Treść została zmieniona ze względu na brak zainteresowania.
Zasadniczą różnicą jest wymiar skrzyni, tiptronic jest ok 10cm dłuższy, co za tym idzie kardan jest inny, krótszy.
skrzynia ręczna jest węższa od tiptronika o 24cm(wyprowadzenie półosi) więc i przeguby są inne, dłuższe, do tego dochodzi, prawie nie do zdobycia lewarek zmiany biegów 5/6cio biegowy, z jedną różnicą części możliwej do przerobienia lewarek ten pasuje z A6 model C4. Dalej cała wiązka elektryczna, i kodowanie ECU silnika, potem pedały i parę drobiazgów.
[A8/S8 D2] różnice między modelami auto i manual
-
- Forum Audi A8
[A8/S8 D2] różnice między modelami auto i manual
Ostatnio zmieniony 01 sty 2011, 16:40 przez slavoxford, łącznie zmieniany 2 razy.
wszystko się da tylko trzeba wiedzieć jak....
- mariusz_ziom
- Forum Audi A8
moze to cos pomoze pewien facet w mojej okolicy mial tez taki problem ze skrzynia tiptronik zawiozl auto do warsztau zajmujacego skrzyniami automatyccznymi i okazalo sie ze padla pompa olejowa w skrzyni i sprzeglo bodajze chydrokinetyczne (to laczace skzynie z silnikiem) oraz wszystkie tarczki w skrzyni mial poscierane (naprawili i jezdzilo) ach warto dodac bo to dosc wazne chodzi tu o audi a6 2,5 tdi V6 ze skrzynia tiptronik 5HP19 czy cos takiego zacza kombinowac i w jakis magiczny sposob dopasowal originalny manual 6 biegowy moze do a8 tez podpasuje. niemam pojecia czy zadziala ale podsowam tylko pomysl :roll:
Czy ktoś potrafi może odpowiedzieć, czy poduszki skrzyni biegów od D2 z automatem będą pasowały do D2 z manualną skrzynią. Pątrząc na zdjęcia wystawionych przedmiotów na alledrogo wydaję sie, że na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie. Czy są jakieś różnice?
Muszę wymienić je u siebie i zdążyłem się już przekonać że bezpośrednio z 2.5 D2 manual ciężko znalezć.
Muszę wymienić je u siebie i zdążyłem się już przekonać że bezpośrednio z 2.5 D2 manual ciężko znalezć.
Mozesz jak wejdziesz najpierw w dzial przywitaj sie i przedstaw ok? ;-)jaclis pisze:Witam
Przekładam silnik 4,2 ABZ do innego samochodu, zwracam się więc z prośbą
o pomoc w odpaleniu tego silnika na manualnej skrzyni.
Czy mogę dowiedzieć się czegoś więcej na temat przeróbki instalacji el. z automatu na manuala i kodowaniu ECU?