Cześć, przy okazji wymiany obu anten w tylnym zderzaku widziałem wtyczkę wchodzącą do jakiegoś czujnika. Miała 3 przewody niestety zapomniałem zapisać ich kolorów aby potem sprawdzić np w ELSA od czego był ten czujnik.
Czy to czujnik temperatury ? Dajcie znać koledzy co to takiego, niżej zdjęcie, czujnik oznaczony fioletową strzałką.
Edycja:
Dzięki koledze maciu zagadka „czujnika” już rozwiązana, to antena radiowej kontroli zegarka.
[D3 FL ALL ] Czujnik w tylnym zderzaku: radiowa regulacja
[D3 FL ALL ] Czujnik w tylnym zderzaku: radiowa regulacja
Ostatnio zmieniony 21 mar 2023, 08:24 przez psg, łącznie zmieniany 4 razy.
Faktycznie kolega ma rację ta kostka jest dla anteny do radiowej regulacji zegarka czyli "palemki" przy godzinie na lewym zegarze FIS'amaciu pisze:obstawiam 4B0919145B czyli antenkę do radio zegarka
w Etka (zakladka 972-022) jest to słabo pokazane bo na rysunku są tylko czujniki parkowania ale już w opisie jest informacja że ta sama wtyczka na 3 piny jest dla czujnika parkowania (4szt) oraz jest jeszcze jedna kostka jest dla tej anteny radiowej regulacji zegarka.
Dzięki zagadka rozwiązana
[ Dodano: 2023-03-19, 13:08 ]
To zapytam jeszcze o możliwość testowania tych anten np w zderzaku. Czyli w których blokach wartości można zobaczyć czy sterownik 05 widzi kluczyk?
Gdy w sterowniku 05 (kontrola wejscia i dostępu) pojawił się błąd 00181 czyli problem z antenami R136 w zderzaku w blokach wartości vcds przeleciałem wszystkie bloki aż do 254 ale tylko w blokach 6 i 133 znalazłem cokolwiek podobnego jakby do testowania anten chociaż info znad okienka mówi sender a nie anthenna. W pierwszym oknie w grupie 006 gdy np naciskalem na pilocie otwieranie auta to pokazywała się1 na przedostatnim miejscu czyli "central unlocking signal" ale nic więcej, po wymianie anten mogę już normalnie otworzyć bagażnik naciskając na przycisk w klapie bez rozbrajania alarmu ale w oknach grupy 006 lub 133 nic sięnie zmieniło.
chyba do testowania anten jest jakaś inna grupa.