[ALL] Ile pali wasze monstrum ??
Panowie, czytajac ten watek dochodze do wniosku, ze nie zauwazam absolutnie zadnego uzasadnienia ekonomicznego aby kupowac diesla w A8.. koledzy pisza tu o spalaniu rzedu 11.5 na trasie :shock: :shock: ... w tej klasie samochodow nikt nie zamawia diesla aby zaoszczedzic na paliwie, ale po za godnym pozazdroszczenia momentem obrotowym nie widze nawet jednego czynnika in plus :-/ ... wrecz przeciwnie ... a absolutnym kuriozum jest sam proces wymiany rozrzadu :-D .. to jest dopiero mistrzostwo swiata :shock: :shock:
- czechu20vt
- Forum Audi A8
moment obrotowy w dieslu jest wysoki ale tylko dla laika który nie umie go przeliczyć na koła bo to nie to samo tamte silniki się inaczej kręcą więc to nie argument za dieslem, elastyczność owszem tak i jednak (teoretycznie) niższe spalanie ale był wymóg produkcji aut z dieslem więc są a czy gdzieś było napisane że idealne miały być 8-)
Z Audi były: A8 D2 2.8 A8 D3 3.7 A2 1.4 A8 D3 4.2 A4 B7 2.0PB A8 D3 3.0PB Obecnie A8 4.2 lift oraz A2
mi 28 gazu :mrgreen:
[ Dodano: 2011-01-28, 23:53 ]
czechu20vt,
[ Dodano: 2011-01-28, 23:53 ]
czechu20vt,
trasa 8 a miasto 15 zimą przy deptaniu po parkingach a 4.2pb? :shock:
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
- czechu20vt
- Forum Audi A8
Moje 3.0 TDI
100% miasto W-wa około 11-12l
Rekord w trasie przy jeździe "emeryta" czyli nie przekraczając 120km/h to 6,9l/100
"Pałowanie" w trasie ze śpiącą żoną gdzie średnia prędkość z trasy o długości 450km wyniosła około 108km/h to około 9l/100km
Jak dla mnie brak uzasadnienia ekonomicznego kupowania innego samochodu niż A8 jak się jeździ w trasę.
Wrażenia żony niezapomniane jak po pierwszym przebudzeniu okazało się że jest już pod Łomiankami..
100% miasto W-wa około 11-12l
Rekord w trasie przy jeździe "emeryta" czyli nie przekraczając 120km/h to 6,9l/100
"Pałowanie" w trasie ze śpiącą żoną gdzie średnia prędkość z trasy o długości 450km wyniosła około 108km/h to około 9l/100km
Jak dla mnie brak uzasadnienia ekonomicznego kupowania innego samochodu niż A8 jak się jeździ w trasę.
Wrażenia żony niezapomniane jak po pierwszym przebudzeniu okazało się że jest już pod Łomiankami..
no ja też zazwyczaj wieczorkiem zaglądam więc zupełnie rozumiem że można się zdekoncentrować ;-)rubio pisze:Sorry ale nie rozumiem tego fragmentu wypowiedzi,.. wkradla sie jakas insza inszosc :-P po polnocy chyba troche gorzej kumam :->colln pisze:moment obrotowy w dieslu jest wysoki ale tylko dla laika który nie umie go przeliczyć na koła bo to nie to samo
moment to raz ale chodzi o to ile obrotów wykonuje silnik diesla a ile benzynowy, ten drugi może mieć mniejszy moment.
Znaczy z 1 obrotu wału uzyska mniejszy moment czyli mniejszą siłę uciągu i to fakt ale... no właśnie jest ale :-) silniki benzynowe kręcą się szybciej czyli w tej samej jednostce czasu wykonają więcej obrotów co oznacza sumarycznie że wykonają więcej pracy
Dlatego mówiłem, że pozory mylą :diabel: