchiwałem silnik cały dzień najbardziej słychać koło alternatora się niesie tam ...

Regeneracja w Niemczech super teraz chodzi i nowy olejkrisker pisze:Czyli konwerter wymieniałeś? Na nowy (zregenerowany)?
Katy wyciętekrisker pisze:katy całe,? u mnie podobnie kat stukal
Wydaje się jak by przyspieszało a powyżej 2tys to już nie słychać ale nie jestem pewien dzisiaj sprawdzę .pepi pisze:dodaj gazu delikatnie
stuka tak samo wtedy ?
koło pasowe wymienione i cały osprzęt cały czas to samo ostatnio dzwoniłem do jakiegoś magika od a8 i on powiedział że problem siedzi w wydechu i strasznie mnie to zdziwiło ale kiedy zabawiłem się w detektywa okazało się że pomiędzy remontem silnika a łapami poprzedniego właściciela było grzebane przy wydechu po 1 po drugie sprawdzałem to tam jest wszystko pozmieniane tylko końcowy został i katów też nie ma jest jakiś zamiennik puszka katów a końcowy wydech jest wydmuchany nadaje się do wymiany i faktycznie jak silnik się nagrzeje i dostaje obciążenia to jak się wsłuchać to słychać jak by takie "PUFANIE POWIETRZA" może to być przyczyną a magik mówił że zaraz za kolektorem tam jest "start coś tam nie pamiętam " ale jeśli tam coś nie tak to takie rzeczy niby się dzieją i odgłosy także temat posuwa się do przodu lecz diagnozy już mnie nudzą worek pieniędzy wydany 3 innych znajomych to samo każdy wydał po 15k i cały czas ten dźwięk drwi z nas ...karol208 pisze:o ten element mi chodzi może jest rozwarstwioneKedo6666 pisze:Rozrząd w zeszłym roku kompletny wymieniany na kompie sprawdzałem wszystkie parametry jak najbardziej dobre i zero innych błędów ..karol208 pisze:Dla mnie to tak jakby koło pasowe zerwane
Obrazek
mogę to sprawdzić albo zapytać mechaników czy sprawdzali ale pamiętam po zakupie robiłem duży serwis i mieli sprawdzać napędy i inne takie bajery był temat ustalony co ma luz albo jest na wykończeniu robi wypad dlatego grubo poszło na początku i bez zmian każdy wskazuje coś palcem lub słownie ale bez rezultatów , dodam również że jak obciążenie w osprzęcie jest mniejsze to znika wystarczy klimę wyłączyć , wcześniej stukało też "pufało" ale porobiłem cały osprzęt jest teraz jak z salonu wszystko .pepi pisze:na filmie nic nie widać a bardziej słychać bo skaczesz za bardzo z kamerą
może wał tak stukać bo ma luz poprzeczny jak by był manual to by stukał przy wciskaniu sprzęgła bardziej