Mam pewien problem. Otóż bardzo często przy ruszaniu przyblokowuje mi chyba jedno z kol z przodu i momentalnie puszcza.
Najczęściej chyba przy skreconych kołach.Czy może mieć to coś wspólnego z ABS?
Jak się zabrać? Może wyjąć bezpiecznik od ABS? Z ttm że nie wiem gdzie się znajduje.
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Blokujące się jedno z kol przy ruszaniu 96
Czujnik jest w zwrotnicy, od przodu auta, na wysokości przegubu. Montowany na wcisk.
Wyciągnij, przeczyść koniec, zajrzyj przez otwór po nim i zobacz czy koronka na przegubie nie jest uszkodzona / zabrudzona. Przy montażu najpierw wciśnij czujnik do oporu, a później cofnij 2mm.
Wyciągnij, przeczyść koniec, zajrzyj przez otwór po nim i zobacz czy koronka na przegubie nie jest uszkodzona / zabrudzona. Przy montażu najpierw wciśnij czujnik do oporu, a później cofnij 2mm.
Four rings to rule them all
...gtfan pisze:Wyciągnij, przeczyść koniec,
Żeby to było takie proste... Jeżeli czujnik nie był ruszany od nowości, to może się nie udać. Z autopsji - mnie nie udało się nawet ze wspomaganiem kluczem ruszyć tego czujnika (jak na filmie)
Pomogła dopiero metoda "killer ostateczny" - demontaż zwrotnicy, wybijanie i wyrywanie po kawałku elementów starego czujnika (rdza oraz produkty korozji "zespawały" czujnik i wkładkę do otworu w zwrotnicy).
No to można od drugiej strony spróbować. Wyciągnąć półoś i wtedy czyścić czujnik. Jak błąd dalej będzie, to znaczy że jest wadliwy i już bez różnicy będzie czy wyjdzie cały czy w kawałkach.
U mnie udało się wyciągnąć właśnie metodą z podważaniem kluczem, a nie było widać śladów, żeby ktoś się tam wcześniej dobierał.
U mnie udało się wyciągnąć właśnie metodą z podważaniem kluczem, a nie było widać śladów, żeby ktoś się tam wcześniej dobierał.
Four rings to rule them all