[D3 03 4.2MPI ] Syrena alarmu
Więc Twoja syrenka już umarła - baterie ( akumulatorki ) znajdujące się w środku już pewnie się rozlały i dlatego po zamknięciu auta i po uzbrojeniu się alarmu powodują zwarcie i wzbudzają alarm - a że syrenka jest na zwarciu elektrycznym i nie ma zasilania to nie piszczy ( sygnały świetlne działają ale dźwięku nie ma ).
-
- Forum Audi A8
... no cóż - w temacie już duużo jest wyjaśnione ale Panowie - kto mi powie tak naprawdę który bezpiecznik odpowiada za zabezpieczenie tej syrenki ? Z tego co wiem to ona ma stałe zasilanie ( + i - ) i sterowanie ze sterownika komfortu J393. Nie chodzi mi o baterie w środku - mi chodzi o bezpiecznik który tą syrenkę zabezpiecza. Czy ktoś wie gdzie go szukać ?
niestety jedyny bezpiecznik który jest "przed" syrenką to S133 150A czyli
głowny boss który odpowiada praktycznie za całość systemów elektrycznych w aucie
ale zawsze można próbować wstawić swój gdzieś na podszybiu... przewodzik cienki
więc 5-10A spokojnie wystarczy
głowny boss który odpowiada praktycznie za całość systemów elektrycznych w aucie
ale zawsze można próbować wstawić swój gdzieś na podszybiu... przewodzik cienki
więc 5-10A spokojnie wystarczy
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020
wyPAD 2020
dzięki Macieju - przeszukałem i przestudiowałem dostępne schematy elektryczne i rzeczywiście nie znalazłem takiego bezpiecznika. A poszukiwałem lub poszukuję go dlatego że moja centralka nie ma zasilania - oczywiście są trzy przewody ( brązowy,
czerwonoszary i czarnoczerwony ) ale na żadnym nie ma zasilania - no brązowy to masa ale na pozostałych dwóch cisza... i teraz myślę czy mogę zasilić tą centralę pomijając oryginalne zasilanie - bo przecież nie wiem skąd to zasilanie przychodzi. Myślę że w moim przypadku to właśnie brak zasilania i co za tym idzie nie ład owanie znajdujących się w środku akumulatorków jest powodem niedziałania tej centralki 8L0951605A.
czerwonoszary i czarnoczerwony ) ale na żadnym nie ma zasilania - no brązowy to masa ale na pozostałych dwóch cisza... i teraz myślę czy mogę zasilić tą centralę pomijając oryginalne zasilanie - bo przecież nie wiem skąd to zasilanie przychodzi. Myślę że w moim przypadku to właśnie brak zasilania i co za tym idzie nie ład owanie znajdujących się w środku akumulatorków jest powodem niedziałania tej centralki 8L0951605A.
czerwonoszary to wzbudzenie
na drugi mozesz podać zasilanie stałe praktycznie skądkolwiek, jak widać po przekroju
kabelka syrenka nie pobiera dużego prądu (tyle co do ładowania wewn akku) ale oczywiscie
zabezpiecz się dodatkowym bezpiecznikiem
na drugi mozesz podać zasilanie stałe praktycznie skądkolwiek, jak widać po przekroju
kabelka syrenka nie pobiera dużego prądu (tyle co do ładowania wewn akku) ale oczywiscie
zabezpiecz się dodatkowym bezpiecznikiem
wyPAD 2020
wyPAD 2020
...czyli czerwonoszary to sygnał ze sterownika komfortu. Moja centralka umarła i niestety tak jak wielu kolegom baterie rozlały się na płytkę niszcząc ją. Kupiłem za 19zł centralkę z 2012r. bodajże z Seata Exeo o tych samych numerach. W środku super - zero jakiejkolwiek korozji - wymieniłem profilaktycznie akumulatorki i jest gotowa do założenia. Ale też profilaktycznie sprawdziłem to zasilanie i tak jak pisałem wcześniej zasilania brak - i być może to też w pewnym stopniu przyczyniło się do uśmiercenia starej centralki
... niechciałbym źle doradzić Kilkukrotnie spotkałem w a8 d3
zamontowaną syrenkę starego lub nowego typu - u mnie ta nowego typu działała - dopóki się nie zepsuła Etka w opisie alarmu fabrycznego podaje numer syrenki 8L0951605A i jest to syrenka z kostką do przodu. Kupno syrenki używanej to 50/50 - raczej wszystkie mają z 10lat i czy zadziałają .... - obawiam się że często będzie
zamontowaną syrenkę starego lub nowego typu - u mnie ta nowego typu działała - dopóki się nie zepsuła Etka w opisie alarmu fabrycznego podaje numer syrenki 8L0951605A i jest to syrenka z kostką do przodu. Kupno syrenki używanej to 50/50 - raczej wszystkie mają z 10lat i czy zadziałają .... - obawiam się że często będzie
ja wiem ale widze że mozna dostać na A stosunkowo świeże ale wszystkie mają
kostki do przodu... jak podpasuje jak rozumiem to ja nie mam nic naprzeciwko
na pewno będzie lepsza niż moja obecna...
jakie akku siedzą w środku?
18650?
zgrzewane? jak tak to jak sobie poradziłeś?
kostki do przodu... jak podpasuje jak rozumiem to ja nie mam nic naprzeciwko
na pewno będzie lepsza niż moja obecna...
jakie akku siedzą w środku?
18650?
zgrzewane? jak tak to jak sobie poradziłeś?
wyPAD 2020
wyPAD 2020