części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 95 4.2PB/LPG ] TIP - szarpanie skrzyni

Awatar użytkownika
Gabriel
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gabriel » 11 sty 2011, 18:50

Hmm. Dziś próbowałem coś z tym zrobić. Żadnego pykania nie słyszałem (może na kanale bym coś usłyszał). Ale zaobserwowałem ze jak zjeżdżam z górki (z parkingu C.H. Plaza) na 1 biegu to natychmiastowo wskakuje w trym awaryjny. Jak obroty są wyższe to nie, tylko jak spadną do wartości biegu jałowego to zaczyna się problem. Chyba bez "fachowca" mi się nie obejdzie, ale boję się, bo z doświadczenia wiem ze "fachowo" to tylko kasę biorą. Jak ktoś ma pomysły to chętnie posłucham. Pozdrawiam.

Para
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Para » 11 sty 2011, 20:31

ja bym sprobowal podlaczyc vaga i zobaczyl jakie bledy wyskocza to nie jest drogie do 50 zl

Awatar użytkownika
Gabriel
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gabriel » 13 sty 2011, 16:34

VAG pokazuje błąd 17115, Zawsze ten sam. Pisałem już prędzej. Odczytałem go ale nie wiem czym może być spowodowany. ASB to dla mnie jest jeszcze magia, o ile z resztą fury jakoś sobie radzę to skrzynia, dla mnie, jest niewiadomą.

Awatar użytkownika
daro72
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: daro72 » 13 sty 2011, 17:38

17115 - - - - - 42DB 1. Bieg – błędny stosunek
Myślę, że może to być związane ze sprzęgłem hydrokinetycznym ale głowy se obciąć nie dam. Może jeszcze ktoś się jeszcze wypowie kto przerabiał problemy ze skrzynią.
Dążenie do doskonałości.

Awatar użytkownika
paulo79
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: paulo79 » 13 sty 2011, 19:11

najprawdopodobniej wina kosza. Skrzynia na stol

tomi5
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tomi5 » 16 sty 2011, 09:20

A może ktoś dysponuje zdjęciem jak wygląda ta płyta sterująca z elektrozaworami, to jest jako jedna cała cześć czy składa się z kilku?? Bo czytam tu o zamienianiu miejscami elektrozaworów, a u mnie kilka szwankuje i ponoć muszę wymienić płytę.

Para
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Para » 16 sty 2011, 18:47

w plycie sa tez kanaly przez ktore przeplywa olej . W mojej a8 byla peknieta obudowa i byl problem z cisnieniem nie spujnosc podobne objawy jak u ciebie

Awatar użytkownika
Gabriel
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gabriel » 23 sty 2011, 23:56

Panowie. Zauważyłem kolejny problem w moim "automacie". Mocno szarpie na zakrętach, szczególnie czuć to na rądzie. Nie przy zmianie biegu ,tylko przy lekkim dodaniu gazu. Są to szarpnięcia o bardzo dużej częstotliwości i występują tylko w zakrętach.
Druga sprawa to kiedy delikatnie przyspieszam na niskich obrotach (1500-2000) samochód przyspiesza skokami, czuć to i widać na obrotomierzu. Mocniejsze dodanie gazu-problem znika. Obawiam się ze skrzynia mi się kończy, a miałem w planach zakup fajnych kół na lato. Do tej pory sam sobie radziłem z tą furą , ale automatyczna skrzynia to dla mnie wynalazek, jeszcze.
Dziś jeszcze sprawdziłem poziom i po odkręceniu nakrętki, natychmiast wyciekał olej, a to chyba dobrze?

Para
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Para » 24 sty 2011, 14:38

a przy wiekszej predkosci czuc bujanie a na obrotomierzu skazowka faluje jadac nie duza stala predkoscia np 50km na trojce ?
?

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 24 sty 2011, 18:32

Kolego zobacz jak masz zużyte opony ( i czy masz ta wszystkich kołach takie same opony . )

Awatar użytkownika
Gabriel
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gabriel » 24 sty 2011, 19:55

Para pisze:a przy wiekszej predkosci czuc bujanie a na obrotomierzu skazowka faluje jadac nie duza stala predkoscia np 50km na trojce ?
?
Przy stałej prędkości nie ma bujania, wszystko jest jak powinno. Problem pojawia się przy przyspieszaniu i to takim normalnym. Mocniej depnę i jest OK.

[ Dodano: 2011-01-24, 20:00 ]
mdamian pisze:Kolego zobacz jak masz zużyte opony ( i czy masz ta wszystkich kołach takie same opony . )
Opony faktycnie nei są w najlepszym stanie, ale chciałem tę zimę jeszcze objezdzić (max 4mm) ale wszystkie są identyczne, co do rozmiaru, producenta i zużycia.
Z takich przyziemnych spraw wszystko sprawdziłem, chyba ze coś zapomniałem, dlatego proszę o dalsze sugestie i z góry dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam.

Para
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Para » 24 sty 2011, 20:55

plyta z zaworami to jedna calosc mozna ja samemu wyjac po zdjeciu miski olejowej odrazu ja masz jak na talerz .calosc najlepiej dac do sprawdzenia gdzies gdzie naprawiaja skrzynie w ten sposob bedzie taniej niz jechac autem do mechanika a tam ci powiedza ze skrzynie trzeba wjac i rozebrac i na dziendobry 4 klocki :idea:

Awatar użytkownika
Gabriel
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gabriel » 25 sty 2011, 20:09

No i stało się. Skrzynia zaniemogła.
Wrzucam na "D" ,dodaję gazu, obrotomierz wchodzi na 2200 obr/min a auto nie jedzie. Sprawdzam, jest na "D" znowu dodaję gazu, nagle huknęło, szarpnęło autem i skrzynia w trybie awaryjnym. I tak za każdym razem. Wsteczny działa ale też dziwnie szarpie przy wrzuceniu. Myślę "czujnik położenia wałka rozrządu" objawy miałem podobne jak mi kable z niego wytargało. Polutowałem go i kupiłem nowy. Myślę trzeba go wymienić na ten nowy, bo to to samo co ostatnio. Wymieniłem i "pupa" :-/ dalej to samo. Do "szpeca" od skrzyń, myślę coś podpowie. Odczytał błędy :
17087-czujnik pod pedałem hamulca - tak powiedział, podobno sporadycznie.
17114-błędne przełożenie biegu-tak powiedział i dodał: uszkodzenie mechaniczne, skrzynia na stół i do remontu.
I wspomniał coś o błędzie czujnika spalania stukowego, ale podobno to nie ma związku ze skrzynią.
Panowie teraz to myślę czy nie kupić skrzyni i nie wymienić, z tym bym dał rade, bo nie wierze "szpecom" z tego co wiem to i tak wysyłają to gdzieś a tylko biorą kasę (prowizję).
Ah żałuję że nie mam pojęcia o tych skrzyniach, ale przechodzi mi myśl że i tak jest do remontu to dlaczego by się nie poduczyć coś i nie zrobić jej sekcji zwłok :-D Wkońcu i tak kupa kasy w "pupie" to niech jakiś pożytek intelektualny będzie.
A tak swoją drogą to to najbardziej awaryjne auto jakie miałem, a skusiłem się na nie, bo słyszałem że audi to porządne auta :-P

[ Dodano: 2011-01-25, 20:11 ]
Tak sobie myślę i piszę a zapomniałem ze muszę powiedzieć żonie ile taki remont skrzyni kosztuje, a to chyba najtrudniejsza rzecz, bo ona w Ciąży i zbiera na remont pokoiku dla dziecka- już po mnie i moim aucie :-P

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 25 sty 2011, 20:12

A wierzysz w to co kupisz ??
Jak tak to kup , muszą zgadzać się nr na skrzyni .
Takie jak twoje , takiej musisz szukać :-(

[ Dodano: 2011-01-25, 20:12 ]
ale ja wolał bym dać do zrobienia .

Awatar użytkownika
and808
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: and808 » 25 sty 2011, 20:12

... no coz, mysle, ze najpierw bylo warto zasiegnac opinii o sprzedawcy, a nie o marce samochodu.

w kazdym razie, bardzo zaluje, ze tak sie stalo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl