[D3 08 4.2TDI ] BVN , Zmiana oleju
[D3 08 4.2TDI ] BVN , Zmiana oleju
Witam serdecznie, po zakupie auta zainteresowałem się wymianą oleju , jeździł na 10w60 valvoline, myślę że ten olej jak przyjdą mrozy to będzie jak galareta, co polecacie ?
Zastanawiałem się nad 5w50 ? czy mam wybrać według normy producenta a zarazem żywotności silnika w warunkach zimowych a zarazem letnich autostradowych . .. proszę o doradzenie sprawdzonych olei .. pozdrawiam
Zastanawiałem się nad 5w50 ? czy mam wybrać według normy producenta a zarazem żywotności silnika w warunkach zimowych a zarazem letnich autostradowych . .. proszę o doradzenie sprawdzonych olei .. pozdrawiam
Z Castrolem sytuacja jest/była tragiczna z powodu nagminnego procederu podrabiania. Możliwe, że z tego też powodu ma tak tragiczne opinie. Zalej jakiś, najlepiej niszowy olej C3 (nikłe prawdopodobieństwo podrabiania) z odpowiednią specyfikacją i w razie czego jakiś wspomagacz (tylko porządny - działają, a nie motodoktor) i powinno być dobrze. 10W60 w takim silniku Oby nie był to powód ukrycia przez poprzedniego właściciela czegoś w silniku, np. grzechoczącego rozrządu, rzadko w tym silniku ale się zdarza. I pamiętaj, najlepszy jest olej świeży i nie wczuwaj się zbytnio w często bezsensowne dyskusje nad wyższością jednego oleju nad drugim.Konrad123 pisze:Byle nie Castrol
Re: BVN , Zmiana oleju
deeper2 pisze:Witam serdecznie, po zakupie auta zainteresowałem się wymianą oleju , jeździł na 10w60 valvoline, myślę że ten olej jak przyjdą mrozy to będzie jak galareta, co polecacie ?
Audi zaleca teraz 0W-30 (nie 5W-30), ktore sa tansze niz np Caastrol 5W-30. Przyklady (olej ten sam tylko opakowanie rozne):
Aidi 0W-30
VW 0W-30
Dżordż pisze:Czy stosujecie u siebie przy wymianie oleju Ceramizer? Nie chodzi mi o poprawę osiągów (jeśli ten środek w ogóle ma wpływ na osiągi) tylko poprawę smarowania. Czy to może zbędny dodatek do oleju? Płukanka LiguiMoly mnie przekonuje, może by tak dodatkowo dołożyć o tego ceramizer, też z LM?
Ja w ub roku jesienia do 4.2 tdi po wym oleju dodalem i czasem slucham rozrzadu przy starcie;) I powiem tak: spalanie czy moc to nie zauwazylem roznicy ale na mocnym mrozie w styczniu/lutym jak mi odpalal to po dzwieku slyszalem, ze naprawde lekko startowal.