części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 FL ALL ] Skrzypienie kierownicy

Awatar użytkownika
TheDaro3333
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 FL ALL ] Skrzypienie kierownicy

Post autor: TheDaro3333 » 24 mar 2011, 17:01

Witam, przedstawię objawy mojego problemu, otóż gdy jadę poza miastem gdy nie używa się zbytnio kierownicy w dużych zakresach skrętu wszystko jest ok, problem zaczyna sie w czasie jazdy po np. mieście gdy olej się bardziej zagrzeje zaczyna skrzypieć (tak jakby pocierać na sucho metalem o gumę) w okolicach maglownicy. Na pewno nie pasek i nie pompa. Podkreślam że nie ma żadnych objawów w pracy maglownicy chodzi płynnie i lekko, tylko to skrzypienie wkur...
Wymieniłem już olej na FEBI zielony, przewód powrotny do zbiorniczka oleju się pocił więc też go wymieniłem, wyczyściłem filtr, nowe końcówki drążków i dalej piszczy.

krystek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: krystek » 25 mar 2011, 06:51

mialem w poprzedniej a8 taki problem.maglownica do wymiany.mozna tak jezdzic ja zrobilem 30tys.
ks

Awatar użytkownika
TheDaro3333
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: TheDaro3333 » 25 mar 2011, 09:25

krystek pisze:mialem w poprzedniej a8 taki problem.maglownica do wymiany.mozna tak jezdzic ja zrobilem 30tys.
I po tych 30tyś. wymieniłeś profilaktycznie czy padła całkowicie w czasie jazdy...

Od jednego znajomego usłyszałem żeby wyciągnąć strzykawką ok. 250ml płynu i w to miejsce dolać jakiegoś innego mineralnego oleju silnikowego lub nawet motodoktora, a celem takiej operacji jest zapobiegnięcie rozrzadzenia się płynu po wzroście jego temperatury...bo piszczenie pochodzi z uszczelnień wewnętrznych no i ja tak myśle skoro i tak magiel do wymiany to co mi szkodzi tylko co na to pompa wspomagania?

Proszę o jakieś opinie powyższego tekstu...

Awatar użytkownika
DoRuS
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: DoRuS » 27 mar 2011, 04:01

i ja mam chyba to samo... szczegolnie przy parkowaniu gdzie musze duzo krecic... dokladnie tro samo skrzypienie guma o metal.. i mi sie wydaje ze dochodzi to z kolumny gdzies... tez mnie to wkur.... :) bede musial chyba rozebrac kolumnie i sprawdzic gdziore to skrzypie...

Awatar użytkownika
TheDaro3333
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: TheDaro3333 » 27 mar 2011, 07:14

DoRuS pisze:i ja mam chyba to samo... szczegolnie przy parkowaniu gdzie musze duzo krecic... dokladnie tro samo skrzypienie guma o metal.. i mi sie wydaje ze dochodzi to z kolumny gdzies... tez mnie to wkur.... :) bede musial chyba rozebrac kolumnie i sprawdzic gdziore to skrzypie...
To jak byś coś wyczaił to koniecznie daj znać co to...

krystek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: krystek » 27 mar 2011, 15:18

sprzedalem ja gostek jezdzi dalej z tym ale chalas sie nasilil.poczytaj sobie o tym ceramizerze.chyba jest tez do wspomagania.raczej nie zaszkodzi ale czy pomoze?
ks

Awatar użytkownika
glinka
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: glinka » 27 mar 2011, 21:00

tez to miałem szukałem myslałem ze to magiel a okazało sie ze zawieszenie nasmarowałem wszustkie waczacze i umilkło warto spróbowac nasmarowac przed wyjeciem magla

Awatar użytkownika
TheDaro3333
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: TheDaro3333 » 28 mar 2011, 14:02

Ale też miałeś tak że piszczało tylko wtedy gdy używałeś dużo kierownicy np. podczas ciasnego parkowania...bo u mnie tylko wtedy piszczy, a jak przejadę po prostej z 1km to przestaje tak jakby wpływ na to miała temp. płynu, a raczej wahacze się się nie grzeją...
A co myślicie o tych "ceramizerach"

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1998
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Piotr

Post autor: pioter » 28 mar 2011, 18:28

A może to sprężyna tak obciera w kolumnie ?
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

Awatar użytkownika
DoRuS
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: DoRuS » 31 mar 2011, 03:32

u mnie to ewidentnie cos w kierownicy.. potrafie jesze wyzyc czy to wahacze czy co innego. dokladnie dochodzi ze srodka obudowy kolumny ale znowu nie caly czas ylko wpwnych momentach..

SERGIO
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: SERGIO » 18 kwie 2011, 10:13

No to u mnie podobnie jakieś 3 tygodnie temu jak kręciłem na ciasnym parkingu i miałem wyłączone radio usłyszałem takie ciche piszczenie (guma-metal) tylko że w ten weekend doszło jeszcze to że zaczęło mi pukać jak ruszam szybko prawo-lewo na wyprostowanych kołach czyli luz na maglu. Śruba do redukcji luzu jest ale jak się do niej dostać :?: :?: :?:
Do tego wszystkiego stwierdziłem jeszcze że jak właśnie zaczynam ostro kręcić kierownicą na parkingu wspomaganie traci swoją moc i mam wrażenie jakby przestawało działać. Jak przestanę kręcić lub zacznę robić to wolniej jakby się polepszało. Boję się że pompa zaczęła się kończyć. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić :?:

peter5on
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: peter5on » 14 cze 2018, 14:32

Panowie skrzypi mi kierownica tylko przy skręcie w prawo, w lewo jest bardzo gładko i cicho, wcześniej miałem ten sam problem ale to rozruszałem i była cisza teraz po dłuższym postoju i nieużywaniu auta znowu trzeszczy, nagrałem filmik może ktoś coś doradzi?

Dźwięk dobiega z wnętrza auta jakby zaraz za obudową pod zegarami. Rozerbrać plastiki? Przesmarować?

Iromax
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Iromax » 03 maja 2020, 19:19

Odkopię temat ponieważ szukałem odpowiedzi i nie było nigdzie jasnej odpowiedzi ( chyba, że źle szukałem)
U mnie sprawa piszczącej kierownicy występuje od momentu zakupu auta.
Skrzypienie (takie chrobotanie jak na filmiku powyżej) także było ale to była wina maglownicy. Maglownica zrobiona i już tego nie ma.
Pozostało denerwujące skrzypienie. Dochodzi ewidentnie ze środka i wydawać by się mogło, że z okolicy samego kmoła kierownicy. Gdzieś na necie przeczytałem (chyba forum A4) że, może to pochodzić z okolic "krzyżaka" drążka kolumny kierownicy. Konkretnie w miejscu przejścia przez gródź. Sprawdziłem porobiłem małe doświadczenia - i faktycznie te denerwujące popiskiwanie pochodzi z stamtąd - wygląda jak łożysko z tworzywa
Traktuje to na dzień dzisiejszy smarem teflonowym i jest lepiej. Teoretycznie powinienem wymienić i tak zrobię ale jeszcze nie dziś. Przeczytałem gdzieś, że jest także pewna sekwencja skręcania "krzyżaka" i, że ma to znaczący wpływ na jakość pracy kolumny.
Czy tak faktycznie jest?

machul333
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: machul333 » 03 maja 2020, 21:17

wyjmij krzyżak , wyczyść i nasmaruj go od nowa . Jak będziesz miał go w rękach luzem dopiero można zobaczyć jak to się potrafi zapiec i cieżko się obraca

Iromax
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Iromax » 05 cze 2020, 19:07

Dzięki za odpowiedź
Ostatecznie powodem "skrzypienia", "pisków" był krzyżak. Potraktowany sprayem silikonowym i jest cisza.
Dopiero po zdjęciu półki pod kierownica można było dokładnie zlokalizować źródło irytujących pisków.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl