[D3 03 4.2MPI/LPG ] Syf w zbiorniczku wyrównawczym płynu c
[D3 03 4.2MPI/LPG ] Syf w zbiorniczku wyrównawczym płynu c
Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem. Otóż mam brud w płynie chłodzącym mianowicie jest to jakiś czarny osad, nie wykluczam, że coś tłustego. Osadza się na ściankach zbiorniczka w środku. Przepłukałem cały układ, zalałem nowym płynem, wymieniłem też zbiorniczek na nowy. Po jakimś czasie to samo ale już w dużo mniejszej ilości (podejrzewam, że poprzednim razem długo się zbierało). I pytanie następujące gdzie szukać przyczyny. UPG? Chłodniczka oleju? Dodam, że chyba na ciepłym silniku tylko potrafi się tam dostać ten olej.
Od jakiegoś czasu mam problem. Otóż mam brud w płynie chłodzącym mianowicie jest to jakiś czarny osad, nie wykluczam, że coś tłustego. Osadza się na ściankach zbiorniczka w środku. Przepłukałem cały układ, zalałem nowym płynem, wymieniłem też zbiorniczek na nowy. Po jakimś czasie to samo ale już w dużo mniejszej ilości (podejrzewam, że poprzednim razem długo się zbierało). I pytanie następujące gdzie szukać przyczyny. UPG? Chłodniczka oleju? Dodam, że chyba na ciepłym silniku tylko potrafi się tam dostać ten olej.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez matt_catt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A8
Oprócz tej delikatnej obecnosci oleju w zbiorniczku jakieś objawy jeszcze Ci dawał? U mnie poza Tym nic kompletnie się nie dzieje. Od początku stawiam na chłodniczke, ale troche mnie zmartwiłeśmarcin1983 pisze:W wakacje mialelem podobnie tylko ze Abz. Zrobiłem chlodniczke oleju. Niestety nie pomogło. Dopiero zwalenie głowic i remont przyniosły efekt.
-
- Forum Audi A8
-
- Super Klubowicz
Marcin2013 pisze:Daj fotę
[ Dodano: 2021-10-16, 10:25 ]
Dodam, że to zdjęcie było zrobione w lipcu. To możliwe jeździć tyle z wydmuchaną uszczelką?matt_catt pisze:[url=https://images92.fotosik.pl/546/2495d5a490695e76m.jpg]Obrazek[/URL]Marcin2013 pisze:Daj fotę
Jeżdżę już ok. 40000km z ubywającym płynem chłodzącym, na 90% jest to UPG. Po odpaleniu biały dymek z prawego wydechu ale tylko przez chwilę, majonez na korku od zbiorniczka. Nie robię tego, bo nie mam kiedy odstawić samochodu, podejrzewam że mój mechanik potrzebowałby na to ok. 1-2miesiące co jest wykluczone w moim przypadku. Szybciej będzie mi wymienić cały silnik, a może przy okazji zmienię z 3.7 na 4.2
-
- Super Klubowicz
Po jakim przebiegu tak Ci się zrobiło? Ja mam dosłownie odrobine czarnego osadu na ściankach. I zauważyłem, że płyn z rana jest poniżej minimum a jak się zagrzeje to wraca do stanu. Nie kopci ani nic. Stwierdzam, że to nie jest olej a osad.Marcin2013 pisze:Ja miałem tak:
[url=https://images91.fotosik.pl/546/0be467f37baf9665.jpg]Obrazek[/URL]