części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 96 4.2PB/LPG ] Problem z odpaleniem, nierówna praca

Koras
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 96 4.2PB/LPG ] Problem z odpaleniem, nierówna praca

Post autor: Koras » 21 sty 2011, 10:54

Witam.
Mam problem z odpaleniem auta. jak palę moja niunie po nocy to przy pierwszym podejsciu kręcę,kręcę i nic, wystarczy że wyłączę zapłon na 2-3 sek. i za drugim razem odpala momentalnie. No i tu znowu pojawia się problem. Po chwili silnik zaczyna pracować nierówno, jakby nie chodził na wszystkie cylindry. Dzieje się tak jakieś 2 -3 min i wszystko wraca do normy,silnik pracuje normalnie tak jak powinien. Tak samo jest na ciepłym silniku(podjeżdżam pod dom,gaszę auto na 5 min. chce odpalić i klapa, za drugim razem jest ok)Dodam,że przy ciepłym silniku po odpaleniu motor pracuje wzorowo, Ta nierówna praca występuje tylko przy zimnym silniku.Wymieniłem cewki,świece,paliwa w zbiorniku mam ponad połowę. Vag nic nie pokazuje.Czy to wina pompy paliwa????

Koras, inny Moderator już Ciebie prosił o poprawienie tytułu...
nie trzeba dużego internetowego doświadczenia ani miesięcy spędzonych na forum aby nawet bez wczytywania się w regulamin zauważyć, że tzw. tagi w nazwach tematów mają swoją prawidłowość.

Zaglądałeś tutaj lecz nic nie poprawiłeś więc...
tytuł Twojego wątku poprawiłem Ja i mam nadzieję, że następne które założysz będą nazwane już poprawnie czyli z użyciem odpowiednich tagów i zgodnie z regulaminem (
http://www.a8team.pl/topics12/2943.htm ) bo kasowanie cudzych postów albo wyrzucanie cudzych tematów do śmietnika jakoś nie sprawia mi przyjemności.

Pozdrawiam, FOSS.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Koras, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 21 sty 2011, 10:59

Kolego Koras, a to dzieje się po przełączeniu na gaz czy na benzynie masz taki objaw ?? najprawdopodobniej albo pompa paliwa , albo może masz coś z wtryskami gazu .

Koras
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Koras » 21 sty 2011, 11:03

auto odpalam zawsze na benzynie. taka mam instalacje lpg, więc dzieje się to na benzynie
Ostatnio zmieniony 21 sty 2011, 11:11 przez Koras, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 21 sty 2011, 11:10

no tak , ale taki objaw masz po przełączeniu z paliwa na gaz , czy na paliwie się tak tobie dzieje ???

Koras
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Koras » 21 sty 2011, 11:17

Na benzynie tak się dzieje po odpaleniu przez ok 2- 3 min i póżniej jest ok.Dalej chodzi na benzynie bez zarzutów i jak przełączy się na lpg też jest oki.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 21 sty 2011, 11:25

to może faktycznie przyczyna leży po stronie pompy paliwa , ale nie rób nic pochobnie , może któryś z kolegów też ma , albo miał taki objaw , albo może będzie wiedział jaka to jest przyczyna , bo mi tak się zachowuje po przejściu z paliwa na gaz , wiem że mam zapchane wtryski 7-8 i muszę podjechać je wymienić (na gwarancji )
Ale u mnie taki objaw przechodzi po około 10-15 sek .

Koras
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Koras » 21 sty 2011, 11:36

Mam problem tylko z odpalaniem i nie ma różnicy czy silnik jest zimny czy ciepły. nie chce zaskoczyć za pierwszym razem, wyłącze zapłon i zakrecę drugi raz pali momentalnie, tylko że na zimnym dochodzi jeszcze ta nierówna praca przez jakieś 2-3 min.Silnik zimny czy ciepły rozruch jest zawsze na benzynie.

Banita

Post autor: Banita » 21 sty 2011, 11:53

Na początek
<table align="center" width="350" cellpadding="8" border="1" bgcolor="239DFA"><tr><span class="postbody"><td align="center" style="font-size: 11; color: #000000; font-family: Tahoma, Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><b>Popraw proszę tytuł tego wątku
Sprawdź ciśnienie paliwa. Może pompa nie domaga albo regulator ciśnienia paliwa.

tomekccc
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: tomekccc » 21 sty 2011, 13:43

Kolego ja problem mam podobny, niby wskaźnik paliwa pokazuje tylko trochę poniżej połowy ale silnik niechętnie zapala i nierówno pracuje na benzynie. Na gazie jest ok. Wystarczy, że doleję benzyny i już jest igła dopóki poziom paliwa nie opadnie. Nie wiem czy wskaźnik jest popsuty czy nie pompuje mi z drugiego zbiornika. Jak się ociepli to sprawdzę, już raz to rozbierałem i było lepiej schodziłem z benzyną aż do rezerwy.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 21 sty 2011, 13:50

Przyczyna ????
Źle zamontowana pompa paliwa :lol:

tomekccc
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: tomekccc » 21 sty 2011, 14:05

Czyli nie zasysa z drugiego zbiornika? Ale przez pół roku było ok. Chyba, że tam się coś może przestawić. Przy montażu trudno trafić pompą we właściwe miejsce.

Awatar użytkownika
PitBullRedNos
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: PitBullRedNos » 21 sty 2011, 14:07

Ja miałem w innym aucie taki problem i była to pompa paliwa... jak zimny to trzeba było dwa razy kręcić i przerywał zanim popchnęła paliwo do wtrysków, bo zanim silnik ostygł paliwo po prostu się cofało ponieważ nie trzymała... A jak silnik był ciepły (paliwo nie zdążyło się cofnąć) to wystarczyło tylko dwa razy zakręcić i chodziło wszystko jak trzeba...

tomekccc
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: tomekccc » 21 sty 2011, 14:14

U mnie zimny czy ciepły pali igła póki paliwo nie opadnie w zbiorniku.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 21 sty 2011, 14:33

Przy montażu trudno trafić pompą we właściwe miejsce.
Dokładnie tak .
A wiesz jak masz pompę zamontowaną ???

Koras
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Koras » 21 sty 2011, 16:24

No niestety nie wiem ale jak znajdę czas w weekend to postaram się pojechać i sprawdzić. Zastanawia mnie tylko czy to paliwo może tak szybko zejść do zbiornika. Jeżdżę, slinik rozgrzany,gaszę go na 2 min i już znowu za pierwszym razem nie odpali.Czasami mam tej niuni dość :/

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl