części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D3 08 4.2FSI ] Spawanie kolektora ssącego

Arczi256
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 08 4.2FSI ] Spawanie kolektora ssącego

Post autor: Arczi256 » 13 wrz 2023, 23:40

Cześć

Po stłuczce mam uszkodzony kolektor jak na zdjęciach. Pytanie czy ma ktoś doświadczenie w spawaniu tego elementu. Czy rodzaj, z którego zrobiony jest kolektor nadaje się do spawania?

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 15 wrz 2023, 18:34

pospawasz, pytaniem jest sensowność tego zabiegu, skoro używek na aukcjach pełno. Za darmo (dobrze) też ci nikt tego nie pospawa, bo musisz to porządnie wymyć, odtłuścić, usunąć wszelkie wtrącenia w materiale i dopiero przetapiać. Najwięcej zabawy jest zawsze z przygotowaniem materiału, a każda godzina pracy kosztuje, jeśli nie robisz tego sam ... (choć ja sobie sam już czasem czas liczę i zadaję pytanie czy czegoś nie zlecić firmie).
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Arczi256
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Arczi256 » 17 wrz 2023, 00:17

Używek prawie nie ma bo to jest dolot do BVJ. A jak już jest to ze sprawnymi klapami kosztuje od 3500 do ponad 6000zł. Oczywiście jestem świadomy, że nikt tego za darmo nie będzie rzeźbił, i jestem gotowy odpowiednio zapłacić za dobrą robotę.

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 17 wrz 2023, 23:42

Jeśli wnętrzności masz całe ( w sensie klapy itd) to czemu nie szukasz fragmentu obudowy albo nie kupisz kolektora z uszkodzonymi klapami i nie przełożysz tylko obudowy? Na otomoto cały kolektor do BVJ z usuniętymi klapami w ciągu 15 sekund za 600zł znalazłem. Kupujesz to, przekładasz co trzeba i masz po temacie a przy okazji nie będzie śladu po usterce.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Arczi256
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Arczi256 » 18 wrz 2023, 10:00

Zrobię tak jak mówisz, w sumie nie ma sensu bawić się klejenie. A i tak potrzebuje jeszcze te nastawniki klap. Więc za 600zł kupiłem kolektor w zestawie z silniczkami. Później tylko przełożę górną część od swojego i będzie git.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl