Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 preFL ALL ] Kalibracja systemu Bosch ParkPilot

Zrobiłeś coś w swoim Audi A8 ? Masz do tego fotostory i opis ? Pochwal się innym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Przemek

[D2 preFL ALL ] Kalibracja systemu Bosch ParkPilot

Post autor: Pepek » 15 mar 2023, 21:44

Ponieważ trafiły mi się ostatnio dwa takie zestawy z lat '90, a znaleźć o nich cokolwiek graniczy z cudem postanowiłem napisać krótką instrukcję.
Opis dotyczy systemu dwu-czujnikowego bez linii diagnostycznej z wyświetlaczem pokazującym odległość w centymetrach/calach.
1. Samochód musi mieć po bokach i z tyłu przynajmniej 2m wolnej przestrzeni i płaską ścianę za sobą.
2. Zwieramy ze sobą przewody niebieskie wychodzące z centralki.
3. Włączamy silnik i bieg wsteczny. Na wyświetlaczu pokazuje się F. Cofamy w kierunku ściany do czasu aż F nie zmieni się w wartość liczbową.
4. Gdy na wyświetlaczu wartość spadnie do 65~50cm lub 25~20" zatrzymujemy samochód, zaciągamy hamulec ręczny i wyłączamy bieg wsteczny.
5. Włączamy ponownie bieg wsteczny i odczekujemy ok. 30 sekund. W tym czasie mamy możliwość wybrać wskazania w centymetrach/calach (wartość zmienia się w pętli). Wyboru dokonujemy w momencie wyświetlania w interesującej nas jednostce i jednoczesnym wyłączeniu biegu wstecznego.
6. Zwalniamy hamulec ręczny i ruszamy do przodu na tyle, by ściana była minimum 2m od tyłu samochodu.
7. Rozłączamy niebieskie przewody przy centralce.
Kalibracja zakończona.
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 16 mar 2023, 18:27

Obrazek
Black Cars Matters

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl