[S8 D2 FL] Spalanie... Jakie jest Wasze ?
Witam
Przyłączam się do tematu. Moje 4.2 w LPG na trasie WARSZAWA-AUSTRIA przy prędkościach 100-140 wychodziło między 11-13 l/100. W naszej kochanej Polsce wyniki mam takie same ale prędkości mniejsze 90-120. Parę razy miałem same miasto to wyszło mi 18-20 l/100. Teraz w sezonie zimowym średnio pół na pół miasto-trasa wychodzi mi 17-20 l/100, więc można żyć. Pozdrawiam Wszystkich.
Przyłączam się do tematu. Moje 4.2 w LPG na trasie WARSZAWA-AUSTRIA przy prędkościach 100-140 wychodziło między 11-13 l/100. W naszej kochanej Polsce wyniki mam takie same ale prędkości mniejsze 90-120. Parę razy miałem same miasto to wyszło mi 18-20 l/100. Teraz w sezonie zimowym średnio pół na pół miasto-trasa wychodzi mi 17-20 l/100, więc można żyć. Pozdrawiam Wszystkich.
"Nigdy do niczego się nie przyznawaj, złapią cię pijanego w samochodzie, to mów, że nie piłeś, znajdą ci dolary w kieszeni, to mów, że to pożyczone spodnie, a jak cię złapią na kradzieży za rękę, to mów, że to nie twoja ręka. Nigdy się nie przyznawaj"
nie patrząc na wskazania z komputera które były trochę jak mi sie zdawało za wysokie zalałem po sam korek , przejechałem 104 km po samym mieście i do baku weszło 28.6 litra benzyny, na kompie wyświetla mi ze spaliła 26 l czyli podobnie, biorąc poprawkę na dystrybutor który pewnie nie leje tyle benzyny ile pokazuje można powiedzieć ze komputer pokazuje dosyć dokładnie, teraz zrobie test na 200km-ów zobaczymy co wyjdzie, jakis większych różnic nie spodziewam się ale będzie wiadomo jak to pali zimową porą może komuś sie przydać na przyszłość.
przy tankowaniu PB lub ON nie dolewać po odbiciu pistoletu - wtedy nalewamy mniej niż pokazuje, na dystrybutorach jest malutkim druczkiem napis ze minimalna ilość odmierzonego paliwa to 2 litry, jeśli pykamy po 0,3 czy 0,5 litra to w rzeczywistości lejemy połowę albo mniej tego więc gdy po odbiciu dolewamy i wydaje się wg wskazań że wlaliśmy 5 litrów w rzeczywistości wlewamy max połowę tego ! Nieznajomość zasad działania tego szkodzi to tak jak z prawem nieznajomość ...
nie wiem gdzie colln, tankuje ale ile razy lałem do karnistra paliwo to zawsze pokazywało na dystrybutorze 5 litrów i na miarce karnistra też było 5 L . Wnioskując
z twojego postu to powinienem mieć w Bańce 2,5L :?: :-/
z twojego postu to powinienem mieć w Bańce 2,5L :?: :-/
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
zabralem auto do Hiszpanii w minionym tygodniu,.. na odcinku ok 3200 km komp pokazal srednia 10.5 L/100 .. w Niemczech troche zaszalalem, ale za to we Francji przepisowe 130, bo zabojady dosc skutecznie molestuja kierowcow radarami na autostradzie i nie ma zmiluj ,. navi piszczy co kilka kilometrow informujac, ze radary to chleb powszedni,.. samochod idealny na dalekie trasy,.. spalanie w pelni zadawalajace , no moze po za jazda typowo miejska bo tu juz robi sie mniej przyjemnie,.. ale nie ma tragedii :-D :-D ,, cena paliwa w Hiszpanii jest nieco nizsza niz w PL ale na Gibralatar mam ok 15 km a tam cenowe Eldorado :-) :-) ... cos ok 90 eurocentow wiec wpadne raz w tygodniu po fajeczki w cenie 1,5 Eur za paczke, tankowanko na full i naprzod :-P :-P
przykład:mdamian pisze:nie wiem gdzie colln, tankuje
Marcedes (jeden z moich poprzednich ulubiony) pojemność zbiornika 70 litrów
W Italii po zapaleniu rezerwy podjeżdżam na stację tankuję 62-63 litry (ile razy bym tego nie robił) jak kiedyś przeciągnąłem to weszło 66 z tego wniosek że rezerwa to ok 7 litrów + coś tam rura wlewowa
Stacja Orlen w Piotrkowie, zapala się rezerwa, podjeżdżam pod dystrybutor tankuje 65 litrów, robię dolewki w ten sposób zatankowałem prawie 78 litrów :shock: (do auta z 70 litrowym zbiornikiem) a miałem przecież jeszcze z 7 litrów w baku. Zgłosiłem to obsłudze. Pan uprzejmie zapytał ile razy dolewałem paliwo - kilkanaście mówię - a on, że jak nie umiem tankować to zawsze mogłem poprosić obsługę :-> Napisałem reklamację - odpisali. W niej: dystrybutor ma homologację wiec się nie myli, Pana zbiornik nie ma więc może Pan mieć inną pojemność niż się Pan spodziewa...
Po powrocie do Italii znów tankuje "tylko" 62-63 litry a dolewki nic nie dają :-D
Czyli z tego wniosek taki że nie można wierzyć dystrybutorom u nas w kraju .
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Ps:
colln,
ja tez dolewam do pelna taka metoda, jaka opisales na PKN Orlen Piotrkow. bylem na dobrych kilkunastu stacjach w Polsce (tankowalem takze na zagranicznych w Austrii i Wloszech) i zawsze wchodzi mi tyle samo.
jesli dystrybutory sa "rozlegulowane", to powinny byc rozne odchylenia. u mnie zawsze jest tak samo.
ja tez dolewam do pelna taka metoda, jaka opisales na PKN Orlen Piotrkow. bylem na dobrych kilkunastu stacjach w Polsce (tankowalem takze na zagranicznych w Austrii i Wloszech) i zawsze wchodzi mi tyle samo.
jesli dystrybutory sa "rozlegulowane", to powinny byc rozne odchylenia. u mnie zawsze jest tak samo.
mi do 5 litrowego kanistra nie raz wchodziło po 6.5- 7 litrów :-/ , to żadna nowość, trzeba uważać gdzie się leje benzynę mam kilka takich w mieście stacji które omijam szerokim łukiem, tak z ciekawości jak będę mieć chwilę czasu to polatam po stacjach zobaczę jak teraz jest czy na plus czy na minus .
- PitBullRedNos
- Forum Audi A8
Moja maszyna jak na silnik 4.2 pali normalnie (tak mi się przynajmniej wydaje):)
LPG w planach ale na razie śmigam na PB i na trasie na zachód polski czyli lecę cały czas A4 do Zgorzelca czyli od Zabrza i tankowania do pełna robię jakieś 315km i tam również zatankowałem raz do pełna i weszło 26L... :shock: raz mi się udało tak nisko zejść ale jechałem jak dupa nie przekraczając 120/130km/h bo ruch jak cholera... a normalnie na trasie pali od 11 do 13L PB... Po mieście jak nie ma śniegu/lodu pali mi jakieś 18 max 20L a gdy zima dokucza spalanie podskoczyło do 23... :roll:
[ Dodano: 2011-01-21, 14:38 ]
:evil: ale wyciągnąłem pistolet z wlewu do baku i dalej tankowałem na podjazd i od razu dzwoniłem do obsługi klienta zgłaszając to zdarzenie które nagrało się na kamery i oddali na drugi dzień siano... :mrgreen:
LPG w planach ale na razie śmigam na PB i na trasie na zachód polski czyli lecę cały czas A4 do Zgorzelca czyli od Zabrza i tankowania do pełna robię jakieś 315km i tam również zatankowałem raz do pełna i weszło 26L... :shock: raz mi się udało tak nisko zejść ale jechałem jak dupa nie przekraczając 120/130km/h bo ruch jak cholera... a normalnie na trasie pali od 11 do 13L PB... Po mieście jak nie ma śniegu/lodu pali mi jakieś 18 max 20L a gdy zima dokucza spalanie podskoczyło do 23... :roll:
[ Dodano: 2011-01-21, 14:38 ]
A że trzeba uważać na stacjach to fakt... :-x raz tankuje sobie na samoobsługowej stacji Neste a tu dupa na wyświetlaczu dystrybutora kasa i litry lecą a paliwo nie... :shock:kojot1 pisze:mi do 5 litrowego kanistra nie raz wchodziło po 6.5- 7 litrów
:evil: ale wyciągnąłem pistolet z wlewu do baku i dalej tankowałem na podjazd i od razu dzwoniłem do obsługi klienta zgłaszając to zdarzenie które nagrało się na kamery i oddali na drugi dzień siano... :mrgreen:
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8
Nie o trasy chodzi tylko o miasto w te mrozu
Mi jakos 28 - Miasto Poznan - duzy ruch...
Wymienilem swiecie - filtry i test
1. Zalany do pelna przejachane 98,6 km - tankowanie 25l
2. Zalany do pelna przejechane 96,6 - tankowanie 25l
3. Zalany do pelna przejachane 99,1 (trasa 40km - miasto 60km) spalanie 19,5
oczywiscie benzyna
Zobaczymy jak sie ociepli
Mi jakos 28 - Miasto Poznan - duzy ruch...
Wymienilem swiecie - filtry i test
1. Zalany do pelna przejachane 98,6 km - tankowanie 25l
2. Zalany do pelna przejechane 96,6 - tankowanie 25l
3. Zalany do pelna przejachane 99,1 (trasa 40km - miasto 60km) spalanie 19,5
oczywiscie benzyna
Zobaczymy jak sie ociepli
moja A8 4.2 tylko na PB98 - przed zimą wyzerowałem kompa i teraz pokazuje 14.8 , potwierdza się to przy tankowaniu tak z błędem 0,2 litra
jazda po mieście jakieś 70% i reszta jazda podmiejska - choc trzeba przyznać że małżonka lubi spoglądać we wsteczne lusterko na pojazdy zostające w tyle ;-) to zużycie zadowalające
[ Dodano: 2011-03-01, 16:52 ]
JuniorPoznań - coś dużo Ci pije ta esa , chyba coś w niej siedzi ?
jazda po mieście jakieś 70% i reszta jazda podmiejska - choc trzeba przyznać że małżonka lubi spoglądać we wsteczne lusterko na pojazdy zostające w tyle ;-) to zużycie zadowalające
[ Dodano: 2011-03-01, 16:52 ]
JuniorPoznań - coś dużo Ci pije ta esa , chyba coś w niej siedzi ?