części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[S8 D2 01 ] Uszczelnienie silnika od strony łączenia ze sk

Prezes-Artek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[S8 D2 01 ] Uszczelnienie silnika od strony łączenia ze sk

Post autor: Prezes-Artek » 26 cze 2022, 19:52

Panowie/Panie ponieważ miałem wyciek miedzy silnikiem i skrzynią zdemontowałem całe sanki i skrzynie okazało się że puszcza kołnierz uszczelniający (uszczelka nr 31) a myślałem że uszczelniacz wału puszcza.

Teraz najważniejsze czy wymienię tą uszczelkę bez odkręcania górnej miski olejowej?
No i czy wymieniać od razu uszczelniacz wału przy silniku i uszczelniacz od strony skrzyni biegów?
Dzisiaj robota stanęła na zrzuceniu całego zawiasu i skrzyni a teraz nie wiem czy od razu zamawiać uszczelniacze i wymieniać czy miedzy czasie zanim przyjdą części zrzucać górną miskę.

Czy jest jeszcze coś na co powinienem zwrócić uwagę ewentualnie wymienić jak już wszystko rozebrane.

Awatar użytkownika
marekp750
Administrator
Administrator

Post autor: marekp750 » 27 cze 2022, 07:43

31 wymienisz bez ściąania dużej miski olejowej
cała flansza (32) dodatkowo przykręcana jest od dołu dwoma śrubami

Na zdjeciu widać dwa otwory na śruby.

Obrazek

Prezes-Artek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Prezes-Artek » 01 lip 2022, 13:43

Ok dzięki, resztę uszczelnień też wymienię bo za dużo roboty żeby to robić jak by coś puściło oliwę.

[ Dodano: 2022-07-01, 13:43 ]
Dzisiaj dopiero wziąłem się za robotę i mam kolejne pytanie czy serwisówka przewiduje jakieś dodatkowe uszczelnienie czy sama uszczelka?
Pytam bo zdiąłem ten dekiel i ewidentnie coś jest tam nałożone bo jest szare i się łuszczy.
Wyczyścić do gołego i dawać sama uszczelkę czy jest potrzebny dodatkowy uszczelniacz? Nadmienie że na bloku tego nie było i uszczelka trzymała się tak mocno że ciężko było ją usunąć.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl