[D2 FL ALL ] Skrzypienie kierownicy
- TheDaro3333
- Forum Audi A8
[D2 FL ALL ] Skrzypienie kierownicy
Witam, przedstawię objawy mojego problemu, otóż gdy jadę poza miastem gdy nie używa się zbytnio kierownicy w dużych zakresach skrętu wszystko jest ok, problem zaczyna sie w czasie jazdy po np. mieście gdy olej się bardziej zagrzeje zaczyna skrzypieć (tak jakby pocierać na sucho metalem o gumę) w okolicach maglownicy. Na pewno nie pasek i nie pompa. Podkreślam że nie ma żadnych objawów w pracy maglownicy chodzi płynnie i lekko, tylko to skrzypienie wkur...
Wymieniłem już olej na FEBI zielony, przewód powrotny do zbiorniczka oleju się pocił więc też go wymieniłem, wyczyściłem filtr, nowe końcówki drążków i dalej piszczy.
Wymieniłem już olej na FEBI zielony, przewód powrotny do zbiorniczka oleju się pocił więc też go wymieniłem, wyczyściłem filtr, nowe końcówki drążków i dalej piszczy.
- TheDaro3333
- Forum Audi A8
I po tych 30tyś. wymieniłeś profilaktycznie czy padła całkowicie w czasie jazdy...krystek pisze:mialem w poprzedniej a8 taki problem.maglownica do wymiany.mozna tak jezdzic ja zrobilem 30tys.
Od jednego znajomego usłyszałem żeby wyciągnąć strzykawką ok. 250ml płynu i w to miejsce dolać jakiegoś innego mineralnego oleju silnikowego lub nawet motodoktora, a celem takiej operacji jest zapobiegnięcie rozrzadzenia się płynu po wzroście jego temperatury...bo piszczenie pochodzi z uszczelnień wewnętrznych no i ja tak myśle skoro i tak magiel do wymiany to co mi szkodzi tylko co na to pompa wspomagania?
Proszę o jakieś opinie powyższego tekstu...
- TheDaro3333
- Forum Audi A8
To jak byś coś wyczaił to koniecznie daj znać co to...DoRuS pisze:i ja mam chyba to samo... szczegolnie przy parkowaniu gdzie musze duzo krecic... dokladnie tro samo skrzypienie guma o metal.. i mi sie wydaje ze dochodzi to z kolumny gdzies... tez mnie to wkur.... bede musial chyba rozebrac kolumnie i sprawdzic gdziore to skrzypie...
- TheDaro3333
- Forum Audi A8
No to u mnie podobnie jakieś 3 tygodnie temu jak kręciłem na ciasnym parkingu i miałem wyłączone radio usłyszałem takie ciche piszczenie (guma-metal) tylko że w ten weekend doszło jeszcze to że zaczęło mi pukać jak ruszam szybko prawo-lewo na wyprostowanych kołach czyli luz na maglu. Śruba do redukcji luzu jest ale jak się do niej dostać :?: :?: :?:
Do tego wszystkiego stwierdziłem jeszcze że jak właśnie zaczynam ostro kręcić kierownicą na parkingu wspomaganie traci swoją moc i mam wrażenie jakby przestawało działać. Jak przestanę kręcić lub zacznę robić to wolniej jakby się polepszało. Boję się że pompa zaczęła się kończyć. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić :?:
Do tego wszystkiego stwierdziłem jeszcze że jak właśnie zaczynam ostro kręcić kierownicą na parkingu wspomaganie traci swoją moc i mam wrażenie jakby przestawało działać. Jak przestanę kręcić lub zacznę robić to wolniej jakby się polepszało. Boję się że pompa zaczęła się kończyć. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić :?:
Panowie skrzypi mi kierownica tylko przy skręcie w prawo, w lewo jest bardzo gładko i cicho, wcześniej miałem ten sam problem ale to rozruszałem i była cisza teraz po dłuższym postoju i nieużywaniu auta znowu trzeszczy, nagrałem filmik może ktoś coś doradzi?
Dźwięk dobiega z wnętrza auta jakby zaraz za obudową pod zegarami. Rozerbrać plastiki? Przesmarować?
Dźwięk dobiega z wnętrza auta jakby zaraz za obudową pod zegarami. Rozerbrać plastiki? Przesmarować?
Odkopię temat ponieważ szukałem odpowiedzi i nie było nigdzie jasnej odpowiedzi ( chyba, że źle szukałem)
U mnie sprawa piszczącej kierownicy występuje od momentu zakupu auta.
Skrzypienie (takie chrobotanie jak na filmiku powyżej) także było ale to była wina maglownicy. Maglownica zrobiona i już tego nie ma.
Pozostało denerwujące skrzypienie. Dochodzi ewidentnie ze środka i wydawać by się mogło, że z okolicy samego kmoła kierownicy. Gdzieś na necie przeczytałem (chyba forum A4) że, może to pochodzić z okolic "krzyżaka" drążka kolumny kierownicy. Konkretnie w miejscu przejścia przez gródź. Sprawdziłem porobiłem małe doświadczenia - i faktycznie te denerwujące popiskiwanie pochodzi z stamtąd - wygląda jak łożysko z tworzywa
Traktuje to na dzień dzisiejszy smarem teflonowym i jest lepiej. Teoretycznie powinienem wymienić i tak zrobię ale jeszcze nie dziś. Przeczytałem gdzieś, że jest także pewna sekwencja skręcania "krzyżaka" i, że ma to znaczący wpływ na jakość pracy kolumny.
Czy tak faktycznie jest?
U mnie sprawa piszczącej kierownicy występuje od momentu zakupu auta.
Skrzypienie (takie chrobotanie jak na filmiku powyżej) także było ale to była wina maglownicy. Maglownica zrobiona i już tego nie ma.
Pozostało denerwujące skrzypienie. Dochodzi ewidentnie ze środka i wydawać by się mogło, że z okolicy samego kmoła kierownicy. Gdzieś na necie przeczytałem (chyba forum A4) że, może to pochodzić z okolic "krzyżaka" drążka kolumny kierownicy. Konkretnie w miejscu przejścia przez gródź. Sprawdziłem porobiłem małe doświadczenia - i faktycznie te denerwujące popiskiwanie pochodzi z stamtąd - wygląda jak łożysko z tworzywa
Traktuje to na dzień dzisiejszy smarem teflonowym i jest lepiej. Teoretycznie powinienem wymienić i tak zrobię ale jeszcze nie dziś. Przeczytałem gdzieś, że jest także pewna sekwencja skręcania "krzyżaka" i, że ma to znaczący wpływ na jakość pracy kolumny.
Czy tak faktycznie jest?