Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D3 ALL ] Wymuszenie trybu dynamicznego. Kto ogarnie?

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D3 ALL ] Wymuszenie trybu dynamicznego. Kto ogarnie?

Post autor: Pczester » 25 lip 2019, 14:29

W mojej okolicy jest sporo krętych odcinków drogi, przez co trudno mi wprowadzić auto w najniższy poziom i twardość, (trzeba przez ok 30s jechać z prędkością nie mniejsza niż 120km/h) a bardzo lubię jeździć w tym trybie po tym odcinku, zrodził się pomysł aby "ręcznie" wprowadzić auto w ten tryb. Nie wiem czy jest to możliwe ale wydaje mi się że tak. Czy ktoś może ma wiedzę jak dokładniej działa ten tryb, co podaje sygnał dla sterownika zawieszenia. Może być ciężko zbadać jakim sygnałem jest informowany sterownik, ale gdyby się udało, można byłoby spróbować sztucznie go podawać.

Myślę też w jaki sposób obudzić zieloną kontrolke w zegarach. W zawieszeniu standardowym zapala się kiedy zawieszenie opada w tryb dynamiczny, ale w wersji sportowego zawieszenia ta kontrolka jest nieaktywna (mimo że zapala się przy włączaniu zapłonu) i jedynie patrząc na ekran mmi można zauważyć jak przez chwilę zapala się biała strzałka do dołu, kiedy aktywuje się najniższy i najtwardszy tryb. Jest to pomyłka moim zdaniem bo chciałbym sam decydować o tym, i wiedzieć kiedy jadę w tym trybie. Ewentualnie można byłoby zrobić tak aby w trybie dynamicznym auto odrazu wchodziło w ustawienia które są po tych 30s jazdy powyżej 120km/h.

Może ktoś się bawił, bądź po schematach jest w stanie odczytać jak to przebiega, i podzieli się informacjami. Może ktoś jeszcze chciałby decydować o tym samemu i wspólnie spróbujemy znaleźć sposób.

robrob
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2005
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Robert

Post autor: robrob » 26 lip 2019, 07:23

nie wiem jak u ciebie ale u mnie w ustawieniach trybu zawieszeń jest tryb dynamiczny, auto, komfort i podniesiony jak ustawie dynamiczny to auto opuszcza się w dół i tak zostaje aż do zmiany trybu, z tego co czytam ty masz ustawiony tryb auto

Marcin2013
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Marcin2013 » 26 lip 2019, 08:00

robrob pisze:nie wiem jak u ciebie ale u mnie w ustawieniach trybu zawieszeń jest tryb dynamiczny, auto, komfort i podniesiony jak ustawie dynamiczny to auto opuszcza się w dół i tak zostaje aż do zmiany trybu, z tego co czytam ty masz ustawiony tryb auto
W zawieszeniu sport tryb auto dynamic comfort ma taką samą wysokość

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 26 lip 2019, 12:05

robrob pisze:nie wiem jak u ciebie ale u mnie w ustawieniach trybu zawieszeń jest tryb dynamiczny, auto, komfort i podniesiony jak ustawie dynamiczny to auto opuszcza się w dół i tak zostaje aż do zmiany trybu, z tego co czytam ty masz ustawiony tryb auto
Kolega wyżej już Ci odpowiedział dlaczego u mnie nie opada a u Ciebie tak 😉

Marcin2013
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Marcin2013 » 26 lip 2019, 17:06

Pczester pisze:W zawieszeniu standardowym zapala się kiedy zawieszenie opada w tryb dynamiczny, ale w wersji sportowego zawieszenia ta kontrolka jest nieaktywna
Myślę że w zawieszeniu sport nie ma takiej potrzeby ponieważ zawias i tak jest najniżej, w standardowym dobrze że się świeci jak nam na dynamiku bo często przed wjechaniem na krawężnik uratowała i zderzak :]

A wracając do twojego tematu to jeśli ci zależy na tych 5mm to obniż sobie zawias np. łącznikami, bo z tego co czytam w zeszytach szkoleniowych to twardość nie zmieni się ;)

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 26 lip 2019, 18:38

Marcin2013 pisze:
Pczester pisze:W zawieszeniu standardowym zapala się kiedy zawieszenie opada w tryb dynamiczny, ale w wersji sportowego zawieszenia ta kontrolka jest nieaktywna
Myślę że w zawieszeniu sport nie ma takiej potrzeby ponieważ zawias i tak jest najniżej, w standardowym dobrze że się świeci jak nam na dynamiku bo często przed wjechaniem na krawężnik uratowała i zderzak :]

A wracając do twojego tematu to jeśli ci zależy na tych 5mm to obniż sobie zawias np. łącznikami, bo z tego co czytam w zeszytach szkoleniowych to twardość nie zmieni się ;)
Nie szukam porad, które nic nie wnoszą. Jeżdżę codziennie na trybie Dynamic i widzę jaka jest różnica kiedy zawieszenie się opuści. Nie wiem czy utwardza się bardziej z powodu obniżenia czy z innego powodu, ale różnica jest bardzo duża i chciałbym z niej korzystać kiedy potrzebuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl