części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 00 4.2PB ] Sprężyny+amorki

danielek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 00 4.2PB ] Sprężyny+amorki

Post autor: danielek » 04 lut 2011, 17:31

witam!

zaczęłem zastanawiać się nad zawieszeniem w moim aucie.

gdy kupowałem auto koleś od którego je kupowałem mówił mi że wsadzał zawieche od s8-tak tłumaczył nisko stojącą audiczke. ostatnimi czasy chcąc zmienić buty na letnie zauważyłem ze są włożone czerwone sprężyny. nie wiem jak wygląda sprawa z amortyzatorami-czy jest seria czy jakieś sportowe ale wiem że jak dla mnie auto jest za twarde. telepie mną na każdej dziurze-śmiałem się ze jazda przypomina mi trochę jazdę moja stara jedynką na zawieszeniu koni i obniżoną o 8cm

nie mam niestety porównania zawieszenia a8 do s8 ale założę się ze oba z tych rozwiązań byłyby bardziej komfortowe (czyt. bardziej miękkie) od tego co mam teraz.

czytałem parę opini na temat zawieszenia a8-że jest miękkie, że kołysze budą jak łodką na sztormie i takie tam ;-)chciałem spytać Was o opinie tego zawieszenia. o porównanie zawiechy a8 do s8. czy to prawda że zawieszenie od s8 jest niższe od a8 o 3cm? czy jest dużo twardsze? czy na tą twardość wpływają tylko sprężyny? bo np nie rozumiem czemu chcąc kupić same amorki mają one oznaczenie a8/s8-to znaczy że w "esie" są takie same jak w zwykłej "a"?

ogólnie szukam jakiegoś kompromisu-podoba mi sie ta wysokość co mam teraz(fota auta była do pobrania w styczniu na pulpit z konkursu kalendarzowego) ale jest stanowczo za twardo.

macie jakieś propozycje?

ogólnie zastanawiam się nad poniższym zestawem:
http://allegro.pl/audi-s8-d2-sprezyny-z ... 21117.html

z góry dzięki za odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 01 mar 2011, 01:53 przez danielek, łącznie zmieniany 2 razy.
UWIELBIAM GARDLISTY DZWIEK WIDLASTEJ ÓSEMKI:)

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 04 lut 2011, 18:11

Użyj wyszukiwarki to raz - bo zarówno A8 jak i S8 nie miały tylko jednego typu zawieszenia, dwa - chcesz kupić używany zawias ? :|
http://www.a8team.pl/topics26/142.htm
http://www.a8team.pl/topics15/1898.htm
..itd
Black Cars Matters

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 04 lut 2011, 18:34

danielek, napisz do mnie , jutro będę w Gdańsku to możemy gdzieś się spotkać i zobaczysz jak zawieszenie powinno wyglądać i jak się jeździ na normalnym zawieszeniu .

bart_zaw
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: bart_zaw » 04 lut 2011, 21:50

Czerwone sprężyny są na pewno te JAMEX z Allegro. Sam takie kupiłem ale są dwa warianty obniżenia i przez to chyba twardości. Ja kupiłem te minimalnie obniżające i z efektu i wizualnego i komfortu jestem zadowolony. Na oryginale było zbyt "tapczanowo". Zobacz może mają jakieś oznaczenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl