i tak np:
tunerTV dla sekcji SDA6000-H6 miał bootloader 95 a płyta proponowała 102, aplikacje z 119 na 128, natomiast jego sekcja MPEG-H6 płyta proponuje zmianę aplikacji z 90 na 146
również radio(tunerEU/US) i AMI miały starą wersję aplikacji, bootloadery z płyty i w tych sterownikach były takie same.
żeby nie skasować sobie menu PL wszedłem w zielone menu i zaznaczyłem "ptaszki" dla MMI->ustawienia "ptaszki" przy opcjach SW manuell oraz SW ignore region... ale zostawiłem możliwość zmiany eeprom i wyszedłem z zielonego menu aby zrobić aktualizację w czerwonym menu.
W czerwonym menu miałem wtedy już możliwość wybrać aktualizację USER Defined czyli odznaczyłem :ptaszki" wszystkiech sterowników ktorych nie chcę aktualizować czyli MMI z aplikacji 5150(mod z menuPL) ->5170 itd i tym sposobem recznie zrobiłem update sterowników tuner, tunerTV , AMI, BOSE nie jest na liście aktualizacji więc nie mozna niczego zepsuć z jego component protection (chyba

Takie info dla potomnych bo sam szukalem. Kiedy można narobić sobie problemów?:
1. W zielonym menu w MMI -> ustawienia (settings) jak na samym dole uruchomisz START BOOTLOADER wtedy aby to naprawić trzeba zrobić programowanie kości pamięci na zewn programatorze lub przelutowac z innego MMI eeprom
2. Jak mając ustawione w zielonym menu w MMI-> ustawienia ptaszki przy swd manuell i ignore region dasz potem w czerwonym menu ptaszki dla wzmacniacza bose DSP to albo wzmacniacz nie wstanie albo dostanie komponent protection
po aktualizacji soft np tuneraTV zmienił sie z 0440 na 0470, jednak obraz puszczony z playera poprzez tuner nadal skacze (jak pisałem wcześniej obraz nie skacze gdy idzie z playera bezposrednio tym samym kablem fakra co z tuneraTV do sterownika kamery cofania)
czyli przynajmniej zrobiłem kompletny update do 5570(bez MMI) i sprawdziłem czy tunerTV nie ma po prostu problemu z softem i dlatego obraz z AV1/2 skacze.
Bluetooth firmware też był stary. Przy programowaniu sluchawki bluetoorh wyskoczył error bo trzeba wyjąć i wsadzić słuchawkę bezprzewodową w uchwyt oraz warto wyłączyć Bluetooth w swoim telefonie jeśli był sparowany z naszym autem. Programowanie po tym error ruszyło dalej jak tylko słuchawka została osadzona w uchwyt. Na wszelki wypadek dałem drugi raz aktualizację z cd2 ale system stwierdził że wszystkie komponenty są aktualne. Może taka procedura jest dla po lifta a przed liftem trzeba robić update dwa razy dla Bluetooth.
pozostaje wyjąć tunerTV z bagażnika i na stół ale najpierw muszę kupić żeńskie złącze pętli swiatlowodowej dla światłowodu MOST żeby się magistrala nie czepiała że jest przerwa w obwodzie po wyjeciu tuneraTV.
Złączkę muszę zamowić z chin bo na aledrogo są po 39zl + przesyłka więc poczekam na paczkę za 10zł. Chyba że ktoś z kolegów poratuje i pożyczy na kilka dni?
pozostaje pytanie czy ktoś może miał taki problem ze skaczącym obrazem z wejść av1/2, może coś naprawiał w tunerzeTV ?
ewentualnie można by zostawić podpięty dźwięk do wejścia Av1 w tunerzeTV a sam obraz video z playera (finalnie to będzie androidTV) podpiąć do kabla idacego do kamery cofania i wtedy obraz nie skacze. Ale denerwuje mnie że mimo ze to nie jest most to tunerTV daje blad i sterownik kamery cofania daje blad ze nie widzi sygnalu video.
nie da rady tez podpiac cos pod av2.
a moze ktos podpowie jak mozna to obejsc? naciać ten kabel fakra z tunera tv cos dac z masa czy sygnalem zeby nie sypalo bledami