[D2 00 ] Koła na lato
Z tego co obserwuję dyskuję co niektórych osób - nie tylko na tym forum, ale też i na innych, to sporo kierowców ma ciągoty w kierunku opon całorocznych.
Twierdzą, że zimy są stosunkowo łagodne, a oni i tak z reguły jeżdżą głównie po mieście.
Jak uważacie? Jakie macie opinie na temat opon wielosezonowych?
Opcjonalnie opony letnie np takie jak te tutaj:
Twierdzą, że zimy są stosunkowo łagodne, a oni i tak z reguły jeżdżą głównie po mieście.
Jak uważacie? Jakie macie opinie na temat opon wielosezonowych?
Opcjonalnie opony letnie np takie jak te tutaj:
Ostatnio zmieniony 15 mar 2020, 13:04 przez klark, łącznie zmieniany 3 razy.
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
W całorocznych największy problem jest taki, że nie są w każdym rozmiarze i zazwyczaj z małym indeksem prędkości. Ktoś może powiedzieć, że nie lata ponad 200 km/h w zimę, czy w okolicach 300 km/h latem.
Jednak faktycznie w PL (i nie tylko) robią się coraz popularniejsze, a m.in Audi ładuje je już fabrycznie do swoich SUVów w opcji.
Ja z racji zakupu samochodu z nowymi oponami całorocznymi używam ich jako zimówek i jestem bardzo zadowolony, a jeżdżę w górzystym terenie i bez ESP.
Pisałem nieco o nich tutaj
Jednak faktycznie w PL (i nie tylko) robią się coraz popularniejsze, a m.in Audi ładuje je już fabrycznie do swoich SUVów w opcji.
Ja z racji zakupu samochodu z nowymi oponami całorocznymi używam ich jako zimówek i jestem bardzo zadowolony, a jeżdżę w górzystym terenie i bez ESP.
Pisałem nieco o nich tutaj
Black Cars Matters
Co tu dużo pisać. Opony użytkowane w sumie tylko pół roku. Chyba przed wczoraj zmieniałem na zimowe kola-opony, widać nie wiele większe zużycie przednich opon od tylnich, ale to normalne, masa jednak jest na przodzie. Poza tym opony jak najbardziej ok. Przy wyważaniu zero problemów, czy 100,150,200km/h auto zachowuje się na drodze pewnie. Na mokrej nawierzchni także zero problemów, zresztą nowe opony, duży bieżnik równa się dobre odprowadzenie wody. Co do halasu ciężko cokolwiek napisac, za dużo czynników ma na to wpływ... Także na dzień dzisiejszy polecam...