Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

[D2] Naprawa pompki spryskiwacza

Zrobiłeś coś w swoim Audi A8 ? Masz do tego fotostory i opis ? Pochwal się innym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Przemek

[D2] Naprawa pompki spryskiwacza

Post autor: Pepek » 28 cze 2020, 16:52

Pompka nie reagowała na podawane napięcie. Zazwyczaj takie elementy się wymienia, no ale co szkodzi spróbować naprawić :)
Żeby się do niej dostać trzeba wymontować prawą listwę podreflektorową i reflektor. Sama pompka jest umieszczona w zbiorniku na wcisk. Rozbiórka jest w miarę łatwa. Trzeba uważać jedynie by nie połamać zatrzasków. Gdy już dostaniemy się do silnika przed nami najtrudniejsza część operacji, trzeba rozgiąć dwa zagniecione mocowania z czego jedno jest pod płytką drukowaną. Tu uwaga, bo operujemy w okolicy szklanego kontaktronu. W moim wypadku silnik miał zablokowany wirnik w łożysku obudowy. Po wymyciu wszystkiego składamy całość. Warto sobie zapewnić pomoc drugiej osoby podczas ponownego zaklepywania obudowy silnika ze szczotkotrzymaczem.
https://images92.fotosik.pl/389/26033df722d50394.jpg
https://images92.fotosik.pl/389/528f06c1c1bb5d98.jpg
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
karol208
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D2
Rocznik: 1994
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Karol

Post autor: karol208 » 01 lip 2020, 14:37

Super też lubię coś naprawić . Ale ze względu że nowa pompka kosztuje chyba 25zł w zamienniku to szkoda czasu. Ja kupiłem i już śmiga parę lat.

VAGowner
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VAGowner » 02 lip 2020, 21:05

Pepek pisze: Rozbiórka jest w miarę łatwa.
Oryginalna lub podobnej jakości zamiennik tak. Najtańsze podróbki raczej nierozbieralne.
Tak u mnie wyglądał zapieczony Topran po 2 latach eksploatacji
Obrazek
karol208 pisze:Ale ze względu że nowa pompka kosztuje chyba 25zł w zamienniku to szkoda czasu.
Gdzie tak tanio? Za Toprana w 2016 roku dałem 33 złote. Za Meyle dwa lata później zapłaciłem 46 zł - obydwa zakupy w sklepie motoryzacyjnym.

machul333
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: machul333 » 03 lip 2020, 11:26

A ja jestem za tym żeby takie rzeczy reanimować , jak widać na zdjęciu szczotki i komutator jak nowe to do końca życia samochodu będzie działać. fajnie że da się to rozebrać umie pływak się zawiesza to już wiem że można ją naprawić <chura>

peter5on
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: peter5on » 03 lip 2020, 22:02

Panie a ja mam pytanie, bo mi po zimie pływak staną i jak spadnie poziom to nie informuje o braku płynu do spryskiwaczy. Co może być przyczyną zaciął się? Jak ten pływak wygląda? Ten biały plasticzek zaznaczony po lewej na zdjęciu?

A druga sprawa to podczepię się czy rozbierał ktoś spryskiwacz lamp w polifcie bo mi cieknie z tłoka. Chodzi mi o to czy ten element można wyciągnąć do góry szarpiąc czy trzeba demontować kompletnie obudowę bo ona ponoć ciężko rozbieralna jest i zazwyczaj pęka na kołnierzu. Cieknie mi zapewne z tego oringa jak mam powyżej chyba połowy w zbiorniku.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Przemek

Post autor: Pepek » 04 lip 2020, 09:19

Tak, to ten biały plastik, Na końcu tej tyczki jest magnes, który uruchamia kontaktron na płytce drukowanej. Nie wiem co by się musiało stać żeby się zablokował w obudowie. Chyba jedynie dziura, ale to też raczej niemożliwe patrząc jak on jest wykonany. Prędzej stawiałbym na coś z kontaktronem. Najprościej wyjąć pompkę i obrócić ją góra-dół, bo wtedy słychać grzechotanie pływaka.
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

VAGowner
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VAGowner » 05 lip 2020, 22:53

peter5on pisze:Co może być przyczyną zaciął się? Jak ten pływak wygląda? Ten biały plasticzek zaznaczony po lewej na zdjęciu?
Nie mam fotki jak wyglądał oryginał, ale u mnie Topran też się zaciął - po rozbiórce było wiadomo dlaczego - korozja
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl