Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

Audi A8 D2 (4D) - adaptacja - kodowanie modułu ABS-ESP

KluzikW
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: A8 D2
Rocznik: 2001
Silnik: V8 3.3 TDI
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel
Imię: Wojciech

Audi A8 D2 (4D) - adaptacja - kodowanie modułu ABS-ESP

Post autor: KluzikW » 12 maja 2025, 15:09

Witajcie Panowie,

Bardzo Was proszę o pomoc...

24.12.2024 kupiłem Audi A8 D2 (Typ 4D) 2001, Silnik: AKF - 3.3L, 165kW (224hp) - 8 cyl; diesel; Skrzynia: FBH - 5A hamulce, zawieszenie oraz koła standart - bez przeróbek - auto stało prawie 2 lata.

Styczeń/marzec pomału przywracałem je do życia: wymiana rozrządu, filtrów, płynów, oleju - po prostu lecząc je - każdy drobiazg po kolei.
Przyszedł czas na poważniejszy problem i zaczęło się pod koniec kwietnia od chwilowego zapalania się żółtych kontrolek (ABS/ESP) - szczególnie przy teście + rozruch. Kilka razy kluczykiem w stacyjce na zapłon i gasnęły a w czasie jazdy było ok. Przeczyściłem połączenia instalacji przez chwilę (2 tygodnie) było ok. Potem, gdy został odłączony i podłączony akumulator przy adaptacji czujników regulacji poziomu lamp, kontrolki "zaskoczyły" i już się paliły cały czas. Przy szczytywaniu błędów wyświetlało błąd stały: 01044 Control module incorrectli coded-lost23 / co chyba znaczy utrata sterownika.

Moduł/sterownik nie dał się zaadaptować/zakodować i został wymieniony na ponoć sprawdzony - sprawny. No niestety problem pozostał. Próbowaliśmy kodowania na piechotę, po kolei każdy punkt i ostatecznie nic do przodu. Dowiedziałem się, że jest potrzebny do przeprowadzenia adaptacji/kodowania tego modułu "kod" (chyba początkowy) i powinien zaskoczyć.... Trochę kicha - tyle prób i każda finalnie była nieudana.
Może ktoś z Was - Szanownego Gremium się z tym spotkał? - Przerobił ten temat i coś doradzi...?

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: Audi A8 D2 (4D) - adaptacja - kodowanie modułu ABS-ESP

Post autor: sssebek » 12 maja 2025, 21:37

Masz D2 więc nie wiem czy dobrze podpowiem, ale w D3 najpierw musisz wpisać login który jest kombinacją wyposażenia twojego samochodu, a potem zakodować dopiero pompę. To, że straciła kodowanie po odłączeniu aku to akurat nic nadzwyczajnego. A i w D3 żeby zakończyć procedurę kodowania, musisz jeszcze jako 3 krok od razu zrobić kalibrację czujnika kąta skrętu. Inaczej nie zapamięta kodowania. Być może u ciebie jest podobnie. Poszukaj informacji na RossTech

Sprawdź czy nie masz jeszcze błędów jakichś w ABS.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl