części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 01 4.2PB/LPG ] Problem z układem kierowniczym.

Mateusz1990
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Mateusz1990 » 17 gru 2019, 19:42

Witam, zwrotnice nie są pogięte ani spawane. Czy mogą być krzywe? Nie widać gołym okiem, ale... po pierwsze gdy byłem (po raz 4) na ustawianiu zbieżności to pytałem o taką możliwość i facet powiedział, że gdyby zwrotnice były skrzywione to nie ustawił by mi zbieżności, po drugie jak już wcześniej wspominałem kolega miał s8 d2 i w niej krzywą zwrotnice to faktycznie na ustawianiu zbieżności jedno koło miał pod kątem obrócone do środka. Zwrotnice obie z takimi samymi numerami i wyglądają ok, już wam podrzucam zdjęcie. A przy okazji zapodam fotkę jak wygląda przednie koło po wkręceniu dwóch gum w springi.

Wracając do tego co zrobione:
wymienione komplet wahaczy na Febi (poprawiło kąty kół),
wymiana końcówek drążków (same drążki są proste),
regeneracja maglownicy,
amortyzatory w bdb stanie, nie pasują mi już tylko sprężyny.

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 18 gru 2019, 16:37

niby z a8 <bezradny>

Mateusz1990
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Mateusz1990 » 18 gru 2019, 21:48

Jeszcze dziś coś mnie tkneło żeby dla świętego spokoju sprawdzić mocowanie amortyzatorów, w piątek się temu przyjrzę.

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 19 gru 2019, 06:27

teoretycznie ta śruba nie jest potrzebna co ci zaczepia ustawić drążek kierowniczy złapać śrubą w poziomie i wykręcić tą w pionie

Awatar użytkownika
krisker
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krisker » 19 gru 2019, 08:33

Mateusz, nie masz jakiejś innej poliftowej ósemki w pobliżu? Można by porównać bezpośrednio i sprawdzić ewentualne różnice.

Mateusz1990
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Mateusz1990 » 01 sty 2020, 16:36

Wczoraj coś mnie zaskoczyło w audi. W poniedziałek zmieniałem oponki zimowe na nówki no i jak odebrałem auto to zauważyłem, że lżej chodzi wspomaganie a przy okazji już tak nie blokuje podczas wykręcania. Czuć taki nagły opór, ale nie na tyle, żeby nie móc odkręcić kierownicy. Już prawie jest tak jak powinno być, tylko co opony maja z tym wspólnego? Są bardziej miękkie i pompa wspomagania ma lżej? Czyżby można było się przyglądać pompie? niby nie słychać wycia, płyn był wymieniany, sitko w zbiorniczku czyszczone itd. Porównywałem też te wahacze z inna audi i na pierwszy rzut oka stoją podobnie wysoko, ale przy maksymalnym skręceniu widać, że górny wahacz w ogóle nie dotyka końcówki drążka.

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 03 sty 2020, 19:47

ty masz usterkę mechaniczną .... :P

MusicMan
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: MusicMan » 02 maja 2021, 23:22

Mateusz1990 pisze:Wczoraj coś mnie zaskoczyło w audi. W poniedziałek zmieniałem oponki zimowe na nówki no i jak odebrałem auto to zauważyłem, że lżej chodzi wspomaganie a przy okazji już tak nie blokuje podczas wykręcania. Czuć taki nagły opór, ale nie na tyle, żeby nie móc odkręcić kierownicy. Już prawie jest tak jak powinno być, tylko co opony maja z tym wspólnego? Są bardziej miękkie i pompa wspomagania ma lżej? Czyżby można było się przyglądać pompie? niby nie słychać wycia, płyn był wymieniany, sitko w zbiorniczku czyszczone itd. Porównywałem też te wahacze z inna audi i na pierwszy rzut oka stoją podobnie wysoko, ale przy maksymalnym skręceniu widać, że górny wahacz w ogóle nie dotyka końcówki drążka.
Odgrzeję - co dalej wyszło w tym temacie?
I want something good to die for to make it beautiful to live

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl